Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mi értelme a védőnőnek?

Mi értelme a védőnőnek?

Figyelt kérdés

Nem csinál semmit, csak megméri a vérnyomásom és és a súlyomat (amiket a doki is megnéz). Nem mondd semmit ha megkérdezek valamit akkor azt mondja hogy kérdezzem inkább a dokit vagy a tb-t. Igazából nem értem ebben a formában mi értelme van. De a testvéremnél sem volt jobb, az ő védőnője meg állandóan kérdezősködött, minden intim részletet tudni akart meg hogy kié a házuk, milyen kocsijuk van, mennyit keresnek, stb.

Jó lenne ha nem lenne kötelező, mert 1,5 órát buszozni oda a nagy semmiért (meg vissza ugyanúgy) hát lenne hasznosabb dolgom.

2019. febr. 21. 19:11
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
74%
Őszintén? Marhára semmi, és nekem a terhesség végére elegem is lett. Ugyanabba a körzetbe jártam, a 33. hétre 3(!) védőnőm volt, úgy fogok szülni 2 hét múlva, hogy a legújabbal még egyszer sem találkoztam. Vizeletet kétszer nézett összesen a 3, szívhangot egyszer hallgattak (poén, hogy az én itthoni szívhanghallgatómmal, (AngelSounds) mert nagy nehezen házhoz jött, miután egy hétig visszatartáson feküdtem a kórházban, de szívhanghallgatót és pecsétet is elfelejtett hozni, sőt még a vérnyomásmérőt is tőlem kérte). Mindhárom mást mondott kb. mindenről, súlyt ha mértek sem tudták beírni normálisan, ezek az adatok szerepelnek a kiskönyvben: 21. hét - 64 kg, 24. hét - 24 kg (itt simán beírta megint a hetet és hopp, fogytam 40 kg-ot), 33. hét - 79 kg (71 voltam és vagyok azóta is, de az első számjegy legalább ment...) Ezek után no comment. Szerintem a védőnő egy ugyanolyan bizalmi "munkakapcsolat" lenne ideális esetben, mint a fogadott doki, hogy bármikor fordulhatok hozzá bármilyen problémámmal, és kezdetben én így is álltam hozzá(juk), de valahol a terhesség felénél elfogyott a türelmem. A bizalmam az akkor, amikor 20 hetesen közölte, hogy ne vásárolgassak semmit, mert annyi tragédia történik...kösz. Ettől függetlenül menni kell hozzájuk, és persze megyek is, de ezek után valahogy nem tudok jó pofát vágni a kedves megjegyzéseikhez és úgy az egész tevékenységükhöz.
2019. febr. 21. 22:29
 12/17 anonim ***** válasza:
68%

"Akkor leszel majd igazán ki erre amikor az 1,2 hónapos babával kell menni hozzá."

Dehogy kell menni! Jön házhoz. Ha nem jön az az ő felelőssége, az szülőnek nem kötelessége 1-2 hónapos babát elvinni hozzá.

2019. febr. 21. 23:31
 13/17 anonim ***** válasza:

Nekünk szerencsénk van/volt. 3 védőnőt "fogyasztottunk" eddig, költözés miatt.

Mind a három nagyon normális volt, mindenféléről meg tudtam őket kérdezni, ha nem tudták a választ, utána néztek, vagy egyikük pl. adott honlap címeket egy témához amit kérdeztem.

Egyébként hatalmas hiány van belőlük, barátnőmék kis településen laknak, évek óta nincs védőnő,de a köv. faluban sem, helyettesítés van, mondanom se kell milyen hatásfokkal.

Pedig amúgy jó lenne , mert sokan az orvosuktól nem mernek megkérdezni bizonyos dolgokat vagy nincs rá idő egész egyszerűen hogy minden téma feljöjjön a terhesgondozáson.

Én jobban szerettem egy nővel megbeszélni (de hangsúlyozom, nekem tudtak is válaszolni a problémáimra hasznos dolgokat!)

Aztán első babámnál hetente sokszor még gyakrabban is jött az akkori védőnő, mert nem tudtam rendesen szoptatni.

Mindig próbált segíteni, sokszor csak azzal is hogy "kisírhattam " neki a bennem levő feszültséget.

Nekem anyukám nem él, anyóssal nem olyan a kapcsolat, szóval örültem hogy egy 40-50 közötti tapasztalt , képzett nő , aki nyugodt volt és higgadt , kicsit "helyrerázott".

Később baba mama klubbot szervezett, azt is szerettem közel volt, ingyen volt, mindig találtunk érdekes témát, babamasszázst tanultunk.

Szóval a lényeg, ha jól csinálja vki, akkor igenis nagyon hasznos.

És nem kutakodtak egyszer se a mi védőnőink anyagi téren, max annyira tényleg amit muszáj bejelölniük azon a pontozási rendszeren hogy saját vagy bérelt ingatlan meg hasonlók. Látták hogy rendezetten élünk, mindenünk megvan, és nem feszegették tovább.

2019. febr. 22. 08:20
 14/17 anonim ***** válasza:

Az én védőnőm normális és szimpi, de terhesség alatt így sem látom sok hasznát. Egyedül a vérnyomásmérés / vizeletvizsgálat, amit jó hogy megcsinál, de hát ezeket simán meg tudná csinálni a terhesgondozást végző orvos is, szóval emiatt nem kellene külön védőnő.

Ad tanácsokat, de nekem nem nagyon tudott még újdonságot mondani, mert mióta megtudtam, hogy babát várok, bújom a könyveket, témához kapcsolódó netes oldalakat, szóval amik felmerülnek témaként a tanácsadáson, azokról én addigra bőven olvastam egy csomót.

Én nem is hívtam fel még semmivel, mert ha kisebb kétségeim vannak, vagy kérdésem lenne, azt felteszem másnak vagy utánanézek, komolyabb (orvosi) dolgokról meg nem őt kérdezem, hanem az orvost.

Mégsem gondolom, hogy el kellene törölni a várandós tanácsadást, mert sok anyukának/családnak biztos szüksége van rá. Azért sokan vannak, akik gyermekvállalás előtt/közben nem tájékozódnak, nem olvasnak szakkönyveket, még csak nem is gyakoriznak. :D És ők sokszor alap dolgokkal sincsenek tisztában, nekik biztos hasznos a védőnői tanácsadás. Plusz ugye a védőnők egyfajta jelzőrendszerként is működnek, ha olyan körülményeket látnak egy családnál, ahová nem ideális hazavinni a babát, ők tudnak elkezdeni intézkedni, vagy legalábbis tanácsot adni az anyukának, hogy miben változtassanak.

Szerintem amikor már meglesz a babám (35 hetes vagyok jelenleg), akkor én is hasznosabbnak fogom tartani a védőnői viziteket, mint terhesség alatt. Én az első babámat várom, ő meg egész nap babákkal foglalkozik évek óta (az én védőnőmnek van is 3 gyereke), sokat látott már, könnyen lehet, hogy előbb észreveszi, ha valami nem stimmel vagy tud gyakorlati tanácsokat adni bizonyos helyzetekben.

2019. febr. 22. 08:43
 15/17 anonim ***** válasza:
De miért kell 1,5 órát utaznod?Mindig oda kell menni ahol laksz.
2019. febr. 22. 12:38
 16/17 anonim ***** válasza:
Ahogy irtak mar elottem, a vedononek akkor lesz szerepe, ha valami baj van.
2019. febr. 22. 14:15
 17/17 anonim ***** válasza:

Otthon is tudsz vérnyomást, súlyt mérni, tehát ez is lehetne indok...

4 alkalmat pedig simán ki lehet bírni, kérdezni pedig akkor kérdez kényes témákról, ha valami nem kerek a leendő családdal kapcsolatban.

Azt viszont elképzelni sem tudom, hogy másfél órát utazz. Kizárt.

2019. febr. 24. 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!