Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mit tennétek ilyen Down kór...

Mit tennétek ilyen Down kór kockázatot követően? Tényleg magasnak számít?

Figyelt kérdés
Istenhegyi úton voltunk genetikai UH-n, ahol mindent rendben találtak, de a Down kór 1:300-ra jött ki (szabad béta 3,39 MoM, PaPP-A 0,51 MoM). Ott egyből Nifty tesztet javasoltak, azóta még várok egy másik véreredményre is. Gondolkoztam hogy a legbiztosabb az amniocentézis, de a vetélési rátája ijesztő. Nem értem, ha nyaki redő, orrcsont rendben, akkor miért ilyen magasra jött ki a kockázat. Ezzel az értékkel genetikai tanácsadásra kellene mennem, vagy a nőgyógyászhoz vissza? Genetikai tanácsadóból hol, melyiket ajánlanátok?
2017. febr. 2. 15:08
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
64%
Én down-kockázat esetén is megtartanám a babát. Persze megértem, hogy van, aki nem, de én nem lennék képes elvetetni. Ismerek Down-babás anyukát, nagyon boldog, és így is szereti a gyerekét. Plussz kellő fejlesztéssel tejes életet élhetnek ők is, dolgozhatnak, családot alapítanak stb. Szerintem egy Downos is tud teljes életet élni, én ezt nem tartom olyan betegségnek, ami miatt érdemes lenne elvetetni. De (!) ez az én nézőpontom, megértem azokat, akik nem vállalják a beteg gyereket. Megértem, csak nem értek egyet. Minden esetre nem tudnám megbocsájtani magamnak, ha elvetetném, vagy a vizsgálat miatt elvetélne, és közben meg kiderülne, hogy tök egészséges. Sok olyan gyerek van a családomban, ismerőseim között, akikre terhesség során azt mondták, hogy betegek (nem feltétlenül Down kór), és mégis az orvosok tévedtek. Szóval én ilyen kockázat mellett (1:300) tuti megtartanám
2017. febr. 2. 17:24
 12/28 anonim ***** válasza:
69%

"Az 1% vetélési kockázatban ugyan benne vannak, akik amúgy is elvetéltek volna, de nincsenek benne az extrém koraszülöttek, mert senki nem vizsgálta az összefüggést, pedig van."

Azért ezt így elég meredek kijelenteni, hogy egy miliméteres tűszúrásnak hónapokkal később lenne bármilyen hatása... de még ha teszemazt lehet is, te magad írod, hogy nem vizsgálták az összefüggést, akkor hogy jelentheted ki, hogy márpedig van összefüggés? Ez így elképesztően tudománytalan...

(Megjegyzem, el nem tudom képzelni, hogy ne vizsgáltak volna összefüggést, ma már mindent mindennel összevetnek...)

2017. febr. 2. 18:21
 13/28 anonim ***** válasza:
100%
Hogy mit tennénk? Én pl megtartanám, mert nekem 100-szor jobb, ha kiderül, hogy tényleg Down-os és megtartottam, mintha elvetetném, és lehet, hogy tök egészséges volt. Én, személy szerint, ezt tenném. De Nektek szurkolok én is, hogy semmi baj ne legyen!
2017. febr. 2. 21:26
 14/28 anonim ***** válasza:
100%
Az a baj, hogy a Down gyakran egyéb betegségekkel is jár, pl. szívbetegség. Ráadásul vannak olyanok, akik képesek lesznek többnyire önálló életre, és vannak olyanok, akik soha. Ez nem derül ki előre. És mi lesz vele, ha én meghalok? Ha meg van testvér, akkor még azzal is számolni kell, hogy oké, hogy én megtartanám, de nem lehet elvárni a testvértől, hogy később ő ápolja, mert nem az ő döntése volt. Szóval elhiszem, hogy van, aki boldog egy Down-os gyerekkel, de azért ez annál egy sokal bonyolultabb kérdés és döntés.
2017. febr. 2. 21:41
 15/28 anonim ***** válasza:
100%

1:300 nem tul magas riziko

Nyugaton 1:200 a hatar

2017. febr. 2. 21:44
 16/28 A kérdező kommentje:
Átgondoltuk, valószínűleg Prena teszt lesz. Köszönöm mindenkinek!
2017. febr. 3. 06:40
 17/28 anonim ***** válasza:
100%

Hasonló érték jött ki nekünk is. (1:238-hoz)

Azért lett ilyen magas a számod, mert a szabad béta hcg-d magas, a papp-a meg kicsit alacsony. Mind a kettőnek 1 körül kell lennie.

Nekünk menni kellett genetikai tanácsadásra, ahol lenyilatkoztuk, hogy az invazív megoldások helyett a prena tesztet választjuk.

Gyors, pontos, megbízható, bár tény, hogy ha azt hozza ki, hogy beteg a baba, akkor nem tudod elkerülni a szúrást (kivéve, ha vállalod betegen is). De ha meg jó az eredmény, elkerülsz egy felesleges beavatkozást.

Én 28 vagyok amúgy.

Minden jót nektek!

2017. febr. 3. 08:00
 18/28 A kérdező kommentje:

Adott az orvosom beutalót genetikai tanácsadásra, hétfőn tudok időpontot kérni.

Most hajlunk, hogy Prena vagy Nifty. Ha pozitív lenne akkor nem tartanánk meg, a szúrásnál a rizikó miatt félek.

2017. febr. 4. 09:40
 19/28 A kérdező kommentje:

Hátt a genetikai tanácsadó telefonon kb elküldött, hogy nem lesz amnio, ne is küzdjek, mert ez közepes kockázat.

Niftyt csináltattunk, annak még várjuk az eredményét.

2017. febr. 15. 09:55
 20/28 anonim ***** válasza:
Kérdező, van valami fejlemény?
2017. febr. 20. 23:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!