Muszáj megvennem? Mit tegyek?
Bérautóval balesetem volt, őz kiugrott elém, elrántottam a kormányt, letértem az útról, aztán be a szántásba a kocsival. Az autó szerintem nem totálkár, bár azért elég sok minden tönkrement rajta.
Kauciót fizettem, a tulaj most azt követeli, hogy vegyem meg az autót, mert így neki már nem kell. Háromszázezer forintot kér jövő hétig. Biztosítás olyan nem volt amúgy a kocsin, ami ezt a kárt fedezné. Köteles vagyok megvenni az autót szerintetek? Mit tegyek, fenyegetőzik, hogy megbánom, ha nem fizetek.
Szóval a kiesett hasznot is rajtad akarja leverni? Mintha kérnél egy tükörtojást az étteremben, és hozzászámláznák a tojás árához a tojásból ki nem kelt tyúk értékét is, az életében meg nem tojt tojások árával együtt.
Engedd el, menjen perre ő. Te kifizetted a kauciüót, a többi kárt úgy nevezik, hogy üzleti kockázat. Aki bérautóra nem köt casco-t, magára vessen.
Kemény 300 ezerről van szó? Ecsém, az ügyvéd drágább lenne mindkettőtöknek.
Azt visznot muszáj leírni, hogy te is egy kapitális bar... buta voltál. Komolyan 2020-ban telefon nélkül mászkálni? Komolyan nem tudtál sehogy sem rendőrt hívni? Még jóhiszeműen is sántít nekem a dolog...
Mindenesetre olvasd el a szerződést.
Gyerekek...
Béreltél valamit (mindegy hogy autó vagy sem). A dolog használatáért cserébe fizeted a megállapodott bérleti díjat, és a bérlet végén olyan állapotban kell visszaadnod a dolgot a tulajdonosának amilyenben az átvételekor volt (eltekintve a rendeltetésszerű használat esetleges nyomaitól, de a baleseti sérülés nem ilyen).
Tehát most két lehetőséged van: vagy megjavíttatod az autót saját költségen (eredeti átvételkori állapotát visszaállítod) vagy kifizeted a tulajnak a pótlási értékét, magyarul megveszed tőle annyiért amennyiért ő egy hasonló ép példányt tud venni.
A mai alkatrészárak és munkadíjak mellett 300 ezer forint semmi, annyiból semmilyen baleseti sérülést nem lehet kijavítani, magyarul az autó valószínűleg gazdasági totálkáros, tehát ha csak 300 ezer forintot kér a tulaj, szerintem fogadd el, olcsóbb neked mint a javítás lenne.
Egy dolgot nézz meg a szerződésben, nincs-e esetleg olyan rendelkezés benne hogy a bérleti díj magában foglalja a biztosítást, ebben az egy esetben mentesülsz, de gondolom nem hülye a bérbeadó. Nagyobb valószínűséggel az lesz benne hogy biztosításról a bérlő igény szerint saját költségre gondolkodhat. Vagy semmi rendelkezés nem lesz benne. Utóbbi két esetben fizethetsz mint a katonatiszt.
Honnan veszed ezt a hülyeséget?
Mondjuk rendes normális autókölcsönzőkben kérnek egy új, felső kategóriás autóra 1000 euro kauciót. Aztán ha lenullázod a gépet akkor így járt a bérbeadó? Ne hülyéskedj már.
A kaució egy olyan biztosíték, ami kisebb felmerülő károk megtérítésére szolgál, amik egy átlagos bérlet során általában, rendeltetésszerű használat mellett általában felmerülhetnek. Egy karc, egy csikkel kiégetett kárpit, letört tükör, ilyenek. Egy totálkár rendkívüli eset, amit ha nem fedez a kaució, akkor a bérlőnek ki kell fizetnie.
Egyszerű Ptk., aki másnak kárt okoz, meg kell térítenie.
Igen, ott a biztosító fizetett helyetted. Különben neked kellett volna.
Itt nyilván az a gond, hogy nincs biztosítás, tehát a kérdező nyakában marad a kaki.
Egyébként bolond az, aki biztosítás nélkül vezet bérautót. Most már a Kérdező is tudja.
"Nincs igazad. A kaució pont erre való. Ha a kár nagyobb mint a kaució, a bérbeadó így járt."
Egyáltalán nem erre van a kaució. Ekkora ökörséget hol hallottál? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!