Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Magzatvízvizsgálat? Több info...

Magzatvízvizsgálat? Több info lent. Fontoos nagyon = (

Figyelt kérdés
szóval a nagynénémnek (37 éves) holnap kell mennie magzatvíz-vizsgálatra és nagyon fél tőle..azt nem tudom h pontosan miért kell mennie de olvastam h kizár jónéhány betegséget ez a vizsgálat stb. de mégis fél, és az azt követő napoktól is nehogy elmenjen a baba. kb 16-17 hetes kismama lehet. Az előző gyermekét gond nélkül kihordta. szerintetek kell félnie? hogy nyugtassam meg? nagyon ideges, pedig nem szabadna idegeskednie :(
2010. máj. 17. 20:19
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Én is voltam, amniocentézisen, semmi gond nem volt, már 3,5 hónapos a kisfiam. Én feküdtem utána elég sokáig, én is féltem, nehogy gond legyen, de nem lett szerencsére. Olyan mint egy injekció, szóval semmi pánik. Rosszabbul hangzik, mint amilyen. Igaz van kockázat, de az elenyésző.
2010. máj. 17. 20:24
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Sokat kell pihenni utána, de tényleg rendesen feküdni és akkor nem lesz baj!
2010. máj. 17. 20:28
 3/11 anonim ***** válasza:

Igen sajnos az amniocentezisek kb 1 %-a rosszul (vetelessel) vegzödik. Az en nagynenem pont ezert nem ment el, 20 evet vartak a babara es azt mondta, nem erdekli, hogy egeszseges vagy nem, mindenkeppen szeretne es fel fogja nevelni, tehat feleslegesen nem kockaztat. Semmi baja nem volt a babanak, egeszseges kislany lett a Csöpp. Nem tudom miert kellhet az amniocentezis, de ha azert mert idösebb es down-kort vagy mast akarnak szürni azt nem muszaly, csak akkor erdemes, hogyha elvetetne a terhesseg beteg baba eseten.

Megnyugtatni valoszinüleg egyebkent ugysem tudod, de legyel mellette es hagyd hogy ö beszelje ki az erzeseit felelmei az sokat segit, vagy probald vidam stressz mentes temakra terelni a figyelmet.

:) Drukkolok.

2010. máj. 17. 20:32
 4/11 anonim ***** válasza:

Szia,

A magzatvízvizsgálat ma már rutinnak számít, mégpedig bizonyos életkor fölött javasolják, csak azért, hogy kizárhassanak olyan rendellenességeket amelyek 35 év fölött már picit gyakoribbak lehetnek. Ettől persze nem szabad megijedni, ez csak rutindolog.

Jó babázást neki!!! :)

30 hetes kismama

2010. máj. 17. 20:36
 5/11 anonim ***** válasza:

Szia!

Akkor ajánlják fel ezt a vizsgálatot, ha 35 éves elmúlt vki, vagy az UH-on látnak vmit, ami arra utal, hogy genetikai rendellenesség állhat fenn.

Valóban elég sok mindet ki tudnak szűrni vele, nagyon hasznos vizsgálat szerintem.

Én 35 éves vagyok, és voltam tavaly, és sajnos ki is jött, hogy beteg lenne a baba, így el kellett vetetnünk, és idén is elmentem, mert megint terhes vagyok, de most minden oké!!! :-)

Szerintem egyáltalán nem sok az 1% vetélés, 100 esetből 1 !!!

Viszont arra, hogy pl down kóros lesz a baba, 30év alatt kb 1000ből 1, 37évesen már 240ből 1!!!

Ez nagyon sok, és ez csak a down kór, ezen kívül van pár egyéb szörnyű betegség, ami ebben az életkorban fokozottan kijöhet.

Szóval szerintem azzal nyugtasd meg, hogy ez ma már rutin vizsgálat, és hogy ne kelljen azon aggódnia, hogy vmi súlyos baja lesz a babának, jobb ha elmegy, mert egy beteg gyerek nagyon nagy teher a családnak.

Fájni nem fáj, mert helyileg érzéstelenítik, max kellemetlen, és monitoron láthatja, hogy mit csinálnak, nagyon vigyáznak, nem lesz gond.

Utána lehet pici mensis hasfájása, és pihenni kell pár napig, és nem szabad fürdeni, meg emelni, de minden rendben lesz!!! :-)

Persze ha Ő akkor is megtartaná, ha beteg, akkor nincs is értelme elmennie...

szia

2010. máj. 17. 23:05
 6/11 anonim ***** válasza:

Szia!

Mindenki ezzel az egy százalékkal rémisztget. Valójában egyébként ez nem is 1 százalék, hanem jóval-jóval kevesebb. Ezt nem úgy kell nézni, mint egy szimpla matematikai számítást, hogy 100-ból 1, hanem csak egy bizonytalansági faktor. Mivel nem lehet teljes bizonyosággal kizárni a komplikációt, ezért mondják az 1%-ot, mint bizonytalansági faktort. Magyarul nagyon-nagyon kicsi az esélye, hogy bármi baj lesz.

Én is voltam már amniocentézisen, előtte persze én is féltem. És ugyanígy vigasztaltak olyanok, akik már túl voltak rajta. És tényleg igazuk volt, nem volt fájdalmas a vizsgálat, az orvosok nagyon körültekintőek és óvatosak voltak, és utána sem volt semmi probléma. Még csak nem is keményedett, vagy húzódott a pocim. Én a beavatkozás előtt is, és utána is vettem be magnéziumot, a biztonság kedvéért. Aznap, és másnap sokat pihentem, feküdtem. Nem emeltem, nem cipeltem. Ennyire kell csak odafigyelni.

Egyébként többen mondták nekem megnyugtatásképpen, védőnőm, terhesgondozóban az asszisztens, mind több évtizedes tapasztalattal, hogy tényleg nem szokott probléma lenni. Az asszisztensnek volt egyetlen kismamája, aki elvetélt magzatvízvizsgálat után, de sajnos azért, mert nem vette komolyan az orvos utasításait, mintavétel délutánján hazacipelt a piacról két jól megtömött szatyrot. Szóval ilyet nem nagyon kéne csinálni.

Persze sajnálatos, szomorú történetek mindig akadnak, sajnos vannak, akiknek rosszul végződött a történet. De nem szabad erre koncentrálni, és ez alapján általánosítani. Tényleg a nyugalom, a legtöbb, amit most a nagynénéd tehet a babáért, mert pl. ha feszült, megfeszül az egész hasa, a méhe is, és ez a mintavétel előtt, alatt és után is veszélyes lehet.

2010. máj. 18. 11:57
 7/11 anonim ***** válasza:

Én nemrég voltam. Maga a beavatkozás igazán semmi. Még annyira sem fáj mint egy injekció, pedig jó rendes a tű. Én is borzasztóan féltem, de igazából attól, hogy nehogy elmenjen a baba. Még sirtam is mikor bementem. De szerencsére nem lett semmi gond, másoknak sem, pedig volt akit kétszer szúrtak. Utána pihenni kell, feküdni pár napot, és még legalább 2 hét kimélő életmód. Utána megnyugtató viszont mikor közlik, hogy egészséges a bébi.

Még annyit mondtak a kórházban, hogy általában olyankor megy el a baba utánna, akinek valami baja is lett volna.

Minden jót!

33 km

2010. máj. 18. 16:37
 8/11 A kérdező kommentje:
köszi szépen a válaszokat (: már túlvan a vizsgálaton. az orvos azt mondta neki h tiszta a magzatvíz stb. de eredmény csak 2 hét múlva lesz. gondolom h vigyáz magára ezt mondani sem kell neki (: nagyon óvatos, és nagyon várják már a picúrt (: a hasa picit görcsölt utána meg bekeményedett de már jól van :)
2010. máj. 18. 19:14
 9/11 anonim ***** válasza:

23.05 vagyok!!

Na, hála az égnek! Szorítottam ám!!!

Boldog babásodást neki!!

Te meg tündér vagy, hogy így aggódtál érte! :-)

szia

2010. máj. 18. 22:33
 10/11 A kérdező kommentje:
köszi szépen (:
2010. máj. 19. 19:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!