Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Terhesen ha rossz a májenzim...

Terhesen ha rossz a májenzim z valahogy kezelhető?

Figyelt kérdés
2019. márc. 29. 18:25
 1/6 anonim ***** válasza:
Melyik májfunkciód rossz? Van néhány.. Hány hetes vagy? A hellp egyik jele lehet amúgy az elszállt májenzimek.
2019. márc. 29. 18:39
 2/6 anonim ***** válasza:
Ha többszöröse a normálnak és mindenhol viszketsz, jó eséllyel colestasis, alias epepangás lehet. Ha az orvos szerint is az, bár sok helyen nem adnak semmit (csak nézegetnek, aztán császár vagy indítás), az Ursofalkot lehet rá tudtommal megpróbálni, illetve úgy tudom, van valami modernebb is azóta, hogy nekem volt. De ha csak kicsit emelkedik meg terhesség végén, az még belefér és nincs vele teendő.
2019. márc. 29. 19:42
 3/6 A kérdező kommentje:
Fáj a gyomrom, most második napja észlelem, de még csak 20 hetes vagyok, és félek ez az a tipikus máj fájdalom. 5 napja diétázom mert magas a cukrom. A vérnyomásom jó, nem vizesedem. Most megyek uhra, hétfőn magán orvoshoz, tuti kérek vérvizsgálatot a szerdai vizelet mellé de addig megesz az ideg. HA a májam akkor már élve születés nem is lehet?
2019. márc. 29. 20:03
 4/6 anonim ***** válasza:

Szia. A terhességem elején az első vérképemben nekem is magas volt a majenzim. Kontroll vérvételt kért néhány hét múlva a dokim illetve epe, máj, vese uh-t. A kontroll teljesen rendben volt 4 héttel később, azt mondták lehetett akut gyulladás is. Uh alapján is minden oké volt leszámítva az epeköveimet, de arról tudtam. Nálad nem kértek kontrollt?

Nincs tapasztalatom ebben hála istennek, de nem fogják a magas májenzim értékek miatt megindítani a szülést.

2019. márc. 29. 21:35
 5/6 anonim ***** válasza:
50%

Tehát akkor még nincs is laboreredményed, csak a fájdalom miatt gondolsz rá, hogy májprobléma. Ha valóban annyira fájna, akkor nem kellene neki menmi a hétvégének orvosi vizsgálat nélkül.

Es miért ne lehetne élve szülés? Ha minden gyomorbajos kismamának meghalna a babája, kihalna az emberiség.

Egyébként a máj fájdalom es a gyomorfajdalom nem ugyanaz. Ezt is tisztázni kellene, mielőtt öndiagnosztizálsz es rémeket látsz.

2019. márc. 29. 22:14
 6/6 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező, először is próbálj meg megnyugodni, relaxálni, mert a tartós, túlzott stressz egészen biztosan nem jó a babának.

Ha vérnyomásod rendben van (van otthon rendes felkaros (nem csuklós!) vérnyomásmérőd, és ismered a helyes vérnyomásmérés szabályait?), nem vizesedsz, vizeletedben nincs, vagy csak minimálisan fehérje (amit magad is tudsz otthon kontrollálni, patikában kapható ilyen tesztcsík, többféle is), akkor jó eséllyel nincs preeclampsiád, sem HELLP szindrómád, valószínűleg nem a májad fáj.

Mivel ma mész orvoshoz, ő biztosan meg fog vizsgálni, és kiderülhet, mi ez a fájdalom, ami simán lehet az új étrendhez még nem alkalmazkodott gyomor fájdalma is.

A babáról pedig: sem a preeclampsia, sem a HELLP szindróma kialakulása nem jelenti törvényszerűen, hogy a baba ne maradna életben. Alapvetően minél tovább tud benn maradni a pocakban, annál jobb esélyei vannak a túlélésre, és az egészséges életre. Ma már egyre kisebb babákat tudnak megmenteni, és habár koraszülötteknél mindig számolni kell vele, hogy extra fejlesztést igényelnek, de egyre jobb esélyeik vannak a normális életre is. Nekem 31. hétre született fiam van, és ugyan neki is szüksége volt korai fejlesztésre, de ma, 4 évesen teljesen átlagos méretű, egészségi állapotú, sőt, mentálisan a kortársainál jobban teljesít. Én úgy látom, hogy a nagyon korán, kórházból való hazaengedése után elkezdett Dévény terápiának kiemelkedő szerepe van ebben.

Szóval ha felmerül a preeclampsia gyanúja, akkor szoros követést, állapottól függően kórházi bennfekvést igényel az állapot, hogy a baba a lehető legtovább maradhasson a pocakban, de szükség esetén azonnal világra segíthető legyen, és így nagyon jó életesélyei lehetnek. A preeclampsia, és főleg az ezt követően kialakuló HELLP szindróma nagyon veszélyes, életveszélyes állapotok, de odafigyeléssel, a tünetek figyelésével kezelhetők, elkerülhetők. És a májfájdalom, a májenzimek elszállása a vizelettel való fehérjeürítés, az emelkedő vérnyomás és ödémásodás után szokott csak megtörténni. (Egy kis fehérje nem gond a vizeletben, különösen, hogy könnyen szennyeződik is a minta.)

Mivel azonban egy csomó más miatt is lehet fájdalmad gyomor-májtájékon, és a májenzimek szintjei is más miatt is megemelkedhetnek, amelyek egy része lehet akár ártalmatlan is (az is lehet, hogy csak a növekvő baba miatt nyúló-növekvő szalagok fájnak), de nem feltétlenül, fontos, hogy ha kétséged, fájdalmad van, fordulj orvoshoz mielőbb, de próbáld meg nem belelovalni magad olyan dolgokba, melyeknek a valószínűsége a tüneteid alapján kicsi, mert a stressz nem jó a babának.

Nem tudom, hogy első gyerek-e, de a mozgását jó eséllyel már érzed. A vizesedés, vérnyomás és fájdalmak figyelése mellett a mozgására figyelj majd. Ne csak arra, hogy meglegyen a bizonyos számú szokásos mozgása, hanem arra is, hogy a mozgása, a mozgás módja nem változott-e meg hirtelen.

És tudom, hogy nagyon nehéz nem aggódni, én is nagyon hajlamos vagyok rá, de csak nyugi :) relaxálj minél többet, lazíts, csinálj kismamatornát, kismamajógát, és próbáld magad minél többször elengedni :).

2019. ápr. 1. 10:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!