A nyers tojás csak a szalmonella miatt veszélyes? Vagy van más oka is?
Tegnap este bevágtam egy szelet tiramisut... Gondolom, volt benne nyers tojás, mert a tiramisuban szokott lenni. Cukrászdai. Már az utolsó falatot nyeltem le, amikor beugrott, hogy basszus, ezt nem kellett volna.
Amúgy full friss volt a süti. Csak a szalmonella miatt kell aggódni ilyenkor vagy más oka is van, hogy nem szabad nyers tojást enni?
Ugye, nem lesz ebből baj? :(
1) Cukrászdaibam értelemszerűen nincs nyers tojás
2) A szalmonella nem pusztul el a hőkezeléssel
3) A Listeria miatt lenne veszélyes ( ez vetélést, halvaszülés okoz) ,DE mivel a cukrászdai sütiben nincs nyers tojás, ezért nem kell aggódnod.
1-es ne terjeszd a fakenewset. Szalmonella az egy baktérium, hőre elpusztul. Csak a mértéke fontos.
75C hőmérsékleten 10percig történő kezelés javasolt.
Az édesanyám cca 20 eve dolgozott konyhán, fertőtlenítették a tojást. Ha jól emlékszem külön helységben, hipóval. De van fertőtlenített tojás és már 30 éve sem hasznalhattak mást a közétkeztetést nyujtók.
Ha van is benne nyers tojás az tuti csak fertőtlenített lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!