Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Azt mondják, hogy a nyers...

Azt mondják, hogy a nyers csirkehústól szalmonellát lehet kapni. Ezt, hogy kell érteni? Minden csirke eredendően szalmonellás? Ha csirkehúst csinálok, állandóan fertőtlenítek mindent. Meddig él a szalmonella mondjuk a vágódeszkán?

Figyelt kérdés
2019. márc. 9. 18:51
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
70%

A szalmonella a csirke bélrendszerében él, tehát azért kell jól kimosni, illetve megmosni. A tojás is ezért fertőződik meg vele, mert nincs külön kimeneti nyílás, csak 1. De maga a húsnak nincs baja. Viszont ezért kell külön vágódeszkát használni a húsnak és külön minden másnak, mert a húst megsütőd és ezzel meg is ölöd a szalmonellát, viszont ha a kés vagy deszka hozzáér a salátához, azt pedig nyersen fogyasztod, akkor lehet baj.


A tojást pedig nem szabad megmosni, csak kizárólag felhasználás elött, kacsatojást pedig egyáltalán nem szabad

2019. márc. 9. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:

A lényeg, hogy szalmonellás lehet, ezt nem tudod megállapítani, és jobb nem kockáztatni. Amúgy vágódeszkán szerintem elég sokáig elél és szaporodik.

[link]

[link]

2019. márc. 9. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:

"De maga a húsnak nincs baja."

-> "A kórokozók ott vannak a fertőzött állatok izomzatában is, de bekerülnek tejbe és tojásba is." !!

[link]

2019. márc. 9. 19:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
54%
19:44 Igen, de abba az állat belehal. Azt meg nem dolgozzák fel, max. a tudatlan tanyasiak. Mivel élelmiszerbiztonsággal és mikrobiológiával foglalkozom, tudom, hogy milyen szigorú szabályozások vannak az élelmiszerforgalmazással kapcsolatban. A bolti húsban soha nem fogsz annyi szalmonellát találni, amitől főzés után bajod lenne
2019. márc. 9. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:

Egyébként nem csak a szalmonella miatt kell mosni pl. a zöldségeket, késeket, stb.

[link]

És ez ellen a főzés vagy sütés sem segít.

2019. márc. 9. 19:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
#4, Értem, így már világos.
2019. márc. 9. 19:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
De egyébként a zöldségek esetén a botulinom toxintól kevésbé kell tartani, ott a listeria monocytogenes ami elég gyakorta okoz problémát, mert az képes a hűtőben is szaporodni (lsd. a nemrég kirobbant fagyasztott zöldség probléma, vagy kicsit régebben amerikában a sárgadinnye okozta járvány).
2019. márc. 9. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Ezért (is) szokás a csirkehúst fözve vagy sütve enni.. De sosem nyersen. A fözés sütés elpusztítja a baktériumokat. A kést vágódeszkát pedig elmosni utána.. és kezetmosni utána.


Kis mennyiségű szalmonella nem ártalmas, csak ha elszaporodnak a mosatlan edényeken vagy az ételben.


A tojást is illik megmosni feltörés előtt és a héját nem esszük meg.. :)

2019. márc. 10. 10:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
Na pont most van műsoron a TLC-n az élelmiszerellenőrök, és a csirkehús campylobacter fertőzöttsége
2019. márc. 10. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat ! Akkor továbbra is fertőtlenítem a vágódeszkát és a kést is.
2019. márc. 10. 12:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!