12 hetesen toxoplasma gyanúja? Védőnők és háziorvos is ijesztget.
12 hetes terhes vagyok, toxoplasma szűrést kértem, mivel van a kisfiamnak egy kiscicája (szobacica). A védőnőm hívott telefonon, hogy nem lett jó az eredményem, ezért menjek be hozzá átbeszélni, mert újabb vizsgálatra lesz szükség. Annak két hét múlva lesz eredménye. Nőgyógyászommal holnap póbálok meg beszélni. Tudna nekem vki addig is segíteni az eredményem értékelésében?
IgM 08 kétes
IgG 240 UI/ml pozitív
IgA negatív
Az a baj, hogy pont az IgM a kétes, mert az mutatja a friss fertőzöttséget.
Sajnos én is pont terhesség alatt estem át a fertőzésen. De amint megjött az első eredmény, már írták is fel a gyógyszert, amit a szülésig (meg utána pár hétig szednem kellett).
Voltam genetikusnál is uh-n, akinek mondtam, hogy friss fertőzésem van, így erre is figyelt. De azt mondta, hogy nem kell aggódni, külföldön nem is adnak rá semmit. (Egyébként szülés után a csecsemős is azt mondta, ha elkapja a magzat a fertőzést, az vagy elhal az első 12 hétben vagy látszik uh-n, mert elváltozást okoz.)
Ja, ha pozitív az eredmény, akkor egy ismételt vizsgálat ingyenes.
Ahhoz, hogy a macskától kapjuk el a fertőzést, a következő körülmények mindegyike szükséges:
-A macskának fertőzöttnek kell lennie. Ez általában a ragadozó életmód miatt következik be vagy a nyers, illetve nem megfelelően hőkezelt sertés- és juhhús, esetleg csótány vagy földigiliszta fogyasztása révén.
-A macskának ürítenie kell a kórokozót a bélsarával. Ez csupán 10 napig tart a fertőződés után és jellemzően soha többé nem ismétlődik meg.
-Ahhoz, hogy a bélsárral ürült kórokozó fertőzőképessé váljon, 1-5 napig érnie (sporulálódnia) kell a külvilágon. Ezért a friss macskabélsár nem okozhat fertőzést.
-A külvilágon megérett (sporulálódott) Toxoplazmákat le kell nyelni ahhoz, hogy fertőzést okozzanak. A kórokozó nem terjed légi úton.
A pozitív eredményű vérvizsgálat csak annyit jelent, hogy a terhes nő vagy a macska valamikor megfertőződött a múltban. Az, hogy aktív fertőzés áll-e fenn, csak egy 2-4 héttel később megismételt vérvizsgálattal bizonyítható. A vérvizsgálat nem bizonyítja azt, hogy honnan kapta el a terhes nő a fertőződést, vagyis macskától vagy nyers hústermékkel érintkezve? A második eredmény alapján:
ha az a korábbi vizsgálathoz hasonló eredménnyel zárul, akkor valamikor a múltban zajlott le a fertőződés és már bizonyos szintű immunitás áll fenn a betegséggel szemben.
ha második vérvizsgálat jelentősen magasabb eredménnyel zárul, mint az első, akkor aktív fertőzés áll fenn.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!