Azt mondják, hogy a nyers csirkehústól szalmonellát lehet kapni. Ezt, hogy kell érteni? Minden csirke eredendően szalmonellás? Ha csirkehúst csinálok, állandóan fertőtlenítek mindent. Meddig él a szalmonella mondjuk a vágódeszkán?
A szalmonella a csirke bélrendszerében él, tehát azért kell jól kimosni, illetve megmosni. A tojás is ezért fertőződik meg vele, mert nincs külön kimeneti nyílás, csak 1. De maga a húsnak nincs baja. Viszont ezért kell külön vágódeszkát használni a húsnak és külön minden másnak, mert a húst megsütőd és ezzel meg is ölöd a szalmonellát, viszont ha a kés vagy deszka hozzáér a salátához, azt pedig nyersen fogyasztod, akkor lehet baj.
A tojást pedig nem szabad megmosni, csak kizárólag felhasználás elött, kacsatojást pedig egyáltalán nem szabad
"De maga a húsnak nincs baja."
-> "A kórokozók ott vannak a fertőzött állatok izomzatában is, de bekerülnek tejbe és tojásba is." !!
Egyébként nem csak a szalmonella miatt kell mosni pl. a zöldségeket, késeket, stb.
És ez ellen a főzés vagy sütés sem segít.
Ezért (is) szokás a csirkehúst fözve vagy sütve enni.. De sosem nyersen. A fözés sütés elpusztítja a baktériumokat. A kést vágódeszkát pedig elmosni utána.. és kezetmosni utána.
Kis mennyiségű szalmonella nem ártalmas, csak ha elszaporodnak a mosatlan edényeken vagy az ételben.
A tojást is illik megmosni feltörés előtt és a héját nem esszük meg.. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!