Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Dugó vs M0. Hol fogyaszt...

Dugó vs M0. Hol fogyaszt kevesebbet?

Figyelt kérdés
Mindkét útvonal kb 45 perc. Egyik 16 km dugó és lámpa. Másik 54 km autópálya. Kocsinak melyik jobb? Hol fogyaszt kevesebbet?
2019. okt. 9. 09:24
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Az M0 csak autóút, nem? Az a baj, hogy sokszor az M0-son is dugó van. Ha olyan szakaszon tudsz közlekedni ahol lehet haladni, akkor én azt választanám. Nem is a fogyasztás miatt. Hanem optimálisabban tud üzemelni az autó. Nem kell másodpercenként rugdosni a kuplungot, kevesebbet kopik a fék, motor jól át tud melegedni, stb.
2019. okt. 9. 09:41
 2/12 Beviz Elek ***** válasza:
100%
A dugón keresztül kevesebbet fogyaszt, de a kocsinak jobb az M0. Én a dugón keresztül mennék.
2019. okt. 9. 11:45
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
A kocsinak ott a jobb ahol haladni lehet. Mondjuk én már inkább átmegyek pesten,mert olyan még nem volt,hogy 2 óra alatt ne érjek át a másik oldalára,de olyan már volt a 0-áson,hogy majd 3 órát dekkoltam ott mert se előre se hátra. Éjszaka teljesen jó,de akkor meg nem kerülök,mert pesten át is szuper
2019. okt. 9. 11:58
 4/12 anonim ***** válasza:

Ha nem rohad be az M0 akkor ott kevesebbet fogyaszt egyértelműen!

Tegnap mentem M6 felől Budakalászra de inkább végigmentem rakparton mintsem M0.

2019. okt. 9. 14:16
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Az autónak egyértelműen a folyamatos menet állandó terheléssel a legjobb. Biztos nem mennék úgy, hog előre tudom, a dugóban kell állnom.
2019. okt. 9. 14:24
 6/12 Beviz Elek ***** válasza:
100%

Az M0-n kevesebbet fogyaszt vagy jobb az átlagfogyasztása, az nem ugyanazt jelenti.

M0-n 54km.

Dugózva 16km.

Körbe 3,375x hosszabb, akkor lenne igaz az állításod ha a dugókban több mint 3,375x lenne a fogyasztás, holott 1,5x sincs átlagban.

2019. okt. 9. 15:20
 7/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Valójában ez az utolsó, másfeles szorzó ami érdekelt, ha igaz. Ezek szerint a kb fix 2500-3000-es fordulat tartása sokkal drágább mint az 1000 és 3000 között ingadoztatása. 45-45 percig.

2019. okt. 9. 17:51
 8/12 Beviz Elek ***** válasza:
100%

Ha az időt vesszük alapul (45-45perc), akkor az egyik úton nagy tempóval->nagy légellenállással megy az autó, dugózva viszont sokszor alapjáraton ketyeg, kis légellenállással gurul, tehát percenként kevesebb üzemanyagra van szüksége.

Az én 2.0 benzinesem 130-nál pályázva 7 litert fogyaszt, városban 9-10 liter, ezt ha felszorzod a 2 külön iránnyal, akkor kijön hogy a városon keresztül olcsóbban járod meg.

#4-es gondolat abban hibázik, hogy fél évig 100km-re jártam dolgozni. Átlagfogyasztás 7liter, 2 havonta olajcsere és rengeteg hibamentes km.

Most 10km-re járok, a sok rövid út miatt (+kisváros) télen 9,5literes fogyasztás, az autónak sem tesz jót, de hónap végén mégis sokkal több marad a zsebemben.

Úgy tankoltam hetente 2x, most tankolok havonta 1x. Persze az én esetemben nagyobb a 2 út közti különbség, de arra jó hogy érzékeltesse, nem az a mérvadó hogy milyen számokat mutat a műszerfal.

Ha sikerülne beszerezned egy hibridet, akkor 4-4,5 körül fogyasztana a városon keresztül, az elektromosról ne is beszéljünk.

2019. okt. 9. 19:38
 9/12 anonim ***** válasza:

3,375x hosszabb az M0, tehát ha a városban 3,375-ször annyit fogyasztana 100 km-enként, mint az autóúton, akkor lenne egálban a kettő.

Ha pl. az autóúton 6 l/100km a fogyasztása, akkor a városban 20,25 l/100km - nél többet kéne fogyasztania, hogy anyagilag megérje a kerülő. De ez nyilvánvalóan abszurdum, 10-12 liternél akkor sem fog többet fogyasztani, ha padlógáz-padlófék üzemmódban vezetsz.

Az is biztos, hogy a városban a fék, kuplung és a többi kopó alkatrész jobban igénybe van véve, de ezt nem nagyon lehet számszerűsíteni.

"Ezek szerint a kb fix 2500-3000-es fordulat tartása sokkal drágább mint az 1000 és 3000 között ingadoztatása. 45-45 percig."

Rosszul közelíted meg. A fogyasztás nem csak a fordulatszám függvénye, a terhelés is erőteljesen befolyásolja.

2019. okt. 9. 22:03
 10/12 A kérdező kommentje:

Meggyőztetek, hogy nem éri meg így felmenni az M0-ra. Úgy látszik, hogy "városon belüli" közlekedésre igen ritkán használható az M0.

Azért a városi fogyasztást azt gondolom nem úgy mérik, hogy állsz a dugóban. Ugyebár amikor épp állsz akkor konkrétan végtelen/100km. A kérdés arra vonatkozott, hogy egy nagyobb dugó, vagy egy nagyobb kerülő a nyerő.

Köszönöm a válaszokat, ismét.

2019. okt. 10. 11:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!