Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Igaza van a védőnőnek? Tényleg...

Igaza van a védőnőnek? Tényleg nem kéne terhestornára járnom?

Figyelt kérdés

Eddig egyetemre jártam, még 2 hét van vissza. Folyamatosan ültem, naponta több, mint 2 órát a vonaton, több órát az iskolában és mikor hazaértem leültem tanulni, aztán lefeküdtem aludni. A súlyomon meg is látszik. Mivel szabadidőm nem volt, nem jártam terhestornára, itthon meg ha volt egy kis időm, akkor egy kis házimunkát végeztem, max. ennyi volt a mozgás. Nekem se tetszett, de ez volt. Közben a vashiány tüneteit kezdtem észrevenni magamon (legalábbis arra gondoltam), de 4 hónappal ezelőtt volt utoljára vérvétel, azon még rendben volt. Sokszor már akkor nem kapok levegőt, ha felmegyek az emeletre, vagy állok 2 percet a mosogató mellett. Vérvétel nem volt, találomra szedek vasat, aztán lehet hogy nem is ez a bajom. Az orvos csak hümmögött, hogy jól van, szedhetek. Emellett a 12. héttől keményedik a hasam, arra szedek magnéziumot, szintén nem mondta meg az orvos, hogy mennyit kellene. Csak jövő héten lesz vérvétel.

Szóval sokat híztam magamhoz képest, de már lenne időm tornára járni és szívesen járnék is (nemcsak esztétikai okokból), terhesség előtt nem sokkal kezdtem el sportolni rendszeresen, csak a tanulás miatt abba kellett hagynom.

A védőnő szerint viszont az összehúzódások miatt és a nehéz légzés miatt nem kéne. Nem akarom megkérdőjelezni, de jó lenne ha nem kellene továbbra is ilyen mozgásszegény életmódot folytatnom ok nélkül, így kíváncsi vagyok mások véleményére is. Szerintem még javulna is az állandó fáradtság és nehézlégzés. Orvoshoz jövő héten megyek, de szerintem a hümmögésen kívül megint nem fog mást mondani. A védőnő azt mondta, hogy nem kéne, nehogy nyíljon a méhszáj (3 hete még zárt volt).

2017. jún. 12. 18:33
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Én nem terhestornára járnék, hanem minden nap elmennék egy hosszabb sétára. Továbbá igyekezném aktívan tölteni a mindennapokat például kertészkedéssel, pakolászással, stb.
2017. jún. 12. 18:42
 2/11 anonim ***** válasza:
79%

Miből van vissza 2 hét? A terhességből vagy az egyetemből?

Egyébként szerintem igaza van a védőnődnek. Ha eddig nem sportoltál rendszeresen, a terhestorna sem biztos, hogy teljesen biztonságos. Nekem pl. egyáltalán nem javasolta az orvosom. Sétálj inkább, abból biztosan nem lesz baj.

A vas nem árthat, a kismamák majdnem 100%-a (ritka a kivétel) vashiányos lesz legkésőbb a 3. trimeszter elejére. A nehézlégzést viszont a torna sem oldja meg: a baba (pontosabban a megnövekedett méh) nyomja össze a tüdőt, így kisebb a tüdőkapacitás. Ha vérszegény vagy, akkor pedig kevesebb a vörösvértest, ezek szállítják az oxigént, és ettől is lehet a fáradtság meg a légszomj. A torna sajna egyiken sem segít. Nem mondom, hogy egészséges terhességnél nem tesz jót, de ha te keményedsz, talán hallgatni kéne a védőnőre, vagy legalább kérdezd meg az orvosodat is.

2017. jún. 12. 18:48
 3/11 anonim ***** válasza:

Ha eddig nem sportoltál, akkor tényleg a séta jobb lenne neked kb. fél-1 óra minden nap, vagy amíg jól érzed magad, nem keményedik a hasad.

Milyen magnézium készítményt szedsz és mennyit?

2017. jún. 12. 19:01
 4/11 A kérdező kommentje:

2 hét az egyetemből van vissza, akkor lesz az utolsó vizsga. A terhességből 3 hónap van vissza. Egyszer már kérdeztem 2 hónapja az orvost, azt mondta lehet, csak akkor meg ugye még időm nem volt.

Azt tudom, hogy a növekvő méh okoz nehéz légzést, de nekem fekve jó, állva kapok nehezen levegőt.

A B tervem nekem is a napi rendszeres séta volt, csak jól esett volna a torna. De akkor így nem erőltetem a tornát. Megkérdezem az orvost is, de nem tudom, hogy mond-e valamit, eddig se sokat segített.

Das gesund plus magnéziumot szedek, naponta 2X375 mg-t, de néha 3-szor 375 mg-ot. Mozgás hatására így is keményedik, pl. elég csak átfordulnom a másik oldalamra, ezért nem javasolja a védőnő a tornát. Ezt értem, csak nem akartam, hogy a kevés mozgás miatt egyéb bajok jöjjenek elő.

Köszönöm az eddigi válaszokat! :)

2017. jún. 12. 19:21
 5/11 anonim ***** válasza:
49%

És ki mondta, hogy ennyit vegyél be belőle? Csak mert én Magne B6-ot szedek, és arra az van írva, hogy terhesség alatt nem ajánlott a napi 250 mg-ot túllépni.

Amúgy láttam, ez DM-es, nem mintha bármi bajom lenne a DM-es cuccokkal, mert többségük szerintem is szuper, de... gyógyszert a gyógyszertárból. Szerintem. Főleg ha tul.képpen nem is hat, szerintem ki kellene próbálnod egy másikat.

Én Magne B6-ból napi 2x1-et szedek, és nagyon bevált, de ha az nem szimpi, mert agyonreklámozott, akkor a gyógyszerész tud segíteni, melyik lenne jó.

Lehet, hogy a tied fel sem szívódik.

2017. jún. 12. 19:36
 6/11 anonim ***** válasza:
64%

Kedves utolsó, az egyik "leghitványabb" magnézium a Magne B6. Legalábbis ár/érték (tényleges Mg-tartalom) arányban borzasztó.

Kérdező, én is azt mondom, ha eddig nem sportoltál/tornáztál, most már ne kezdd el.

2017. jún. 12. 20:06
 7/11 anonim ***** válasza:

Remélem nem igaz a Mg mennyiseg amiz valaki irt, mert velem nem 250mgot szedetnek hanem 3*2szem magnesi citricit. (sztem az 500mgos) en is kemenyedesre kaptam. 2 szemmel kezdtem..

És jelentem.. Sajna nekem kinyilt mar 24hetesen a külső mehszajam pedig nem terhestornaztam. Igaz nem vtam túlsúlyos es meg csak nem is hiztam de amugy en sétálok. Vagyis mar par hete azt sem. Fekvobe vagyok h kihuzzam végig. Amúgy valts orvost ha egy mod van ra.. Nemar h csak hummog.. Neked gondolom számít meg ha neki nem is.

2017. jún. 12. 20:21
 8/11 A kérdező kommentje:
Mondtam én az orvosnak, hogy ennyit szedek, de véleménye nem volt róla. (A védőnő szerint még többet is kellene, most akkor ezt megint magamtól kell kitalálnom, hogy mennyit.) Az ajánlott napi mennyiség 375 mg. Ezt a fajtát még terhesség előtt vettem, már nem tudom miért, de nem szedtem, csak mióta érzem, hogy keményedik a méhem, még nem fogyott el. Márkát szintén nem mondott az orvos, a védőnő meg lehet, hogy nincs tisztában az összes forgalomban lévő vitamminnal, hogy mi mennyire szívódik fel, így én is csak találgatok. Azt viszont érzem, hogyha egyáltalán nem szedek egy napig, akkor rosszabb. Engem nem zavarna, hogy időnként keményedik, csak itt is mindig olvasom, hogy nyílhat tőle a méhszáj, meg a védőnő is ezt mondja, és az orvos is azt mondta rá, hogy szedjek Mg-t, de márkát és mennyiséget nem mondott.
2017. jún. 12. 20:24
 9/11 anonim ***** válasza:
86%

Ahogy látom én leszek az első, aki azt mondja, hogy menj el a kismamatornára. Nem esztétikai okokból!

Én is jártam, és a kímélő torna mellett rengeteg nyújtó, lazító gyakorlatot, légzéstechnikát tanultunk, ami jó volt a keményedésre és később a szülésnél is.

Menj el, beszélj a gyógytornásszal aki tartja. És minden esetben csak addig csináld és azt a feladatot, ami jól esik.

2017. jún. 12. 20:42
 10/11 anonim ***** válasza:
73%

Fogalom zavar van itt magnézium témában.

A magnézium kötésben van jelen ezen készítményekben. Ami jól felszívódó az a magnézium citrát, magnézium laktát, magnézium ororát. A magnézium oxid csak pár százalékban szívódik fel, nem sokat ér önmagában.

Ár érték arányban a 90 szemes béres magnézium b6 (2500ft) elég jó, nekem a nőgyógyász azt mondta legalább 2-t vegyek be egy nap. Ebből 1 szemből 70mg szívódik fel kb.

A magnesi citricit orvos írhatja fel, kb. 50mg szívódik fel (pár száz forint 10 szem).

Én most dr. Chent szedek abból kb. 120 mg szívódik fel (1200ft 30 szem).

A napi ajánlott 350 mg körül van, terheseknél 450 mg-ra felmehet.

36. Hétig lehet amúgy magnéziumot szedni.

2017. jún. 12. 20:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!