Veszelyeztetett terhes vagyok ezert elkuldtek tappenzre. Emiatt kirugtak a munka helyemrol mert meg probaidos voltam. Hogy tehetnek ilyet?
Próbaidőn voltál, alapból nem volt biztos a munkahelyed, mit vártál? Hogy a pár heted után még majd' 4 évig szàmolnak veled?
(Én 3 év után veszítettem el a munkámat a terhesség miatt. Nem tervetett volt, nekem meg havi szerződésújítás, dolgoztam ameddig muszáj volt a gyedhez és utána mentem el táppénzre, majd munkanélkülire...)
Mi is 6 éven át próbálkoztunk, de akadt közben olyan élethelyzet, amikor úgy láttuk jónak, hogy ha eddig nem jött, akkor lehetőleg ne a most elkövetkezendő 1-2 hónapban jöjjön. Volt, hogy a lombikunkat toltuk el 1-2 ciklussal emiatt. Ezek mind olyan élethelyzetek voltak, ami a születendő gyermekünket is hátrányosan érintette volna, tehát tulajdonképpen érte vártunk.
Nálam a próbaidő is ez a kategória. Az anyagiak miatt fontos, hogy legyen munkahelyi háttér, hogy a gyermekünknek is többet adhassunk meg...
Szóval akár könnyen, akár nehezen jön össze, attól még gondolkodni lehet.
Nem véletlenül védik így a munkáltatókat is a felesleges anyagi terhektől, hiszen tényleg nem mutattál meg a munkaképességeidből a rátermettségedből még semmit. Miért tartsanak el így évekig? Ez nem a Caritas.
Sajnos ti hibáztatok az időzítéssel, és saját magatoknak köszönhetitek a kialakult helyzetet.
Persze könnyű elbújni amögé és mártírkodni, hogy milyen dolog egy terhes nőt kirúgni... De szabályos keretek között tették, és részükről ez üzlet, nem pedig egy új 'családtag' befogadása...
12,
A jó ég áldjon meg, te tényleg nem érted? Épeszű ember nem lesz azonnal terhes miután el kezd valahol dolgozni. Ha nem lett volna veszélyeztetett terhes, akkor dolgozott volna még 6 hónapot, aztán otthon lett volna 3 évig. Szerinted ez volt a cél, amikor új munkatarsat keresett a cég?
Nem tűnik fairnek..
De nézzük kicsit munkáltatói oldalról a dolgokat.
Szerintem jogos elvárás, higy csak olyan dolgozót támogasson, aki már tett le valamit az asztalra..
Neked még betanulni sem volt udőd, azt sem tudja a munkáltató, hogy akar-e veled dolgozni, és már nem is tud.. De máris fizetnie kell(ene) utánad
Tudatosan gyereket vállani úgy szokott az ember, hogy van tartalékja(minimális) főleg ha albérletben él.
Ha nem tudatos, akkor sajnos végig kell gondolni, hogyan lehet megoldani.
Kivételesen ezz a törvényt jogosnak érzem.
Kismamaként nem tudnak csak úgy kirúgni, ha a munkáltató rendes törvényi kisátszádok nélkül alkalmaz( határozott munkaidejű szerződéseket hosszabbítgatni időtlen időkig nem törvényes... Persze ki lehet játszani)
Én is aggódtam. Amikor kiderült, hogy babát várok, akkor jelentették be, hogy eladták a telephelyünket...
Létszámleépítéssel elküldhettek volna.. És nekem bármennyire nem tünt volna fairnek.. Ha mélyen belegondolok, akkor logikus, hogy nem a másik munkaerőt küldik el, aki még marad x évig, ha kevesebb ember kell, hanem engem, akire amúgy sem számíthatnak egy ideig...
14-es: de lehet hogy véletlenül alakult így, mert az előző munkahelyéről kirúgták és a baba miatt gyorsan keresett másikat, ahol sajnos még csak a próba időt töltötte, mikor veszélyeztetett lett.
Nem védeni akarom a kérdezőt, mert persze az is megeshet, hogy simán a felelőtlenségének köszönheti ezt a helyzetet, de mellette nem tudom megérteni és szó nélkül hagyni, hogy minden háttér infó nélkül, vélt tények alapján így nekiesnek egy másik embernek. Főleg, hogy a kérdése nem is arra vonatkozott, hogy “jól tette-e, hogy próbaidő alatt lett terhes?”... mert itt sokan csak arról tudnak véleményt nyílvánítani. És persze, megtehetik, de mire jó ez? Ennyire megkeseredettek lennének, hogy így élik ki magukat?
Meg a mai világban, ahol a munkáltató ott b..ssza át az alkalmazottat, ahol tudja, meg kihasználják őket, kb. senkinek se szabadna elmenni szülni.
Pl. kirúgnak egy kismamát, ami ugye nem jogos, de az a nő mit tud csinálni? Bírósághoz fordulni, pereskedni. Amire pont szüksége van X hónapos terhesen. És végül biztos megkapja a pénzét, de addig mi lesz vele meg a babával? És nem egy ilyen eset van facebookos kismama csoportban.
Vagy olyan munkahely, ami csak 4 órára jelent be, márha bejelent. Vagy mikor úgy kell könyörögni, hogy ki tudd venni a szabid, “mert nincs ember”... Nagyon sok kókler munkáltató van, és persze, nem szeretetszolgálatok, meg segélyközpontok, de védeni meg sajnálni se tudom őket. Mert a törvények rájuk is vonatkoznak pl. ha 8 órát dolgozik az alkalmazott, akkor annyival is legyen bejelentve és ha pl. ilyet nem tartanak be, akkor miért védeném őket, ha a saját jogaikról van szó?
Persze nem tudom itt mi a helyzet, és tisztelet a kivételnek, de na.. nem ennyire feketefehér...
Mégis miért lettem lepontozva? Nem ítélkeztem/ fröcsögtem csak a jogi tényeket mondtam el. Mellesleg az még mindig érdekelne megvan e a kérdezőnek 2 évre visszamenően a munkaviszonya?
Mielőtt az ember gyereket vállal azért nem árt az alapvető jogi dolgoknak utánanézni. Milyen juttatás jár vagy fog járni, milyen feltételekkel stb...
Nyilván sok munkáltató aljas de az anyukáknak is észnél kell lennie, és utána kell járnia a dolgoknak. Alapvetően ez az egész terhesség és terhesség bejelentése körüli mizéria borzasztó. A munkáltató és a munkavállaló érdekei teljesen szembemennek egymással. (ha a kormány valóban gyerekvállalási kedvet szeretné növelni esetleg levehetne bizonyos terheket a munkáltatókról, hogy azok ne érezzék és éreztessék azt a gyereket akaró nőkkel, hogy "nem kívánt személyek"
Én pl több mint 1 évet vártam munkahely váltás után, mert úgy éreztem nem venné ki magát jól ha pár hónap után lelépnék. Így viszont eltelt egy év gyerek nélkül...pedig szerettük volna :S
Most 1.5 éves munkaviszony után (előtte máshol 3 évig dolgoztam) most jelentettem be, hogy állapotos vagyok, de így is aggódok mivel még csak a 7 hétben járok (és ilyenkor még bármi lehet ugyebár) De mivel olyan vegyszerekkel mérgekkel (kloroform, éter, efedrin, stb.) is dolgozunk ami árt a babának kénytelen voltam szólni, hogy megértsék miért kerülök bizonyos munkafolyamatokat. Meg egyébként is úgy éreztem fair dolog ha minél hamarabb tudnak róla, hiszen innentől kezdve bármi lehet és nekik is fel kell tudni készülni arra, hogy akár a 10 héten is történhet valami olyan ami miatt táppénzre kell mennem. És ne akkor legyen döbbenet mikor egy reggel nem megyek be.
Benne van a kérdésedben a válaszod.
Próbaidő alatt estél teherbe. Nem vagy védett
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!