Miről maradok le? Olyan országban élek, ahol csak a 12. héten van az első uh.
szia
nagyon sok mindenről nem maradsz le szerencsére, nálunk is 12 héten van az első "kiskönyves ultrahang" a teszt után megvizsgál akár uh-gal is, majd a terhesgondozóba irányít ahol felveheted a kapcsolatot a védőnénivel, ha megszakadna a terhesség vmi jele lenne akkor felkeresnéd a dokit valószinű, de ne gondolj erre csak élvezd minden pillanatát a babavárásnak, csupa jót és gratulálok
Szia, nem írtad melyik országban ! Én Angliában lettem terhes, még itt élünk, kint,jelenleg 16.hetes terhes vagyok, itt is az első 12 hétben frászt kaptam, hogy nem csinálnak velem semmit ! :( Nagyon nehezen telt el az elős 12 hét, de végre mikor az első UH.megtörtént, akkot elhihettük, hogy ott van a mi kis babánk, és valóban minden ok vele ! Ha nem görcsölsz, nem vérzel, akkor minden megy a maga útján tovább, és majd idejében, 12 hét körül mengéznek ! Azután, a 16 héten, taliztam a védőnőmmel, aki itt ráadásul férfi :),de a 12 ,héten is, az Uh után, már taliztunk,meg most...de én azt mondom, hogy az első 20 hétig itt ugyanazokat nézik meg az emberen, mint otthon ! ANnyi, hogy a down-kór szűrés nem egyértelműen tartozik a 12.heti uh.hoz, hogy a nyakát megmérjék, mi erre utána 2 héttel magán uh-ra mentünk el, hogy tudjuk...! Vérből, viszont, ingyan van ANgliában, ami meg otthon ez a pénzes verzió !Szóval, ha minden rendben van a terhességgel, akkor nem kell aggódni, az első 20 hét ugyanolyan, utána már igaz, hogy nincs több UH.csak védőnői talik, stb...meg itt engem az bosszant, hogy nincs nőgyógyászati vizsgálódás :(! Tehát, ha gond, van pedig nekem volt, akkor a sima körzeti orvos is megnézhet, de ő meg csak akkor, ah már tényleg nagyobb a gond...sajnos nálam megvárták, még egy gomba kikezdi a méhszájamat, és sebet kaptam, ami pedig előtte már jó volt, de terhányabbak úgy érzem, itt ilyen téren, de szerencsére addig jártam a nyakukra, hogy megnéztek és kikezeltek ! Most már minden ok...A babánk is szépen fejlődik, de most már mi lassan megyünk vissza nov.végén Mao-ra, szóval most már kibírom.Még a II.gen.Uh.itt lesz kint, a 20.héten, de utána már otthon foyltatom majd szerencsére, de én azt tudom mondani Neked, hogy ha tudsz még az elején menj haza néha, nézesd meg magad, nődokival, ha tudod..a 14 héttől jó már repülni, előtte még nem tanácsos, nagyon az elején !
De , ha nincs gond, akkor ne aggódju, mindent meg fognak nézni...bár nem tudom te milyen országban vagy épp !
Jó babavárást !
Üdv, 16.hetes pocakos
Szia!
Szerintem felelőtlenség, hogy ennyit várnak abban az országban az első uh-val. Amúgy is, főleg ha első terhesség, eleget aggódik a legtöbb kismama, hogy minden rendben van-e..6-7 hetes terhességnél a hüvelyi uh. segítségével már kiderül, hogy életképes-e a magzat (szívhangnak kell már lennie), illetve kiderül, hogy jó helyen fejlődik-e (méhen belül vagy kívül). Ha van rá lehetőséged, szerintem a bizonytalanság elkerülése végett, menj el korábban egy uh.-ra. Sokszor vérzés és görcsök nélkül is lehet elhalás...
Remélem nem ijesztettelek meg, nem ez volt a célom, csak hát te kérdezted.
Boldog várandósságot!
Egy 36 hetes kismami
Én vagyok a 36 heteske...Az első válaszoló véleményére szeretnék még reagálni: van az úgynevezett 0. uh. is, ahol pl. kiderül az is, ha van ugyan petezsák, de üres. Ráadásul ebben az esetben pozitív terhességi tesztet fog kapni a boldog anyuka-jelölt..Te szeretnéd, ha csak a 12. héten tudnád meg? Persze nem kell túl parázni a terhességet, de miért ne használnánk ki a diagnosztika és az orvostudomány fejlettsége adta lehetőségeket?
Üdv.
Köszi mindenkinek a válaszokat.
Skóciában vagyok, tehát ez is a Britt NHS-hez tartozik.
Igen, pont ez zavar, hogy ha bármi történik, akkor csak a 12. héten derül majd ki, hogy nem is vagyok terhes, illetve elhalt.
Nem ijesztett meg senki, csak inkább a tényekkel szeretnék tisztában lenni.
Nekem az jár a fejemben, hogy itt ez természetes, hogy így csinálják, és az itt élő nőknek ez természetes. És azért nem egy elmaradott afrikai országról van szó. Csak az az egy aggaszt, hogy tényleg mi van, ha nem életképes, és én/mi csak a 12. héten tudjuk meg.
Köszi még 1x a válaszokat.
Mindenkinek boldog babavárást, babázást.
Szia!
Én is Angliában kezdtem, 16 hétig ott volt a terhesgondozásom. Én kivoltam, hogy nem láthatom, el sem hittem, hogy igaz, végül kerestem egy magánkliikát. ŰAz összes UH és vérvétel, DVDvel képpel mindennel az egész terhesség alatt kerül úgy max. 3-400 fontba. Nekem a 13. hétig 4 UHm volt és 2 vérvizsgálatom, össz. 180 fontért. Megérte. MEnyugodtunk, láttuk a bébit, teljesen más, mintha csak tudod, mondják, hogy hát igen ott van...
A 9. héten már egy élmény az UH, jó hallani, hogy minden ok. Persze ezt mindenki maga dönti el van-e rá keret, de ha megoldható, szerintem menj el. Tudod milye hoszzú tud lenni 6 hét????!!
:-DD
Boldog babavárást. 35 hetes kismama
Magyarorszagon, Angliaban es Skociaban is hivattalosan 4 ultrahang van KB: 8-12 het kornyeken, 18 het, 26-28 het kornyeken, 36-38 het kornyeken. Magyarorszag szerencses orszag ilyen szempontbol mert a lakossaga nagyon keves Skociahoz es Angliahoz kepest. Igy Magyarorszagon a korhazak negyede annyira vannak zsufolva es egy orvosra, vedonore negyede annyi ember jut. Magyarorszagon szivesen megneznek a 7-dik akkar x-edik heten mert van ido meg hely. Ha meg magan akkor barmikor. Angliaban es Skociaban azert alakult ki ez a rendszer mert ott egyszeruen nincs ido, nincs eleg orvos stb. Ezert sajnos az altalanos rutin vizsgalatokba es az ultrahangba Anglia meg Skocia nem a legjobb. Rengeteget kell varni egy egyszeru idopontra. Az orvos tudomanyuk es sebeszetuk nagyon fejlett de a hetkoznapi vizsgalatokra sokat kell varni. Akkar egy egyszeru betegseg miatt, rutin mutet miatt sokan utaznak Europa mas orszagaiba repulovel mert nincs egyszeruen hely. A korhazak nem birjak el a sok embert.
Tudom konnyu mondani, hogy ne aggodj mert el tudom kepzelni mennyire szeretned latni a pici babot odabent :) de hidd el otthon is a hivatalos elso ultrahan a 12 het korul van csak nagyon szerencses egy orszag vagyunk ilyen teren mert nem vagyunk tulzsufolva. Szerintem arrol maradsz le, hogy hamarabb hallhatod a babod szivhangjat meg lathatod a kicsi babszemet ami elhiszem, hogy nehez. Meg ugye sokan tartanak a mehen kivuli terhessegtol is. De komolyabb genetikai vagy ehez hasonlo vizsgalatokrol nem maradsz le, azok kesobb jonnek. Szakmai jelentosege a 12 meg a 18, ha jol tudom akkor meg a 32 meg a szules elotti uh-nak van. A tobbi csak a kismamak megnyugtatasara szolgal meg arra, hogy ha valami komolyabb gond van.
Boldog babavarast es remelem minel hamarabb lathatod a babot odabent.:)
Én is abban a rendszerben kezdtem a terhességet, amelyikben te és abban is fejezem be. Az eddigiekhez képest ellentétes véleményen vagyok: szeretnélek megnyugtatni, hogy nem maradsz le semmiről és nem barbárok kezeiben vagy ebben az országban, sok szempontból fejlettebbek egészségügyileg, csak éppen más a rendszer. Ezt el kell fogadni.
Én meg nyelek nagyokat, ugyanis nem értem, hogy miért kell minden esetben szidni valamit, aki otthon él, az a magyar ellátást szidja, aki kijön és itt vállal babát, az pedig ezt szidja és az otthonit Isteníti. Néha már azt gondolom, hogy ha minden terhes nő mellett lenne egy magánorvos a nap 24 órájában és a hajszárító mellett ott figyelne egy 4d-s uh is a fürdőszobában, amivel minden nap vizsgálnák a picit, még arra is panaszkodna valaki... Mindegy, nagy levegő, nem ez a fontos.
Szóval. Az a véleményem, hogy le nem maradsz semmiről. Minden fontos vizsgálatot el fognak végezni, kontroll alatt tartják majd a terhességedet, ha valóban baj van, akkor segítenek. Otthoni tapasztalatból kiindulva ott 12. hét előtt 7-8 hetesen már készítenének egy uh-t, amikor annyit állapítanának meg, hogy valóban terhes vagy, nem üres a petezsák, méhen belül van. A lényeges vizsgálatok, az első genetikai szűrés, a vérvizsgálatok ott is a 12. héten kezdődnek.
Ne gondolj arra, hogy bármi baj lenne, ha mégis van, akkor az nem maradna a 12. hétig rejtve, a tested tüneteket produkálna, ezzel jelezne. A 12. heti uh a dating scan, aminek a célja az, hogy megállapítsák a terhességi kort, valamint azt, hogy a baba rendben van, megfelelően fejlődik. Tarkóredőt nem mérnek, de a 16. héten küldenek integrált tesztre, ami megbízhatóbban szűri mind a down-kórt, mint a nyitott gerincet, mint a tarkóredő mérés. Ugyanekkor még ezer egyéb kórságot is szűrnek vérből. A 20. heti uh-n egy komplett szűrést tartanak, tetőtől talpig tüzetesen átvizsgálják a babát (nekünk majd egy órán keresztül méregették), áramlást néznek és elég megbízhatóan mondják azt, hogy nincs gond, vagy van.
Ezután a 27. hét környékén küldenek még egy vérvizsgálatra. A midwife-al (aki nem ugyanaz, mint otthon a védőnő) havonta találkozol eleinte, a vége felé két hetente, majd hetente. Ha bármi rendellenesség van, akkor vele mindent megbeszélhetsz, az összes aggodalmadat és ő tovább is küldhet a nőgyógyászhoz közvetlenül.
Nálam sem ment minden a könyv szerint, volt probléma, de végül mindig látott orvos. Vagy mi voltunk nagyon erőszakosak, vagy csak hatalmas szerencsénk volt minden téren? Nem tudom...
Ha akarsz, akkor persze mehetsz magánrendelésre is. De ha nem fér bele a keretbe, akkor jobb, ha alkalmazkodsz és nem szabad negatívan állni hozzá, mint ahogy a terhességhez sem szabad negatívan, aggodalmakkal telítve állni, mert azon kívül, hogy magadnak okozol vele keserű napokat nem érsz el vele semmit.
A kommunikáció itt is fontos természetesen. Nem azt mondom, hogy csak perfekt angoltudással lehet végigcsinálni, de az biztos, hogy érteni kell, kommunikálni kell, merni kell mondani. És persze kompromisszumokat kell kötni, de nem csak ebben, hanem minden másban is, ha valaki úgy dönt, hogy egy "idegen" országban éli az életét. Nem ők jöttek hozzánk, mi jöttünk ide.
Ezt egyébként olvasd el, ha van időd: [link]
Boldog babavárást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!