Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mennyire gyakori, hogy sziréná...

Mennyire gyakori, hogy szirénázó mentőautót sürgősségi szállítmány feliratu motoros kíséri előről? (Elötte haladt egy 5-10 m-el)

Figyelt kérdés

Most találkoztam ilyennel először. Próbáltam átsorolni a külső sávba, a mögöttem haladó mentő miatt, de a motorost akadályoztam ezzel. Ekkor még nem tudtam, hogy a motoros is a mentőhöz tartozik, nem értettem miért furakodik.

Miután elhagytak engem, később láttam, hogy a motorost elcsapta egy másik autó, szerintem ő is a mentő elől akart kitérni, ezért történhetett ez.

Ez így szabályos volt a mentők részéről, honnan kelkett volna tudnunk, hogy ő neki is elsőbbsége van, mikor csak hátulról látszik a sürgősségi felirat?

(A motorosnak nem lett baja, a saját lábán állt, csak a motor volt eldőlve)

2019. dec. 12. 14:46
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell tudni. Az sem biztos, hogy ketten összetartoztak? Vagy igen?

A mentőnek is csak akkor van extra jogosultsága, ha a fényhíd és a sziréna egyszerre működik. Még a villogó is kevés, bár illik engedni akkor is.

A sürgősségi szállítmány jogi értelemben nem több, mint a pizzafutár.

2019. dec. 12. 14:54
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Ha a motoron nincs bekapcsolt megkülönböztető jelzés, akkor nincs semmiféle elsőbbsége, ergo nyugodtan akadályozhatod, hogy a megkülönböztető jelzést használó járművet elengedd. Az is rá lehet írva hogy ATYAÚRISTEN, nem lesz tőle elsőbbsége, és olyan sincs, hogy "a mentőhöz tartozik".

Ami a mentőhöz tartozik, az rögzítve van hozzá.

2019. dec. 12. 16:31
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Ha a mentőhöz tartozott volna egy megkülönböztető jelzést nem használó jármű, akkor kovojban haladtak volna. Ez azt jelenti, hogy megkülömböztető jelzéseit (fény és hang) használó rendőrautó elől (a konvoj elején), és hátul (a kovoj végén) biztsítja a haladásukat.

Röviden, tömören: a motoros nem a mentővel ment.

2019. dec. 12. 17:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!