15 hetesen tüdőszűrés?
Sajnos már megtörtént, holnap megyek orvoshoz. Tudom, mondás nélkül is, nem szabadott volna. Hát erről nekem fogalmam se volt, ez volt az első életemben, nem is kérdezte senki. Holnap megyek orvoshoz, hogy megnézze a picit.
Van valakinek ilyesmiről tapasztalata? Védőnő, kórházi ismerős mind azt mondta, nem lesz baj, igazából meg sem ijedtek, ez kicsit megnyugtató. Az orvos, aki a tüdőszűrés eredményét adta, ő rákérdezett, elsápadt, mindenkit behívatott, ohgy ez hogy történt, és azt mondta legvégül, hogy én még fiatal vagyok. Ez mi? Lesz majd másik? Mert én így értettem. Szörnyen érzem magam, holnap délelőttig be fogok golyózni. Szerintetek mekkora esély van rá, hogy semmi baj apicivel?
Ólomköpenyt adnak deréktájra, a méhed elé. Én voltam -nem terhesen - és ez az eljárás.
Örülök, hogy rendben talált mindent és hogy te ilyen nagy mértékben tudsz hinni neki. Az hogy a baba él szuper hír, de nem meglepő, mert ilyen esetben nem szívleállást, hanem malformációkat okozhat a röntgensugár, és ennek a lehetőségét még nem lehet kizárni. De bízzunk a legjobbakban!
Remélem, ez kicsit megnyugtat:
"Másik téves hiedelem, hogy a röntgensugárzás, legalábbis diagnosztikus dózisban, fejlődési rendellenességet okoz. Az a minimális sugármennyiség ugyanis, mely a kritikus periódusban (sugárzás esetén a terhesség 12-18. hete) adva megduplázza (2-ről 4 százalékra emeli) az értelmi fogyatékosság gyakoriságát, 10 Rad. Egy Rad megfelel 1 db. 1:1 arányú, magzatra célzott röntgenfelvételnek. 20 Rad az a minimális dózis, mely megduplázza a kisfejűség (mikrokefália) kockázatát.
Tüdőszűrés alkalmával 0,1-0,2 Rad éri a szervezetet, a magzatot pedig gyakorlatilag semmi. A fogászati röntgen során elszenvedett terhelés ennél is lényegesen kisebb. Ennek ellenére még ma is elkeserítően sokan választják a terhesség-megszakítást jelentéktelen sugárterhelés miatt, "mert nem tudták, hogy terhes". Mint említettük, az ionizáló sugárzás csak a terhesség 12-18. hete között teratogén."
Kívánom a legjobbakat nektek!
Van kozom a genetikahoz es semmi baj nem lesz, nyugodj meg. De ha nem sikerul, keress fel szemelyesen egy genetikust es meg fog nyugtatni.
Egy CT okozhatna esetleg gondot, nem egy tudoszures, ahol kopenyt is kaptal. Nyugi!!!!
A recepcióst le kell szarni... Így ahogy olvastam engem is nagyon felháborított. Ő nem orvos, mi köze ehhez? Szánalmas...
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!