Fél éve dolgozom egy inkorrekt cegnel. Terhes vagyok, kirúghatnak-e bármilyen más indokkal?
Sziasztok.
Tudom, hogy sok ilyen kerdes volt mar de legtobbje mar tobb eves es azota valtozott par dolog a munkatorvenyben.
Augusztus elsejen lesz fel eve hogy hatarozatlan idos munkaszerzodesem van a ceggel. Azota terhes lettem (8hetes). Tudom hogy az igazgato megtalalna arra a kiskaput, hogy kirugjon, hogy ne kelljen utanam fizessenek. Most megneztem a 2018-as munkatorvenyt, elmeletileg nem rughatnak ki terhesen... Vagy csak terhessegre hivatkozva? Tudom hogy mar tappenz alatt is kitehetik az embert na de terhessegi tappenz alatt? Most honap vegen fogom megkapni a tappenzes papirom, amit egybol viszek is a munkaltatomnak (sajnalom, hogy igy kell megtudjak, de nem bizhattam a veletlenre, hiszen ez pont nem az a ceg, aki orulne es boldog babavarast kivanna..tehat pont az a fajtak, akiktol az utolso 2 fizetest mar meg se kaptam rendesen).
Mennyire vedi a terhes noket a munkatorveny? Ti mit tennetek a helyemben? Nyilvan ha az orrom ele tolnak egy papirt hogy kozos megegyezessel felmondok magamtol azt nem fogom alairni sot..semmit.
Akiknek hasonloan inkorrekt a munkaltatoja ok hogy jelentettek be a terhesseguket a munkahelyen es mi lett a kovetkezmenye?
Terhesen nem rúghatnak ki. Bár az első kérdése teljesen jogos, és remélhetőleg nem 6, hanem 3 hónap próbaidőd volt csak. Próbaidő alatt ugyanis kirúghatnak.
A terhességi táppénzes papírod más kódú lesz, mint a sima táppénzes, így biztosan nem fognak tudni elküldeni, különben jó kis pert akaszthatsz a nyakukba.
Ha ennyire akadékoskodók, én valószínűleg írásban is közölném, bár letagadni úgysem tudják, azért nem árt, ha van a kezedben egyéb papír is róla.
Bejelentened mindenképp be kell, szóval szerintem írd meg nekik tértivevényes levélben, az a biztos.
Kirúghatnak. Tudom, mert én ezt végig játszottam a (kedves)munkáltatómmal.
A lényeg, hogy rendkívüli felmondás alól nem vagy védett.
Nálam az volt, hogy kaptam egy felszólítást írásban. Olyanok voltak benne, hogy kések, sokat telefonálok... Ami persze nem volt igaz, de a (kedves)kollégák aláírták.
Szóval kaptam haladékot, és ha nem változik akkor rendkívüli felmondás következik.
Természetesen nem vártam meg, elmentem táppénzre (6 hónapos terhesen).
Ez csak a munkáltatódtól függ. Igen, védi törvény a terhes nőket, meg más embereket is, de nem olyan nehéz kijátszani. Főleg, ha van pénz a cégnél.
Ha akarják, megoldják, hogy erre vagy arra hivatkozva elküldjenek. Perelni meg felesleges, egy vagyon pénzbe kerülne, és nem nyernél.
A nagy cégeknek semmibe nem kerül elsimítani egy ilyen ügyet. 5 perc alatt előveszik a papírt, hogy veszélyes üzem, és nem foglalkoztathatnak terhes nőket. Mellé meg egy apróbetűs szerződést, hogy ha teherbe esel X éven belül, akkor nem kötelesek táppénzt fizetni neked.
Fogadjunk, hogy még a munkaszerződésedet sem olvastad át annak idején. Ki tudja, mi került bele?
Persze ez sem minden cégre igaz, sok helyen szó nélkül fizetik a terhes nőknek az otthon pihenést, van, ahol még 3 hónap munkaviszony után is. Pedig elhiheted, hogy ott sem örülnek neki.
Szóval nem kell rögtön a legrosszabbat feltételezni a másik félről. Te sem örülnél gondolom, ha ők meg azt kezdenék terjeszteni benn a munkahelyeden, hogy jól megvártad a próbaidő végét, aztán összehoztátok a gyereket, hogy a cég meg fizethessen.
#8 Azt Ugye tudod, hogy ha nem megy táppénzre, akkor "csak" a felgyűlt szabadságot kell kifizetni amikor visszamegy dolgozni. És ha visszaveszik, akkor adókedvezményt kapnak rá.
Nyilván ez akkor jobb, ha már egy ideje ott van és visszavárják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!