Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Érdemes piroslámpánál időnként...

Érdemes piroslámpánál időnként vagy mindig üresbe rakni a váltót, hogy kiméljem a kuplung kimyomócsapágyat?

Figyelt kérdés

Nagyjából van ismeretem a kuplung meg a váltó működéséről de a kinyomócsapágyról semmit sem tudok, hogy mi az és hogyan működik. Ez egy 2002-es Ford Mondeo lenne hidraulikus kuplunggal.

Én amióta van jogsim mindig benyomva tartottam a kuplungot és készen álltam az elindulásra, az oktatóm is így tanította. Csak ritkán raktam űresbe, példaul vasúti átjáróban, nagy dugóban stb, de piros lámpáknál soha. Viszont 1 hónapja mondták nekem, hogy ilyenkor ha üresbe teszem azzal kímélem és meghosszabbítom a kinyomó csapágy és a kuplung szerkezet élettartamát. Azóta szinte minden lámpánál üresbe teszem ha csak nem én vagyok a sor elején. Van bármi értelme ennek és valaki elmondaná nekem mi ez a kinyomó csapágy és mi a működési elve?

2019. szept. 19. 16:13
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a videót ennél jobb bemutatást nem is találhattam volna. Viszong itt úgy látom, hogy annyit kímélem csak, hogy nem forog. Tehát nem égetem mert ahogy hozzányomom onnantól kezdve a csapágy együtt forog a kuplungtárcsával egy fordulatszámon tehát nincs súrlódás köztük. Persze valóban hamarabb elhasznlódik ha 1000 órát forog mintha csak 150-et de ennek ez a feladata ezzel nem teszem tönkre csak legalább annyita mint a kerékcsapágyakat vagy bármilyen más csapágyat.
2019. szept. 19. 21:00
 12/13 JulesTS ***** válasza:
85%

Gajdán tanár úr videója amit már említettek: [link]

Ha van időd, akkor nézd meg az egészet (érdemes).

Az a lényeg, hogy a kuplung szerkezet rugója elég nagy erővel szorítja a kuplung tárcsát a lendkerékhez. Ezt az erőt kell egy aránylag kicsi csapágynak leküzdenie. Szakaszos rövid üzemre tervezik. A kerékcsapágyhoz kb. annyi köze van, hogy ezt is csapágynak hívják. Jó esetben a kuplang tárcsával és kuplung szerkezettel azonos élettartamra tervezik (normál használat mellett). Ha a piros lámpánál 1..2mp helyett 1..2 percig nyomod, akkor töredékére csökken az élettartama. Kollégám feleségének a kis autóján városi használat és ilyen kuplung kezelés mellett 30ekm-enként kellett rendszeresen kinyomó csapágyat cserélni. Maga a csapágy nem drága, de motor, vagy váltó kiszereléssel lehet cserélni, munkadíjjal együtt már nem lesz olcsó...

Ha nem vagy a saját pénztárcád ellensége, akkor ne használd így a kuplungot...

2019. szept. 20. 06:23
 13/13 anonim ***** válasza:
60%
Nem csak simán forog, hanem ellentart a rugónak és úgy forog.
2019. szept. 20. 07:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!