Cukorbeteg emberek! Lenne kedvetek privátban beszélgetni velem, hátha sikerül lelket öntenetek belém?
Van pár cukorbeteg ismerősöm. Amig kezelhető, és odafigyelsz, nem egy hatalmas dolog.
Élnek ők is, annyi, hogy nem ihatnak, mert az nagyon nem tesz jót.
Illetve oda figyelnek az étkezésükre, arra, hogy mozognak.
Ha nem hagyod el magad, akkor együtt lehet élni a betegséggel.
Nem tudom, mennyire súlyos a helyzet, de a (2-es típusú) cukorbetegség a kezdeti fázisban (ameddig a bétasejtek el nem kezdenek pusztulni) akár 100%-ban is visszafordítható!
Én is teljesen össze voltam zuhanva, amikor szembesültem a ténnyel, hogy mostantól marad a lassú leépülés. De aztán kicsit utánajártam a témának. (Mondjuk mindig is érdekelt a biológia, szóval nem esett nehezemre.) És bár már túl vagyok azon a fázison, amire azt szokták mondani, hogy még visszafordítható, de igazából az egy tapasztalati határ, azon túlról is van még visszaút, csak ez keveseknek sikerül.
Elkezdtem azóta napi szinten edzeni, meg szigorú diétán vagyok. Már majdnem 10 kiló lement, és év végéig még 10-nek le kéne mennie, hogy ideális legyen a testtömegindexem. A futás azért is jó, mert aktívan csökkenti a vércukorszintet. A diétával ugyan kicsit kísérletezgettem, és nem a megszokott, csapból is folyó módon csinálom, de úgy tűnik, működik. (Virsli - szigorúan kenyér nélkül -, citrusfélék, tejtermékek, és olajos hal, na meg gyümölcsök alkotják az étkezéseim 90%-át.) Mostanra elértem azt, hogy a reggeli vércukrom 11-ről lement 7 és 9 közöttire, a délutáni meg átlagban 6,0.
Az sem igaz, hogy ezentúl csak megkötésekből állna az életem. A szervezet idővel regenerálódik, és bár a futást a felépülésem után sem akarom abbahagyni, meg igazából jobban is érzem magam, hogy nem eszek annyi "nehéz" kaját, de idővel elhagyhatom majd a jelenlegi diétát.
Azt tudom javasolni, hogy már holnap te is kezdj valami testmozgást végezni (főleg, ha elhízott vagy), mert NAGYON jót tesz a szervezettel! Akkor is, ha kezdetben csak napi 20-30 percig csinálod.
"a 2-es általában 40 felett jelentkezik"
Ez a megállapítás egy közel 100 évvel ezelőtti statisztikán alapul. Akkoriban valóban igaz volt, mert az átlagos életmód nem kedvezett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. A tény viszont az, hogy a 40 alatti cukorbetegek többsége is 2-es típusú.
Nem akarok indiszkrét lenni, de milyen magas vagy, és hány kiló? És milyenek a vércukor-értékeid?
166cm
68kg
A ténnyel hogy ez ez lehet ma szembesültem. Apukám cukorbeteg (2 típusú, szóval ha van valami remélhetőleg a 2-est örököltem) és ma kíváncsiságból méregettem.
Reggel 7.2 volt éhgyomorra.
"Hát ez már nem igazán jó"
Ebéd után 6.3 volt
"Nem rossz"
Aztán lévén hogy egészséges embernek tartottam magam (éppen ma volt a cheat day-em egyébként 2 hónapja egészséges életmódot élek) megettem 3 kocka zserbót, egy csomag ropit meg vacsira 3 szelet Pizzát. Jött a hidegzuhany ugyanis 9 lett ami már egyáltalán nem jó.
Na, akkor sportra fel! Ez még némi rendszeres testmozgással simán helyrehozható. A reggeli 7 feletti, meg a délutáni 7 alatti rendszerint kezdődő 2-es típusúra utal. És egyáltalán nem vészes. Normálisabb orvos még gyógyszert sem ír rá, csak kis életmódváltásra ösztökél.
Az, hogy egy pizza után 9 a cukrod, az de, jó. Nem tudom, mennyivel mérted utána, ha 1 órával, akkor ez tökéletes. Ugyanis 1 órával evés után a legmagasabb a vércukor értéke. 2 órával étkezés után (ha nem történik semmi sszénhidrátbevitel, még pl. cukros tea sem), akkor addigra lemegy kb. 8 alá, és 3-4 óra, mire normalizálódik. Egyébként a pizza kifejezetten komolyan meg tudja dobni a vércukor értékét. Tudom, mert amikor nekem is magas lett a cukrom, az első hetem azzal telt, hogy kikísérleteztem, mi mennyivel emeli meg, és az alapján állítottam össze a későbbiekben, hogy mit egyek. Igaz, hogy a hét végére már tűpárna volt az ujjam, de amit csak lehet, szeretek hitelesen, első kézből megtudni. :)
Köszönöm :)))
Igazából utánanéztem a dolgoknak, most azt csináltam hogy, egy füzetbe egy hétre előre leírtam, higy mit fogok enni (160g ch elosztva 5 étkezésre),mit viszek a suliba, mit sportolok egy adott nap stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!