Mennyire lett rossz a genetikai ultrahang eredményem?
35 éves vagyok és Down-ra 1:668 lett a kockázat a 12 hetes genetikai ultrahangon, ami közepes kockázatú. Viszont ezen az oldalon olvastam, hogy a korombeliek többségének sokkal jobb eredményük lett >1:1500.
Az eredmény ez lett:
CRL (ülomagasság): 59,00 mmmm
NT (nyakiredo): 1,00 mmm
DV (ductus ven.): 1,34 Pl
Elvileg ez normális, de nem tudom akkor mi vihette le az eredményt? Azt nézik, hogy van-e valakinek vmilyen betegsége?
Ez kombinalt teszt volt, ugye? Tehat vervetel is volt?
Annak az eredmenyeit megadnad?
Papp-A es B-hcg.
A korod alapban lehuzza az eredmenyt, de az nt ertekes jo lett, irrcsont is van, ez szuper.
Valoszinu, hogy a hormonszintek nem lettek kimagasloan “idealisak”, azert nem csokkentette meg jobban az eredmenyt.
Pl down-os terhessegnel a papp-a alacsonyabb, mikozben a b-hcg magasabb, mint a nem down-is terhessegnel. Ez megfogyelesre, statisztikakra epul.
De mas tenyezok is befolyasolhatjak ezeket az ertekeket.
Pl a testsulytol is sok fugg, altalaban ezt kerni is szoktak, hogy pontosan legyen megadva.
En egy honapja voltam es vagy 2x kerdeztek meg a vervetel elott, hogy dohanyoztam-e az elmult napokban. Masodjara mar rendesen rosszul esett a feltetelezes is, nem ertettem, hogy miert kerdezgetik. Igy rakerdeztem es mondtak, hogy azert fontos, mert pl a dohanyzas a b-hcg szintjet megemeli, emiatt dohanyosoknal gyakori a fals pozitiv eredmeny. Es azt mondta a doki, hogy eleg ehhez par szal is a vizsgalat elotti napokban.
Ne erts felre, nem dohanyzassal vadollak, csak mint latod a hormoneresmenyek nagyon befolyasoljak az aranyszamot es a hormonszintet pedig sok minden mas befolyasolhatja, amire nem is gondol az ember.
Tenyleg szakemberrel kellene konzultalnod, aki tapasztalt, ert ehhez es a pontos eredmenyeid, elozmenyeid, korulmenyeid alapjan kb meg tudna mondani, hogy mi huzhatta le az eredmenyeidet.
Mert az ultrahang nem, az biztos.
Tehat a vereredmenyre tippelek.
Kedves 14-es:
Az eredményem:
PAPP-A:0,99 nmol/L
Szabad ß-hCG:34,80 nmol/L
Nem dohányzom, sohasem dohányoztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!