Miért mondják azt, hogy az a fontos, hogy az első gyereket az anya 40 éves kora előtt szülje meg és akkor már mindegy, ha a második 40 felett érkezik?
Ezt az egészségre vonatkoztatva szokták mondani. (tehát most itt abba ne menjünk bele, hogy fel is kell nevelni...stb)
Mi változik az anya testében?
Mi a különbség, ha az elsőt szüli 40 felett vagy ha a többediket?
Semmi.
Nem mindegy, hogy 25 vagy 40 évesen szülsz. De az igen, hogy 38, 40 vagy 41 évesen.
Nagyobb az esély a genetikai jellegű betegségekre (pl. Down-szindróma). De ez már 35 éves kor felett igaz, onnantól ajánlott a szűrés.
Az anya testében az változik, hogy minél idősebb a nő, annál idősebbek a petesejtjei is, és az "elöregedett" sejtek növelHETik a kockázatot, sérülékenyebbek leHETnek.
Lehet, hogy nem jól tettem föl a kérdést.
Arra lettem volna kiváncsi, hogy miért kisebb a kockázat 40 év felett, ha már van gyereked?
Kiegészítés a fentiekben írtak igazolására. A Nat.Geo oldalán találtam (de biztosan megtalálható máshol is):
"Míg a férfiak ivarsejt-termelése a korai pubertáskortól kezdve folyamatos, a nők meghatározott méretű petesejt-raktárral jönnek a világra. A negyedik terhességi hónapban alakulnak ki az éretlen, elsődleges (primordiális) tüszők a leányembriók testében. Az öthónapos magzat petefészkében több millió tüsző található, majd lassan csökkenni kezd ezek száma. A születéskor már az eredetinél jóval kisebb mennyiségű petesejt áll rendelkezésre, és lassan, egyenletesen tovább csökken ezek száma. Amikor már csak kb. huszonötezer éretlen tüsző található a petefészekben (37 éves kor körül), a fogyatkozás üteme felgyorsul. A menopauza (klimax) idején a petefészkek tüszőtartalma 1000 körüli."
Az tényleg hülyeség, hogy a többedik gyereket már akárhány évesen is lehet szülni. Ugyanakkora a kockázat.
Elnézést, pontatlan voltam. Néha előfordul, ha kapkodok.
Mondani sok mindent mondanak, de orvosi protokoll szerint már a 35 év felettiek veszélyeztetett terhesek.
Hogy miért, lásd itt:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!