Veszelyeztetett terhes vagyok ezert elkuldtek tappenzre. Emiatt kirugtak a munka helyemrol mert meg probaidos voltam. Hogy tehetnek ilyet?
30.
Ez sajnos így van ami elég szomorú. Kéne lennie valami köztes megoldásnak, mert azért az sem állapot, hogy 30 év körüli házas nőnek gyakorlatilag nem akarnak munkát adni, és majdhogynem szégyenkeznie meg szabadkoznia kell amiatt mert családot szeretne.
Sokan titkolják a terhességet legalább a 12 hétig (vagy tovább) mert félnek ha esetleg elvetélnek kirúgják őket. Így viszont könnyen megtörténhet az a szituáció, hogy a kismama mondjuk a 8 héten bevérzik és táppénzre kerül és gyakorlatilag mindenféle előzetes jel nélkül tűnik el a munkahelyről ami meg no fair a munkáltatóval szemben is.
Meg persze vannak azok a kismamák, akik táppénzre vetetik magukat akár orvosi okok nélkül mert "stresszesnek érzik" a munkájuk és az ugye rossz a babának. (ami habár igaz, de azért nem kell szerintem egy kismamát a széltől is óvni)
Szóval jó lenne ezt kicsit kiegyensúlyozni (pl a munkáltató is vehessen igénybe adókedvezményt a várandós dolgozója után) Meg azt sem értem ha a kismama a csed-gyed ideje alatt otthon van a babával és nem dolgozik, miért kell a munkáltatónak kifizetnie a szabadságát az állam felé?
Az a baj az ilyen szituációkkal, hogy igazából egyik félnek sem jó. A gyereket tervező nőknek titokban és félelemben kell próbálkozniuk a munkáltatóknak meg kerülni a "babaveszélyes" egyedeket. Aztán meg csodálkozunk, hogy miért nem születnek gyereket a dolgozó jó egzisztenciális háttérrel rendelkező pároknál? :S
Ausztriában nincs is munkaidőhöz/bevételhez kötött “gyed”... ott gyes van, ami alanyi jogon jár minden anyukának egyformán. Van adókedvezmény, apaszabadság, sőt, meghosszabbított gyes ha apuka is szeretne otthon lenni a picivel.... itt van mellettünk, 100 éve még közös birodalom voltunk erre tessék.
Persze focistadion kell 5...
33. -as
Ha nem lenne munkaviszonyhoz, ledolgozott munkaidőhöz kötve a gyes/gyed hanem mindenkinek alanyi jogon járna, szerinted melyik réteg szaporodna? (még ennél is jobban)
Nyilván van abban ráció, hogy ne azért vállaljanak a családok gyereket, mert anyagi juttatás jár utána hanem mert tényleg szeretnének és készen állnak felnevelni, de az is túlzás ami most van a munkahelyeken. (hogy lassan tényleg pont azok nem mernek szülni akik dolgoznak jó anyagi helyzetük van)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!