35 hetes km vagyok. A szoptatástól más is fél? Fog-e rendesen szopni, lesz-e tejem, begyullad-e a mell. stb
Ha sokat izgulsz miatta, akkor az nem fog kedvezni a szoptatásnak.
A megoldás az, hogy megnyugodhatsz, biológiailag képes vagy szoptatni, a gyerek képes szopni, az idegeskedésen kívül nem sok gondod lehet.
Húgom széjjelizgulta magát az elsővel, 1 hónaposan sem gyarapodott a gyerek, tápszer lett a vége. Már akkor mondtam neki, hogy ne parázzon és lesz teje, de ezt csak a második gyerekénél hitte el, akit sok-sok hónapon át szoptatott.
Mondjuk a tápszer a második gyereknél már az első naptól ott volt a szekrényben, és az nagyon megnyugtató volt neki, hogy nem tőle függ a gyerek élete és jóléte, hanem bármikor előveheti a tápszert. Lekerült a válláról a stressz, szoptatott is rendesen. És nem kellett tápszerhez nyúlni.
A védőnők, meg a gyerekorvosok közül sokan ellenzik, hogy tápszer legyen otthon, mondván, hogy akkor az anya nem fog érte nyúlni, és kínkeservvel is, de szoptatni fog. Pedig kínkeservvel nem lehet.
Az első gyerekemnél természetesnek vettem, hogy fogok tudni szoptatni. Reggel megszültem, s délutántól folyamatosan szoptattam, ahogy ő igényelte. Sosem foglalkoztam a terhességem alatt azzal, mi lesz a szoptatással.
Szerintem ez egy ösztönös dolog bennünk. Sírt, mellre tettem, majd innentől ment minden a maga módján. Boldog voltam, amikor láttam jóllakottan, más nem is érdekelt. kisebbik fiammal már rutinosabb voltam, második nap már rengetege szopott.
Olvasgatom itt a kismamák kérdéseit és egyszerűen megáll az eszem
Miért kell ennyit parázni előre mindenen?
Tiszta idegbetegek lesztek mire megszületik a baba
39+4 napos kismama vagyok, szóval nálunk már akármikor megszülethet a baba.
Nyilván, bennem is megfordult, vajon tényleg olyan bonyolult dolog-e a szoptatás, mint ahogy ezt újabban kommunikálják. És tudatosan próbálom magammal megbeszélni, hogy ez a világ legtermészetesebb dolga, amit el tud végezni egy kutya vagy egy egér is. :) Nem szabad túlmisztifikálni, hiszen évezredek óta működik, az ősember sem tudott leugrani a patikába tápszerért. :)
Ahogy Első is írta, biztosan nagyrészt az agyban dől el az egész, és csak pozitívan, sőt, lazán szabad hozzáállni a kérdéshez, akkor biztosan rendben lesz minden. Legalábbis remélem. :)
Anyukám egyikünket sem tudott szoptatni, egyáltalán nem volt teje, a nővérem meg mindkét lányát évekig (a kicsi februárban múlt 2, de még mindig cicizik).
Én gyakorlatilag az egész terhességem alatt meg voltam győződve arról, hogy nem fogok tudni szoptatni. A környezetemben senkinek nem ment a szoptatás, se anyumnak, se a barátnőimnek, mindenhol csak azt láttam, hogy a nő alapból nem tudnak szoptatni, csak van néhány kivétel, aki igen.
Ezért aztán a környezetem előre vígasztalt, hogy semmi baj, ha nem megy a szopi majd, mert hát ez genetikus, más azt mondta, hogy túl kicsik a melleim a szoptatáshoz stb. Mindenki mondta, hogy vegyek cumisüveg-készletet, mert biztosan kell majd a tápszerhez. Nem volt ebben semmi rosszindulat, csak meg akartak óvni a csalódástól. Az sem tett túl jót, hogy az utóbbinévekben már bármerre mész, mindenhol csak azt hallod, hogy szar anya vagy ha nem szoptatsz, hogy nem is szereted a gyereket, meg sérült lesz emiatt és még sorolhatnám.
Erre még rájött egy császármetszés, amire mindenki mondta, hogy na most már biztosan nem lesz tej (miért is nem?! erre nem válaszolt senki) és a kórházi személyzet teljesen tápszer-párti hozzáállása.
A terhesség végefelé az összes szoptatási cikkből és könyvből kikerestem azt, hogy mit ne csináljak és hogy mit csináljak feltétlenül. Kb 10 mondatban össze lehet foglalni az egészet :)
Végül ezeket betartottam és nem kellett a tápszer, sikerült a szoptatás! Nem mondom, hogy nem voltak nehézségek, mellgyuszik és egyéb problémák, de végülis ment és ez a lényeg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!