Emelkedő májenzim értékek terhesség alatt? Mitől?
Figyelt kérdés
Holnap töltjük a 36. hetet! A 3. babánkat várom! Pár hete elkezdtek emelkedni a máj értékeim, viszketek is! Mitől lehet ez?2012. ápr. 16. 12:11
1/22 anonim válasza:
A vérnyomásod, rendben van? Nincs fehérje a vizeletedben? A toxémia jele lehet a leírt tüneted.
2/22 A kérdező kommentje:
Fehérje nincs a vizeletemben, egyenlőre a vérnyomásom is rendben van! Ha toxémiám van/lesz, mit csinálnak?
2012. ápr. 16. 12:50
3/22 anonim válasza:
Jól írta az első. Én 35 hetesen lettem toxémiás, és a végére nagyon rossz lett a vérképem. Ha toxémiás leszel, lehet hogy befejtetnek a kórházba. Én 2 hetet voltam kórházba, de nekem magas volt a vérnyomásom. Hívd fel az orvosod vagy legalább a védőnőd.
4/22 anonim válasza:
Ilyen terhességi korban már általában ha elérnek egy bizonyos (tünetképző) szintet a májenzimek, vagy egyéb okból indokoltnak látják akkor császármetszést végeznek. De erről csak az orvosod fog tudni pontosan tájékoztatni.
5/22 anonim válasza:
Ez nem toxémia. A májértékek romolhatnak a terhességi epepangásnál is. Nekem képzeld az alkalikus foszfatáz eredményem nőtt minden egyes vérvételnél és a végén már annyira viszkettem, hogy majd megbolondultam, nem tudtam aludni se tőle.A többi májértékem jó volt. Amiatt volt, hogy a baba nyomta az epémet, emiatt vmi méreganyag a bőrőn keresztül távozott, ez okozta a viszketést. Amikor megszültem el is múlott. Viszont mindenképp mutasd meg az eredményed egy nőgyógyásznak, mert epepangás tünetei is lehetnek, de reméljük neked sem az. Kitartás!!
6/22 anonim válasza:
Előző vagyok! Nem tudom mért írja mindenki, hogy ez toxémia gyanúja. Az teljesen más. Toxémiánál a vérnyomás magas és fehérje van a vizeletben. Nem a májértékek változnak.A leírtak alapján inkább terhességi epepangás lehet, de reméljük nem az, hanem csupán az ami nekem is volt, hogy a baba nyomja az epét.
7/22 anonim válasza:
Az izolált alkalikus foszfatáz emelkedés más, mint amit a kérdező ír, arról nem is beszélve, hogy az epepangás is máj problémákhoz, toxémiához, illetve hellp szindrómához vezethet, tehát a lényeget és a potenciális kimenetelt tekintve valójában most mindegy, hiszen nem mi kezdjük el kezelni. :)
De mivel nem tudjuk, hogy mi is emelkedik a kérdezőnek, és mennyivel emelkedik, határértéken belül emelkedik-e, vagy már referenciatartományon kívül(GOT,GPT, esetleg mindkettő, miben van még eltérés, ha van egyáltalán?), ezért mindössze annyit lehet mondani, hogy monitorozni kell, figyelni a vérnyomást, és hogy jelentkezik-e proteinuria. Ezért érdemesebb az orvosodat kérdezni minden ilyenről, mivel ő van tisztában az anamnéziseddel.
9/22 anonim válasza:
És még annyit tennék hozzá, hogy azért írja mindenki, hogy toxémia lehet, mert a toxémia az előrehaladásával HELLP szindrómát okozhat, ami tipikusan a májenzimek emelkedett értékével járó tünetegyüttes. Tehát ha más még nincsen, pusztán ez, akkor ezt sem lehet kizárni.
10/22 A kérdező kommentje:
Az alkalikus foszfatázom jelenleg 835. a normál 60-300 között van itt "nálunk". 10 naponta kontrollálják, mindig 100 értéket emelkedik. A GOT-m 40-es, GPT: 56, GGT: 36. Ezek is tartományon kívül vannak. Voltam hasi UH-n, az epében van valamilyen sludge, de nem tudom mi ez, a nőgyógyászom szabin van, telefonon nem tudom elérni. Ez a viszketés viszont megőrjít!
2012. ápr. 16. 13:14
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!