Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Fél éve dolgozom egy inkorrekt...

Fél éve dolgozom egy inkorrekt cegnel. Terhes vagyok, kirúghatnak-e bármilyen más indokkal?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Tudom, hogy sok ilyen kerdes volt mar de legtobbje mar tobb eves es azota valtozott par dolog a munkatorvenyben.

Augusztus elsejen lesz fel eve hogy hatarozatlan idos munkaszerzodesem van a ceggel. Azota terhes lettem (8hetes). Tudom hogy az igazgato megtalalna arra a kiskaput, hogy kirugjon, hogy ne kelljen utanam fizessenek. Most megneztem a 2018-as munkatorvenyt, elmeletileg nem rughatnak ki terhesen... Vagy csak terhessegre hivatkozva? Tudom hogy mar tappenz alatt is kitehetik az embert na de terhessegi tappenz alatt? Most honap vegen fogom megkapni a tappenzes papirom, amit egybol viszek is a munkaltatomnak (sajnalom, hogy igy kell megtudjak, de nem bizhattam a veletlenre, hiszen ez pont nem az a ceg, aki orulne es boldog babavarast kivanna..tehat pont az a fajtak, akiktol az utolso 2 fizetest mar meg se kaptam rendesen).

Mennyire vedi a terhes noket a munkatorveny? Ti mit tennetek a helyemben? Nyilvan ha az orrom ele tolnak egy papirt hogy kozos megegyezessel felmondok magamtol azt nem fogom alairni sot..semmit.

Akiknek hasonloan inkorrekt a munkaltatoja ok hogy jelentettek be a terhesseguket a munkahelyen es mi lett a kovetkezmenye?

2018. júl. 23. 14:57
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
42%

Fontos, hogy jelentsd be a terhességed... viszont tudnod kell, hogy rendkívüli felmondás alól nem vagy védett terhesen sem. (bár ez esetben nekik kell bizonyítaniuk, hogy súlyos munkahelyi szabálytalanságot csináltál)

Kiskapu talán ott lehet amit fentebb is írtak, hogy 2 írásbeli figyelmeztetés (fegyelmi) után a munkáltató felmondhat rendkívüli felmondással, és fegyelmit "könnyebb" adni mint rögtön rendkívüli felmondással elküldeni valakit. (pl. késés, tiszteletlen beszéd, stb...stb...) Viszont 2 fegyelmit nem kaphatsz 1 nap.

Szóval ha inkorrekt módon ki akarnak rúgni és "mondvacsinált" okokkal kapsz egy fegyelmit akkor...

a. Gyere el táppénzre, hogy nehogy begyűjtsd a másodikat. (folyománya egy még idegesebb főnök, és kisebb bér ami neked szívás. Plusz ha nagyon szemetek esetleg bejelenthetnek mint "táppénzcsalót")

b. Kereshetsz egy munkajogászt akivel átbeszélitek a lehetőségeket, és ha kell megtámadjátok a felmondást arra hivatkozva, hogy "valótlan okokkal adtak neked fegyelmit, hogy terhességed alatt kirúghassanak"

Én kicsit más de hasonló szituban voltam azzal a különbséggel, hogy még nem voltam terhes. Viszont feletteseim megsejtették, hogy hamarosan majd szeretnénk babát (esküvőm volt) és behívtak az irodába, hogy

"Tudják, hogy még nem vagyok terhes (mivel akkor voltam orvosi alkalmasságin és ugye TBC ultrahangot nem csináltattam volna ha terhes vagyok) viszont ők nem fognak fizetni ha az leszek...szóval vagy beadok előre egy dátum nélküli aláírt felmondást (amire mivel jó fejek csak akkor írnak dátumot, ha terhes leszek és nem bírok majd dolgozni, így maradhatok ott még pár hónapig) vagy kirúgnak most míg nem vagyok terhes, van 2 hetem dönteni." (mindezt 3 év munkaviszony után)

Voltam ügyvédnél, aki egy nagyon jó ötlettel állt elő. Mivel még a védettség az esetemben nem élt, azt javasolta színlelve adjam be a felmondást amit kértek tőlem, de közben mi írtunk egy háttér nyilatkozatot melyben leírtuk, hogy ezt a felmondást én "kényszer" alatt tettem, és leírtuk az eseményeket. Közjegyző hitelesítette ezt a dokumentumot. Azt mondta az ügyvéd, innentől kezdve tegyek úgy mintha belementem volna a zsarolásukba, és majd ha terhes leszek és "megpróbálják" ellenem fordítani a "felmondólevelem" mi elővesszük ezt a háttérdokumentumot, ami igazolja, hogy ez egy kikényszerített írás. (ezért kellett a dátumos hitelesítés) Ez plusz pár telefonos hangfelvétel amiben megfenyegettek, hogy ha ügyvédhez megyek balhé lesz, és gyakorlatilag nyert ügyünk van a peren.

Kicsit bánom, hogy végül erre nem került sor (mondjuk ezek után nem bírtam volna még hónapokon keresztül ilyen emberekkel dolgozni), mert megnéztem volna az arcukat, viszont időközben kaptam egy sokkal jobb munkalehetőséget (közelebb jobb fizuért), amit így el is fogadtam.

Ezt csak azért írtam le hátha ötletet adok, még ha nem is azonos a szitu.

2018. júl. 23. 17:03
 12/14 anonim ***** válasza:
74%

"...telefonos hangfelvétel amiben megfenyegettek, ..."

Ezt nem használhatod fel, mert sérti a személyiségi jogait. Nem lehet már beleegyezés nélkül még fényképet sem készíteni.

2018. júl. 23. 17:23
 13/14 anonim ***** válasza:
25%

Az ügyvéd mondjuk azt mondta ha eljut a bíróságra az ügy ott lehetett volna használni. (bár lehet van különbség büntetőjogi/polgári per között)

Bár mivel végül nem lett semmi az ügyből így nem tudom.

2018. júl. 23. 17:27
 14/14 anonim ***** válasza:
21%

Utánanéztem kíváncsiságból, lehet használni ha a felvétellel "ártatlanságodat" igazolod pl. egy polgári perben.

„A jelenleg hatályos polgári eljárásjogi törvény, amely a polgári perekben lefolytatható bizonyítási eljárások szabályait is tartalmazza, a szabad bizonyítás elve alapján határozza meg a bizonyítékként felhasználható eszközök körét. Az elvnek megfelelő főszabály szerint a perben minden olyan bizonyíték felhasználható, amely alkalmas a tényállás felderítésére, valamint arra, hogy a peres felek állításait igazolja. A törvény nem korlátozza kifejezetten, hogy milyen bizonyítási eszközök használhatóak fel, nem tiltja a hozzájárulás nélkül, jogsértő módon elkészített hangfelvételek bizonyítékként való felhasználását sem” – mondta el dr. Bán Gergely ügyvéd.

A tilalom hiányának ellenére a bírósági gyakorlat a személyiségi jogok törvényi védelmét is szem előtt tartva nem korlátozások nélkül fogadja el a jogsértő hangfelvételeket bizonyítékként. A szabad bizonyítás elvének megfelelően a bíróságok is úgy foglaltak állást, hogy a hangfelvétel bizonyítékként való felhasználásának önmagában nem akadálya az, ha elkészítése az érintett személy személyiségi jogainak sérelmével történt. Ennek indoka az, hogy bár a személyiségi jogok védelme mindenkit megillet, e védelemhez való jogával sem élhet senki visszaélésszerűen. Így nem hivatkozhat a hangfelvétel jogsértő voltára senki, ha annak célja az, hogy a védelemhez való jog érvényesítésével valótlan, hamis tényállításait leplezze, vagy megakadályozza az igazságot tartalmazó nyilatkozatának felhasználását. A jogsértő hangfelvétel ezért bizonyítékként felhasználható, de csak abban az esetben, ha a felhasználás maga sem visszaélésszerűen történik. A felhasználás akkor nem visszaélésszerű, ha arra közvetlenül fenyegető vagy már bekövetezett jogsértés bizonyítása érdekében közérdekből vagy jogos, méltányolható magánérdekből kerül sor.

2018. júl. 23. 17:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!