23/f, nemrég költöztem ki Svédországba, valaki szeretne ismerkedni?
Ti jól érzitek magatokat itt? Nem bántátok meg?
Mik a hátrányok illetve előnyök? :) ha ki szeretnétek fejteni
Ez dicséretes hogy itt születtél de tökéletesen írsz magyarul!
Grat a szüleidnek, tényleg.
Vannak itt ismerőseim akiknek a gyerekei nem tudnak írni-olvasni magyarul mert nem tanítják nekik, és beszédben pedig keverik a magyart a sveddel. Szégyen.
#12 tapasztalatnak jó ha megnézed milyen MO -n élni, de lelövöm a poént hogy nem lesz olyan jó mint ahol most vagy. Tanulni is máshova mennék a helyedben. Iskoláknak egyre kevésbé van renoméjuk külföldön is, nem véletlenül. Elég vacak ezt így leírni...
#13 Borzasztó nehéz külföldön született gyereket írni olvasni tanítani magyarul, egyrészt rengeteg idő, másrészt a szülők nincsenek annyira képben tanári oldalról, sem a nyelvtannal.
Mi ezt a fiamnál Magyarországon élő magyar tanárral hidaljuk át.
Ha valakinek a penz a legfőbb szempont akkor persze maradjon
Nem tudom miért hiszi azt mindenki hogy külföldön minden jobb lesz 🤣 csak mert több a penz
#13 Köszönöm szépen, ez sokat jelent nekem is meg a szüleimnek is. Szörnyen hálás vagyok amiért megtanítottak magyarul :) Nekem is vannak olyan ismerőseim akik csak a svéddel, angollal keverve beszélik a nyelvet (ironikus hogy a magyartanárom gyerekei is ilyenek :D) és ez eléggé szomorú, de őszintén szólva ez is több mint a semmi. Volt egy olyan osztálytársam akinek a nagymamája semmit sem tanított meg sem a gyerekének, sem az unokájának a magyar nyelvről és kultúráról, és szerintem ez jóval rosszabb :/
#14 Az én szüleim nem csináltak semmi különlegeset csak magyarul beszéltek hozzám végig. A svédet úgyis megtanultam az óvodában és így természetesen tanultam meg mindkét nyelvet egyszerre. Ami még szerintem sokat segített az az volt hogy a városban van egy nagyobb csoport az itteni magyaroknak ahol hetente egyszer csináltak valami programot a gyerekeknek így voltak magyar barátiam is akikkel beszélhettem :) Ééés jártam heti egyszer magyarórákra ami szerintem inkább a helyesírásban segített meg a nyelvtanban, na meg megismertem a magyar irodalom és történelem egy részét is. De tényleg azt ajánlom hogy otthon beszéljetek minél többet magyarul a gyerekhez és járjatok el a magyar közösségekbe ha van a közelben olyan :)
(Amúgy többen is mondták hogy sokkal rosszabb lesz Magyarországon élni mint ahogy én azt képzelem, de ki KELL próbálnom mert az az érzés ami úrrá lesz rajtam magyar földön, az a különleges otthonérzés, azt meg akarom tapasztalni hosszabb ideig és meglátni hogy kitart-e :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!