Hogy vizsgálják a méhszájat nektek? Mikortól és hányszor nézik?
26 hetes terhes vagyok. Két orvosom is volt már ezidő alatt plusz az ultrahangok, de manuálisan a méhszájamat soha senki nem nézte meg. Én vagyok a hülye, mert nem kérdeztem rá, de ez most ötlött fel bennem. Nincs panaszom amúgy, az ultrahangok alapján minden rendben a picivel, de ez most zavar. Vagy ultrahangon nézik már, nem kézzel? Egy leletemen sincs rajta erre utaló dolog.
Első baba, bocsi a pánikért, csak aggódom. Köszi a válaszokat!
Kedves Kétkedők! Képzeljétek vannak nők akiknek tényleg kibír nyílni úgy a méhszája hogy az égvilágon semmit sem éreznek belőle. Nem görcsöl nem fáj. Amit észrevesznek az már csak az hogy valami folyik vagy véreznek vagy azt hogy bent a magzatburok a hüvelyben. Az sem teljesen igaz hogy a 22. héten nem lehet tenni semmit. Legjobb esetben sürgősségi méhszájzárást lehet alkalmazni. Ahhoz azert nagyon optimálisnak kell lenniük a körülményeknek.
Kedves Kérdező! Amiről Te írtál az valaki másnak a terhessége meg a története nem a Tiéd. Próbálj abból kiindulni hogy nálatol nem lesz semmi gond. De ha mégis nagyon idegeskedsz menj orvoshoz ne várj és kérd hogy hüvelyi uh-al nézzenek neked méhszájat. Mehnyugodni úgyos csak akkor fogsz ha így vagy úgy megnéznek.
Nekem előbb kéthetente aztán mikor bekerültem a kórházba hetente nézte a dokim a 34. hétig a méhszájamat hüvelyi uhal. Sajnos én azon nők közé tartozom akiknwk gyenge a méhszája és en a 20 héten veszítettem el a lányomat. (A HETES VÁLASZOLÓNAK CSAK ANNYIT HOGY SZÁMMOMRA VESZÍTÉS VOLT DE TE VEHETED ÚGY IS HOGY KIPOTTYANT BELŐLEM. Mondom ezt minden Sorstársam nevében mert sajnos bagyunk itt egy páran. Nem is kevesen.) Kitartás Kérdező! Ne idegeskedj de ha félsz és aggódsz akkor mielőbb nézetsd meg a méhszájat. Egy ilyen vizsgálat ugyanis ha olyan a szitu életet menthet!!!
Elnézést kérek, nem szemétkedésből írtam ezt a szót, hanem csak arra akartam célozni, hogy gondolom kórházban volt az ismerőse, tehát valahogy csak észrevette, hogy gond van és bement, csak más késő volt.
Nem otthon vetélt el 22 hetesen. Mert nekem abból, hogy "semmi előjele nem volt" az jön le, hogy annyira nem volt, hogy be sem ment a kórházba, hanem egyszer csak elvetélt. És gondolom nem így történt...
Egyébként a cerclage csak nagyon kivételes esetben jön szóba, és leginkább csak a következő terhességnél, profilaktikusan, ha már volt vetélés. Ha már több centi a méhszáj és előboltosul a burok, nem lehet cerclaget csinálni.
Azok a vetélések, amik minden előjel nélkül következnek be, azokat nem nagyon lehet megakadályozni, mert jellemzően annyira gyorsan lezajlik. Én is láttam már sajnos olyat, hogy 20 hetesen bejött, hogy kicsit görcsöl, és már 5 centi volt.
20 hetesen egyébként (legalábbis nálunk) genetikai vizsgálat során meg szokták nézni a méhszájat. És elvileg ha 20 hetesen elég hosszú, akkor azért vetélés vagy extrém koraszülés nem szokott előfordulni.
Utolsó. Pedig hiszed vagy sem, semmi előjele nem volt. És egyszer csak elvetélt. Ennyi. Ült otthon a tévé előtt egy este, és percek alatt annyira begörcsölt, hogy kiegyenesedni nem tudott. Azonnal indultak az öt percnyire lévő kórházba, ahol negyed óra múlva már végezték a vizsgálatokat, de nem lehetett megállítani a dolgot. Lehetsz szkeptikus, de a nővéremről van szó, úgyhogy kötve hiszem hogy nem a valóságnak megfelelően mesélte volna.
Utolsó előtti: köszönöm a válaszodat! Nagyon sajnálom ami veled történt, ez felfoghatatlan veszteség. Soha egyetlen anyának sem szabadna ezt átélnie...
Általában optimista vagyok és pozitívan nézek a jövőbe, vannak negatívabb pillanataim amikor mindenen aggódni kezdek. Bár szerencsére ahogy írtam, eddig igazából semmi aggodalomra okot adó dolog nem volt. Köszönöm a tanácsaidat, lehet, hogy inkább kérek egy sürgősségi időpontot a dokimtól és megnézetem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!