Veszelyeztetett terhes vagyok ezert elkuldtek tappenzre. Emiatt kirugtak a munka helyemrol mert meg probaidos voltam. Hogy tehetnek ilyet?
21.-es de pont az a gond, hogy ha nincs munkaviszonya nem fog Gyedet kapni. (valamennyi családi támogatás van anélkül is de az minimális összeg)
Amúgy lehet elírtam és csak 1 év előzetes munkaviszony kell, de akkor is fontos, hogy szülés napján be legyen az ember jelentve.
Talán van egy olyan kiskapu, hogy ha álláskeresési járadékon vagy (ami a munkahely megszűnésétől 3 hónapig lehet igényelni ha előtte folyamatosan dolgoztál, és a fizudból számítják) akkor ha az alatt szülsz mikor még folyósítják az álláskeresésit akkor az jogalapja lehet a gyesnek gyednek.
Tehát ha szülés előtt 1 hónappal szűnt meg a munkahelyed akkor elmész álláskeresésire. Míg azt folyósítják (3 hónap) megszületik a baba. Mivel az álláskeresési folyósítása a csed alatt jár le, azt hiszem így még kaphat az illető gyedet. De egy munkajogász ezt jobban tudná.
25. OKé igazad lehet utánanéztem.:)
Ilyen szögből még nem gondoltam bele, de valóban lehet az megoldás, hogy apuka megy gyedre (vagy gyed extrára ha a munkáltató belemegy), anyuka meg addig tud munkát keresni.
Így jártál sajnos,próbaidő alatt nem vagy védett,nem hibáztatom a munkaadód sem,nekem sem kellenél koloncnak a nyakamra,már elnézést,hogy 3 2 hónap után lelépsz szülni,és akkor még ő fizessen utánad.
Mi is babát akarunk,nekem is nemrég telt le a próbaidő,de legalább 11,5 évet dolgozni fogok ezen a helyen mielőtt elkezdünk próbálkozni.
Nincs azzal sem semmi gond, ha valaki úgy dönt, hogy már annyira szeretne babát, hogy lesz, ami lesz; ilyen helyzetben sem védekeznek.
DE! Akkor számolni kell az ilyen történésekkel és viselni a következményeit. Mert nyilván próbaidő alatt nem bombabiztos az ember állása.
Nem a munkáltatót kell okolni, és nem sírni, hogy 'de hát mi albérletben lakunk'. Ti hoztátok össze azt a gyereket ilyen instabil körülmények között. Nyilván latba vetettétek, hogy pozitív és negatív esetben mi várható, és akkor hogyan tudtok majd boldogulni...
Azért ne sajnáljuk már a munkaadót, mikor ahol lehet (nagyrészük, tisztelet a kivételnek), ott zsigerelik ki a dolgozókat. Mellesleg annyira sajnálni sem kell, nem sok mindent kellene a kérdező után fizessenek, max 3 év leteltével azt mondja, hogy viszlát. Lassan már szégyellni kell, ha valaki terhes lesz.
Kérdező. Mennyi munkaviszonyod van? Menj akkor munkanélkülire, mielőtt szülnék, hogy abban a pillanatban legyen ellátásod, így az alapján fogsz kapni csedet, gyedet. De én azt javasolnám, hogy a csed lejárta után, mikor a gyerek betölti a 6 hónapot, te mondd le az ellátást (így magad után kell majd a TBt fizetni, ezt ne felejtsd el! 7-8e körül van/hó), és a párod igényelje meg a gyedet. Teljes állásban rendesen dolgozhat mellette, és az ő fizuja alapján kapjátok a gyedet. Illetve ha férj-feleség vagytok, akkor a terhesség 91. napja után jár a családi adókedvezmény, havi 10e ft. Ha nem vagytok házasok, akkor majd úgy tudjátok a magzati korra visszaigényelni.
29!
Nem sokat? Tappenz hozzájárulás, amíg meg nem szül, aztán meg majd 3 év lejartaval a felgyulemlett szabadság. Igaz, még a 3 hónap próbaidő se volt ledolgozva, dehat szegény kismama.... Most ehhez képzeld hozzá, hogy nem egy multirol beszélünk, ha em egy maganvallalkozorol, aki mondjuk egy 2 személyes üzletbe keresett valakit. Oké, szerencsétlen kismama tappenzen van, kénytelen felvenni helyette valaki mást. Tegyük fel szerencsétlen kismama egész terhessége alatt tappenzen van -a veszélyeztett terhesek nagy része csak munka undorral szenved, tisztelet a kiveteleknek. Tehát ott az új dolgozó, akinek fizeti a munkabért, utána a járulékot, plusz a kismama után a járulékokat és a tappenz hozzájárulást amíg az meg nem szül. Lekozelebb akkor kerül neki pénzbe, amikor letelik a fizetesnelkuli szabadság és kéri a felgyulemlett szabadság kiadását. Másik verzió, amikor valóban veszélyeztett terhes, de dolgozna, így x időnként, amikor az orvos engedi, beáll. A munkáltató ekkor fizeti az ő bérét, a helyette felett dolgozó bérét -mert elkuldeni azt nem meri, hiszen ki tudja meddig bírja Juliska a munkát... Nem csoda, hogy a munkáltatók nem szívesen alkalnaznak szulokepes korban lévő nőket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!