Ha a matek alatt a pénzt érthetjük, akkor nagyon. Ha az iskolai számításokat, akkor jól. Ha meg mint tudományt, akkor érdekesnek találom, bár sajnos nem szokásom matematikai téziseket, feltevéseket boncolgatni. Talán kellene...
29/F
74 éves vagyok, gimivel. Szerettem a matekot, de már sokat felejtettem. Azért csináltam egy kis feladatot a fiataloknak. Itt most jó lenne egy ábra, de megpróbálom érthetően megfogalmazni a feladatot szöveggel.
* Adva van egy nagy tartály, melynek csak az oldalfala van betonból. A tartály 1 méter magas, egyenes állású henger az oldalfala. A henger alapja egy körgyűrű, erre épült az oldalfal. A hengeres tartályhoz kívül, a palásthoz csatlakozik egy egyenes kerítés. A kerítés elméleti meghosszabbítása a belső kört pontosan érintené egy pontban, és a külső kört pedig átszelné. Ez a hosszabbítási irány egy "érintő-húr" lenne. Azaz: a belső körnek érintője lenne, a külső körben pedig húr lenne. Ennek az "érintő-húrnak" a hossza 20 méter. Kérdés: Hány m3 betonból építették meg a tartály oldalfalát? Jó fejtörést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!