Hogyan fejezzem ki magam, ha a szavak alig ugranak be? (bővebben lent) ?
(Ez egy több mint 7 éves kérdés, amit újra élesztettem, mert úgy gondolom, hogy nálam is hasonló a szituáció, különböző gyakorlatokra lennék kíváncsi.)
Elég nagy gondolkodó vagyok, de nagyon sokszor van olyan, hogy nem ugrik be egy-egy teljesen egyszerű szó, ami a fejemben ott van, de pl egy kép formájában, és nagyon sokszor nem tudom egy mondatnak hol kezdjem az elejét és hogyan jussak a mondandóm végére. Van amikor magamban 1 percig kell gondolkodnom, hogy hogyan fejezzem ki magam. Ha gyorsan beszélek primitívnek tűnök, és alacsony a sszókincsem, de így nem vagyok képes megfelelően kifejezni a gondolataimat. Lassú beszéddel pedig nagyon unalmas. A probléma ott kezdődik, hogyha feltesznek például egy tudományos kérdést, nem is tudom rögtön rá a választ, hanem hirtelen elgondolkodom rajta, hogy "erről mi is az én véleményem" majd miután ez megfogalmazódott bennem, ezt meg is kellene válaszolnom egy kerek mondatban. Nekem ez nagyon nehéz élő szóban. Hozzá teszem verspályázatokat nyertem, tehát van szókincsem, de az élő szó nem igazán megy. Tanácsra lenne szükségem, esetleg valami könyvre, amiből lehet tanulni "beszélni" vagy hogy hogyan kössek össze egy komolyabb gondolatot.
2-es válaszolónak: Azt vettem észre, hogy munkahelyen mintha nem tudnék gondolkodni, magamtól kitalálni valami témát amiről hosszan tudnék beszélni.
De sajnos alapból se tudok hosszan beszélni, pedig nagyon jó lenne úgy beszélni vagy akár mesélni, hogy a beszélgető partner is élvezettel hallgassa. Akár egyfajta szorongásnak is elmondható, de pl: a legjobb barátomnál se tudok egy egy izgalmas történetet előadni ami magammal történt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!