Kismamik, anyukák. Hogyan zajlik az NST viszgalat?
2 kis műszert raknak a hasadra, az egyik a méhtevékenységet nézi, másik a baba szívhangját
nálunk oldalasan kellett feküdni, ha régebbi gép, akkor kapsz a kezedbe egy gombot, amit megnyomsz,ha érzel magzatmogzást 😊
és egy papírt fog közben nyomtatni(mint az ekg papir) amiből kiderül van e fájásod- keményedésed..stb. és közben a baba szívhangja,hogy alakul
20perc az egész, közben nem lehet telefonozni..legalábbis itt a kórházban ki van írva
Nem tul erdekes vizsgalat. :)
Ket tappancsot raknak a hasadra, ebbol az egyiket oda, ahol a baba szivhangha erosen hallhato.
Kapsz egy nyomogombot es amikor erzed a magzatmozgast, akkor meg kell nyomni a gombot.
Kozben a grp grafikonon vezet ket dolgot, az egyik a baba szivmukodese, a masik pedig a mehtevekenyseg (ha pl osszehuzodas van).
Ha nyomod a gombot, akkor az a grafikonon jelezve van.
A lenyege az egesznek, hogy a baba hogyan reagal (hogyan valtozik a szivmukodese) a sajat mozgasara, valamint pl az osszehuzodasra. Csokken a szivmukodes, majd begyorsul es visszaall a normalisra. Szoval ugral, valtozik, de nem mindegy, hogy hogyan es milyen mertekben.
Az orvos/szuleszno latja, hogy a baba reakcioja megfelelo-e vagy sem. Ha nem, akkor az utalhat arra, hogy gond van, pl nem jo az aramlas, nem kap eleg oxigent a baba, nem erzi jol magat.
Inditott szulesnel pl ha oxitocint is adnak, akkor azert szoktak folyamatosan monitorozni, mert a kintrol kapott hormonra nehany baba nem jol reagal, ez latszik igy es eljon az a pont, amikor vagy le jell allitani a hormont, vagy ki kell venni a babat.
Nekem fel oras vizsgalatok voltak altalaban.
2-es vagyok.
Jah, az kikaradt, hogy eddig harom helyen szultem es gombnyomogatas csak akkor nem volt, amikor csak siman monitoroztak (pl az inditott szuleseimnel, vagy amikor be kellett fekudnom megfigyelesre). Kifejezetten nst-n en mindenhol kaptam gombot, de ezek szerint mar van olyan is, amelyiknel nem kell.
Azért olyan sokat ne várj tőle. Orvos jó esèllyel a közeledbe nem lesz.
Egy szülésznő felteszi rád a tappancsokat, ott hagy, majd 20-25 perc múlva visszajön és leszedi. Kezedbe kspod a papírt és viszlát.
És tulajdonképp ennek kell örülni, mert ez azt jelenti hogy minden oké.
Nálunk egy nagyobb tappancs van. Felkeni az ultrahangos cuccot a pocidra, majd a "tappanccsal" megkeresi a babát.
A tappancsot te tartod a helyén. A másik kezedbe kapsz egy ilyen kis valamit, amit le kell nyomni, ha érzed, hogy mozog.
Ülve szokták, ha nem jön úgy be, akkor fekvés van. :D
Ugyanezt tudom írni, annyi eltéréssel, hogy Székesfehérváron nincsen fájásfigyelő tappancs normál NSTnél, csak amikor szülés közben monitoroznak, de van gombnyomkodás, szülésnél az utóbbi nyilván nincs. :) és itt ugy van, hogy 3 kismama megy be egyszerre, 15 percig mérik, utána vérnyomásmérés. Ha magas a vérnyomás, kimész pohárba pisilni, nincs-e fehérje. Ha van, akkor nem tudom, nekem nem volt még..gondolom gyorsan megvizsgálnak. Ha kész az NST, meg kell várni a kiértékelő orvost, ez elég sok idő. Ha a görbe nem volt jó, ultrahangoznak. Sokan mennek NSTről szülni..
Ha a baba egyáltalán nem mocorgott, aludt a vizsgálat alatt, kiküldenek sétálni, csokit enni, stb, mert akkor értékelhetetlen. Újra bemész, leülsz, tappancs fel, gomb a kézbe. Ismerek olyat, akinek ez egész délelőttös program.
Ha a terminust túllépted, naponta kell menni...amúgy meg a 38.héttől (régebben 36.tól) hetente.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!