Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Most akkor hogyan tovább?

Most akkor hogyan tovább?

Figyelt kérdés

Bocsánat, de nem fejtettem ki a kérdésemben,mert hosszú.

14. hetes vagyok és a Semmelweis I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán voltam ma. Előzmény az, hogy a 12. hetes vérvizsgálatom közepes kockázatút jelzett Down-szindrómára. Itt a Semmelweisen azt mondták, hogy mindenféleképpen meg kell csináltatnom a Prena tesztet ami amúgy nagyon drága. Kértem, hogy nem-e lehetne biopsziát (nem csak ingyenes,de pontosabb eredmény is).Azt mondták, hogy csak akkor csinálják ha a Prena ismét közepeset mutat. Mondtam ,hogy most nincs rá keretem, ez nekem most drága. Megkérdezték a genetikai tanácsadót is aki szintén ezt mondta.

Viszont több kismamától hallottam, hogy úgy csináltak biopsziát, hogy nem kellett prenát csinálni. Ez akkor hogy is van? Nem lehet hogy a nőgyógyász "megengedi" hogy biopsziát csináltasson valaki, tehát az adott orvostól függ, vagy csak a magas kockázatúaknál van ez így?

A Prena teszt én úgy tudom szintén arányszámot ad ki, akkor megint mi értelme?

Ja és még javasoltam négyes tesztet is, ami nem tudom micsoda.

2018. jún. 6. 14:39
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
89%
Nagyon fura ez a hozzáállás. Mondd meg nekik, hogy akkor a prenát csinálják meg tb alapon, mert nincs rá 200 ezred, vagy lesznek szívesek megcsinálni az amniot, ami egyébként ingyenes ha indokolt az elvégzése.
2018. jún. 6. 14:45
 2/16 A kérdező kommentje:
Én már könyörögtem, meg el is sírtam magam. Amiatt is, mert olyan bunkó volt az orvosnő velem. Nem csinálnak ilyet ingyen, ááá, akkor mindenki úgy csináltatná.
2018. jún. 6. 14:53
 3/16 anonim ***** válasza:
88%
Tudom hogy nem csinálják ingyen, de a doki nem kötelezhet téged fizetős vizsgálatra, legfeljebb ajánlhatja. Az amniot meg kell, hogy csinálják ingyen, barátnömnek most csinálták, szintén közepes kockázatú volt, nem kellett fizetnie és nem kellett mennie a prenára sem.
2018. jún. 6. 15:15
 4/16 A kérdező kommentje:
Engem sem kényszerítenek nyilván a prenára, csak nem engedik ott megcsinálni az amniot amíg nincs prena. Ha az ultrahangon lenne eltérés akkor elküldenének talán. Lehet barátnődnek volt eltérés még uh-n.
2018. jún. 6. 15:20
 5/16 anonim ***** válasza:
69%

Szerintem azert nem csinaljak meg neked tb-re a biopsziat, mert ahhoz magas kockazatu kombinalt teszt kell, vagy olyan egyertelmu jelek az ultrhanagos vizsgalaton, ami feltetelezi, hogy beteg a magzat. Es/Vagy 35 ev feletti eletkor, csaladi korrortenet, stb de ebben nem vagyok biztos.

Legalabbis itt nalunk igy van/volt tegebben is.

Ha jol remlik, akkir 1:250-alatti eredmeny magas kockazat.

Ha neked ettol jobb lett, ultrahangon nem lattak elterest es a korod sem indokolja, akkor siman lehet, hogy a genetikai tanacsadason nem adnak beutalot tb altal fonanszirozott amnioenzezisre, vagy boholybiopsziara.

Neked milyen eredmenyed lett, hany eves vagy es mi volt az ultrahangon?

Ha nem erzik a tb-alapu vizsgalatot indokoltnak, akkor nincs beutalo. Mehetsz, de azt akkor ugyanugy magadnak kell finansziroznod, mint az anyai verbol szurt dns vizsgalatot.

Mivel az utobbi nem invaziv es semmilyen kockazattal nem jar, igy nyilvan ezert javasoltak.

Ha pl csak downa kered, akkor az kb 75 ezer, legalabbis a multkor en keresgettem es annyiert talaltam. Szerintem az amnio/biopszia is van ilyen arban, ha neked kell megfizetned, bar nem tudom ezt, nem erdeklodtem soha.

Szoval emiatt ne sirj, nem arrol szol ez, hogy megengedik, vagy nem enedik, feloluk megcsinaltathatod nyugodtan, csak fizesd ki, ha akarod.

Tb altal finanszirozott vizsgalatra viszont nem adnak neked beutalot, mert ugy erzik, hogy a vizsgalati eredmenyeid alapjan az nem indokolt.

Ha a kozepes kockazat nem nyugtat meg ertheto, de ez nem olyan magas kockazat, hogy orvosilag indokolt lenne tovabbi vizsgalat elvegzese.

Ez mar rad van bizva es ha szeretned, akkor fizetned kell erte, ahogyan a kombinalt tesztet is kerted/fizetted.

2018. jún. 6. 15:30
 6/16 A kérdező kommentje:

Kedves 3-as: 1:668-hoz lett az eredmény. Azt mondták, hogy egy jobb mint a korombéliek eredménye (mégis közepes lett). 35 éves vagyok, mire szülnék akkor tölteném a 36-ot decemberben. A családban nincs Down-os. Az ultrahang normálisnak találta a magzatot, nincs eltérés, korának megfelelően fejlődik.

Miért nem lehet azt, hogyha a 17-18. heti ultrahangon találnak valamit akkor legyen biopszia? Miért ehhez a drága teszthez kötik?

Amúgy a biopszia (amniocentézis) ingyenes mindenkinek úgy tudom, az a Prena teszt amit a vérből néznek és mutatja a kromoszóma rendellenességet az fizetős.

2018. jún. 6. 16:33
 7/16 anonim ***** válasza:
55%

Epp ezt urtam, hogy nem ingyenes vizsgalat. Legalabbis nem kildenek ra mindenkit automatikusan, aki szeretne. Lehet, hogy van, ahol igen, de erre meg van a protokoll.

A vizsgalat penzbe kerul, ha indokoltnak latja az irvos, vagy a genezikai tanacsadason, akkor adnak beitalot, elmesz es a tarsadalombiztositas fedezi.

Ha valamilyen oknal fogva (pl addigi eredmenyek) nem latjak indokoltnak a vizsgalatot, akkor nem kuldenek ra, a biztositas igy bem fedezi. Ez nem automatikus es nem jat alanyi jogon, szakorvosi beutalo kell hozza ahhiz, hogy tb altal fizetett legyen.

Neked nem adjak ki ezt a beutalot itt. Valoszinuleg amiatt, mert az ultrahang nem mutatott jelet rendellenessegnek, a kombinalt teszted pedig nem magas kockazatu, mas elozmeny pedig nincs, ami indokolna. A kombinalt teszted eredmenyet egyebkent az eletkorod nagyban lehuzza. 35 evesen mar 1:300-hoz down-ra az eredmeny, amirol indulsz.

Ha jo aznuh es jo a verteszt eredmenye, akkor az javit, igy lett a tied vegul ettol jovb, alacsonyabb kockazatu.

Ha rossz lett volna valamelyik, akkor az lehuzta volna.

Gondolom emiatt gondoljak az eredmenyeidet velemenyezo orvosok azt, hogy nincs szukseged a vizsgalatra.

Termeszetesen megprobalhatsz meg egyszer beszelni veluk, kerd meg oket, hogy legalabb magyarazzak meg, hogy ok miert gondoljak, hogy nincs szukseged tovabbi vizsgalatra. Hatha akkor megnyugszol te is kicsit.

De ha bem akarnak egy tb altal finanszirozando vizsgalatra elkuldenki (ami -hangsulyozom megegyszer- nem ingyenes, csak nem kozvetlenul te fizeted), akkor nem fognak beutalot adni, barmit tehetsz.

Max atmehetnel masik intezmenybe, ha lenne mashol orvosod, akihez terhesgondozasra jarsz, hatha masik korhazban maskepp osztogatjak a beutalot.

De erre mar nem igen van idod es gondolom lakohely szerint ide tartozol, ahol voltal.

Most nyugodj meg egy kicsit. Probalj beszelni veluk megint. Ha nem kuldenek, akkor gondold at, hogy privatban csinaltatsz-e masik vizsgalatot, vagy el tudod fogadni ezt az eredmenyt.

Ha maganban tovabb mesz, akkor viszont en is a prena, vagy nifty tesztet javaslom, mert mint irtam csak downt nezve 75ezer forint.

Most megneztem es pl az amniocentezis 100ezer korul van, ha maganak fizeti az ember. Utobbi invaziv, azaz van kockazta, elobbinek nincs.

Nyugi es probald atgondolni, hogy mi a jobb.

2018. jún. 6. 16:53
 8/16 anonim ***** válasza:

Prena tesztre senki sem kötelezhet.

Azonban a Prena nem arányszámot ad. DNS-ből nézik meg, hogy az adott betegség fennáll-e, tehát akármilyen eredményt ad, az gyakorlatilag biztos, csak diagnózis felállításához nem fogadják el; ezért ha az pozitív, akkor amniocentézist végeznek.

Viszont ha a Prena negatív, azt az intézmények is negatívnak fogadják el, mert pontossága gyakorlatilag megegyezik az amniocentézisével.

A Prena eredmény egy szám (nem arányszám, mint a kombináltnál), amelynek van normál értéke. Ha alacsonyabb, akkor az adott betegségre nézve az eredmény negatív, ha felette, akkor pozitív.

2018. jún. 6. 16:54
 9/16 A kérdező kommentje:
Most már világosabban látom. Nyilván nem úgy gondoltam a magzatvíz vizsgálatot, hogy random módon felhívok egy magánklinikát mondjuk azzal a kéréssel hogy csináljanak nekem amnio tesztet, hanem megbeszélném az orvosommal és ő jóváhagyja, azaz tb-re megcsináltathatnám. Persze ez függ az orvostól is. Holnap megyek hozzá, habár ez csak egy rendelőintézet nem egy központi kiemelt kórház mint mondjuk a Honvéd, ott nem csinálnak ilyen vizsgálatokat, tehát át lennék irányítva valahová megint, talán az Uzsokiba. A Semmelweisre meg ahol voltam már felesleges visszamennem, mert ott csak akkor állnak szóba velem megint ha a Prena tesztet megcsináltatom.
2018. jún. 6. 17:31
 10/16 A kérdező kommentje:
A 3D ultrahang nem tárná fel valóban a deformitást? Hiszen ott már jól kivehetők a paraméterek.
2018. jún. 6. 17:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!