Az 1990-venes években a terhesség idejét, szülés idejét, miért 38 hétben határozták meg?
Csak arra tudok gondolni, hogy az utolsó menstruáció és ovu közti időt nem számolták. Elvégre akkor még nem vagyunk terhesek gyakorlatilag. Tehát a magzat tényleges korát nézték, csakhogy ehhez tankönyvi ciklus kell.
Megkérdeztem anyukámat, neki '89-ben hónapokban számoltak, hetekről szó sem volt.
Én 89-ben szültem. Pont most rendeztem az orvosi papírjaim és a kórházi zárón az van, hogy a terhesség 39. hetében született.....
A terheskönyvemben benne van az utolsó menstruációm és a szülés várható ideje és ha egy mostani kalkulátorral számolom, ugyanazt az időpontot adja meg várható szülési dátumnak, mint ami a terheskönyvemben van.
A terhesség megállapítása is úgy van megadva benne, hogy x. hóna y napján 6 hetes terhesnek felel meg.
Az UH lapomon is hetekben van feltüntetve az idő és úgy vezették rajta a diagramot.
De ha csak beszéltünk valakivel a terhességről, csak hónapokban mondtuk az idejét, pl: 4. hónap elején vagyok, nem hetekben, vagy úgy, hogy 14+2 hetes terhes vagyok.
Rosszul emlékszel vagy rosszul emlékszik az ismerősöd, aki ezt mesélte, mert ugyanúgy 40 héttel számoltak már korábban is.
79-ben és 84-ben szültem. Fiam is, lányom is 38. hétre született. Mindkettőnél az szerepelt a papíron, hogy terminus előtti burokrepedés. Pont néztük a lányommal, amikor neki közeledett az idő.
86-ban szültem, indított szüléssel (lassult a szívverése) a kiírt időpont előtt 9 nappal. A zárón az van, hogy: "38. héten született újszülött. Bentléte alatt keringése, légzése jól adoptálódott"
Sógornőm is abban az évben szült, a 42. héten császározták.
(Az én koromat a betöltött éveim alapján írták rá a zárójelentésre. Ha én is túlhordtam volna 10-11 napot, egy évvel idősebbnek írtak volna.)
Csak a szülés előtti és utáni kb. 2 hétben beszéltünk hetekről, napokról (ennyi hét/nap van még szülésig, ennyivel hordta túl/ezelőtt kellett volna születnie), amúgy hónapokban mondtuk/mondták.
Ha ez valóban így lett volna, akkor igen kínos lenne, hogy engem a 42. héten indítottak (záróban is ez van). 90-ben születtem pont.
Szerintem vagy rosszul emlékszel vagy aki mesélte nem emlékszik már rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!