Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan kell ilyen autónál a...

Hogyan kell ilyen autónál a fényszórókat a szabályoknak megfelelően működtetni?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Nincs régóta jogosítványom és most ültem először olyan autóban, aminek a fényszóró kapcsolója rendelkezik egy DRL állással. Hosszas google keresgetés után sem lettem sokkal okosabb a kérdésben.

Szóval jó látási viszonyok között lakott területen belül elegendő a DRL használata, és rossz látási körülmények között, illetve lakott területen kívül szükséges a tompított?

Ez esetben a helyzetjelzőnek csak annyi értelme van hogy a DRL-el ellentétben hátul is világít?

Köszi a segítséget!

2019. szept. 8. 20:16
 1/6 anonim ***** válasza:
22%

Helyzetjelző csak kivilágítatlan helyen, sötétben várakozó autón használható.

A nappali menetfényt úgy kell bekötni, hogy a gyújtás ráadásával bekapcsolódjon.

Csak önmagában világíthat, tompítottal, refivel együtt nem.

Magyarországon lakott területen kívül tompított kötelező.

2019. szept. 8. 20:28
 2/6 anonim ***** válasza:
36%
első, egész korrekt választ adtál, de az utolsó mondat nem kellett volna
2019. szept. 8. 21:05
 3/6 anonim ***** válasza:
33%

Nappal bárhol elég a DRL.

Éjszaka vagy rossz látási viszonyoknál kell a tompított.

Ha van "Auto" állás a világításkopácsolón, érdemes arra kapcsolni. Onnantól az autó kapcsolgatja magának. A fényszenzor sötétben automatikusan átvált tompítottra, ha megy az ablaktörlő, akkor nappal is. Legalábbis nálam így működik és soha nem nyúlok a világítás kapcsolóhoz.

A helyzetjelzőt csak álló helyzetben használhatod. Nem minden autónál ugyan az a lámpatest a helyzetjelző, mint a RDL. Illetve ha egyezik is, helyzetjelző módban csökkentett fényerővel világít.

2019. szept. 8. 21:09
 4/6 anonim ***** válasza:
13%

DRL elég mindenhova, autópálya, lakott terület és azon kívül. Ha a látási viszonyok indokolják, akkor kell a tompított.

1: az én autómban folyamatosan világít a DRL, ha tompított vagy reflektor van, akkor is.

Alapból automata módban csak elöl világít, 1. módban a hátsólámpa is bekapcsol, 2. módban pedig tompított is megy.

2019. szept. 8. 21:25
 5/6 anonim ***** válasza:

Ebben az autóban a DLR állás azt jelenti, hogy gyújtásra kapcsolja a tompítottat. Nincs külön DLR lámpa, hanem ténylegesen a tompítottat kapcsolja - de helyzetjelzők nélkül.

AZ én kocsimban is van ilyen lehetőség: megvan a kábelköteg és a relé foglalata is, csak nincs benne a relé. Amikor a kocsim készült (2003), egyes országokban mozgó autón bármikor és bárhol kötelező volt a tompított fényszóró. Akkulemerülés ellen úgy volt kötve, hogy a világításvezérlő dobozba be volt kötve az olajgomba is, és akkor kapcsolná rá a tompítottat, amikor kialszik az olajnyomásvisszajelző. Kimértem, a vezérlő jel kijön a dobozból, csak a kábel másik végén nincs relé.

A tiéd is ilyen lehet, csak ott választható.

A mai DRL-ek már gyújtásra vannak kötve, LEDesek, noncs nagy fogyasztásuk.

2019. szept. 9. 12:25
 6/6 anonim ***** válasza:

# 5, az előző 2005-ös autómnál nekem is hasonló volt. Motorindításra automatikusan kapcsolta a xenon fényszórót, de első-hátsó helyzetjelző és rendszámvilágítás nélkül. A műszerfal, kijelző megvilágítása is maradt nappali módban. Motor leállításakor pedig automatikusan kikapcsolt. Sötétben pedig a fényszenzor segítségével automatikusan a tompítottat kapcsolta, ahogy elindult a motor. Nem tudom ennél mi vezérelte, de can-busz rendszernél csodálkoznék, ha az olajgomba analóg jelével szórakoztak volna.

Viszont ilyen autónál is teljesen kényelmes és szabályos az automata állás. Ha jár a motor nappal menetfény, sötétben tompított kapcsolódik teljesen automatikusan.

2019. szept. 9. 14:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!