Mit tennétek ilyen Down kór kockázatot követően? Tényleg magasnak számít?

Genetikai tanácsadáshoz beutaló kell. Legalábbis tb alapon.
Ha nem lenne keretem a Prena/Nifty-re, akkor én ilyen arányszámnál biztos, hogy szúratnék.

A vetélési ráta 1% és ebben benne vannak azok is, akik anélkül is elvetéltek volna, hogy invazív eljárásnak vetették volna alá magukat. (Egyébként az amnio előtt még lehet cvs-t is kérni, annak hamarabb megvan az eredménye).
Amúgy a Bajcsyban ingyenesen megcsinálják a szúrást és nagyon-nagyon rendesek. (Én a korom miatt automatikusan mentem CVS-re, nem csináltattam semmiféle kockázatbecslésen alapuló drága vizsgálatot.)

Én prenát csináltatnék. (Ha esetleg van egészségpénztári kártyád neked, vagy az apukának, vagy hozzátartozótoknak, akkor annyit tudsz rajta spórolni, hogy kérsz róla egészségpénztári számlát, beküldöd a pénztárnak a számlát és év végén a teljes ár áfa értékét jóváírja majd a pénztár nektek. Legalább azt elkölthetitek majd a babára.)
Szorítok, hogy minden rendben legyen!

A kérdés, hogy még akarod-e szülni, ha beteg a baba.
Ha a bizonyosság mindennel fontosabb, menj cvs-re vagy amnio-ra. Az biztos eredményt ad, és ráadásul tb alapon ingyenes, ha a kombinált magas kockázatot jelez.
Nekem cvs volt, 15 héten, eredmény volt 1 hét múlva. Kombinált tesztre nem is mentem, a korom miatt egyből genetikai tanácsadásra küldött az orvosom.
Ha a préda vagy nifty eredmény rossz lesz, mehetsz utána amnióra, mert csak a diagnosztikus, invazív vizsgálat után lehet megszakítani a terhességet.
Mikor vártam az eredményt, beszélgettem egy kismamával, aki kifizetett 200 ezret a prenára, és mégis a genetikai tanácsadóban kötött ki...
A vetélési kockázatot leírta az egyik előző hozzászóló.
Ja, és az amnio, a cvs 23 féle rendellenességet szűr, nem hármat.
Szerintem, nagyon jó, hogy kétség esetén van lehetőség megcsinaltatni!

Az 1% vetélési kockázatban ugyan benne vannak, akik amúgy is elvetéltek volna, de nincsenek benne az extrém koraszülöttek, mert senki nem vizsgálta az összefüggést, pedig van.
Pillanatnyilag 3-szor kisebb az esélyed a beteg babára, mint a vetélésre. Én is Prenát csináltattam kombinált helyett eleve, egyértelmű az eredménye, 99,9% megbízhatóságú, ez pont annyi, mint az amniocentézis.
Az, hogy nincs diagnosztikai értéke csak annyit jelent, hogy ha a Prena pozitív, akkor ha el akarod vetetni, igazolni kell amnióval is. De akkor meg már úgyis mindegy, hogy van vetélés vagy nincs.
A genetikai tanácsadással kapcsolatban ne legyenek illúzióid, halálra fognak rémíteni (nagy valószínűséggel teljesen alaptalanul) és automatikusan adják a beutalót az amniocentézisre.
Mindenki maga dönt, hiszen mindenki a saját babájáért és önmagáért felelős, szóval nem kell ránk hallgatni, de én nem mertem kockáztatni.

"Mikor vártam az eredményt, beszélgettem egy kismamával, aki kifizetett 200 ezret a prenára, és mégis a genetikai tanácsadóban kötött ki... "
Ha pozitív az eredmény, akkor mindenképpen menni kell - az ember saját érdeke. (Egyébként akkor is vissza lehet utasítani, csak szerintem nem érdemes.)
Ha negatív, akkor pedig egyszerűen nyilatkozni kell, hogy tisztában vagy a következményekkel, de nem akarod igénybe venni. Negatív prena mellett tök felesleges kockáztatni! Mint írtam, a megbízhatósága megegyezik az amniocentézisével. Az amnio sem 100%-os..., az orvosom is mondta, és több tévedésről is lehet olvasni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!