Amydala kérdése:
Miért kérnek az orvosok a kismamáktól pénzt a
szülésért? Nem bűncselekmény ez? Elvégre a hálapénz
is tilos! És ők megkapják a fizetésüket a
munkájukért, nem? Amibe beletartozik a szüléslevezetés
is!
Kedves Kérdező persze, a "munka" nagy részét neked kell elvégezni, HA minden rendben zajlik. Az orvos szerepe akkor viszont duplán élet-halál fontosságú, ha neadjisten baj van. Nem egy ismerősöm van, akinek az élete és a babája élete az orvos szaktudásán múlott. A legtöbb orvos persze nyilván megbirkózik komplikációval is, hisz ez a szakmája, illetve más x kismamának fogadott orvosa az ügyeletes is. De ahogy te is mondom, ebben a szakmában is sok a barbár, pancser, bunkó, stb.
Szóval az orvos személye, szaktudása komplikáció esetén értékelődik fel, de akkor annyira, hogy az életed, a babád élete, a méhed épsége, stb. állhat vagy bukhat rajta.
2016. nov. 15. 07:36
Amennyiben valaki nem akar/tud fizetni ne fogadjon orvost. Az ügyeletes nem fogja elvárni a pénzt, főleg mivel a szülés után 99% hogy látni se fogod többet.
Ha viszont valaki fogad orvost, akkor ne lepődjön meg, hogy a doki esetleg előre közi az "ügyeleti díjat".
2016. nov. 15. 08:57
Véleményem szerint, ha valaki ügyeletesnél szül, annak nyilván nem kell adnia (ha normálisan foglalkozna velem, én adnék). De ha orvost fogad, akkor igenis nyúljon a pénztárcába, mert ez így működik. Olvastam egy régi kérdést, ahol a nő fogadott orvost, december 24-én szült, hajnalban, de nem fizetett a dokijának, mert nem volt semmi komplikáció, és gyorsan megszült. A doki fogadott volt, és nem volt ügyeletes, tehát bevágtatott az éjszaka közepén karácsonykor. A csaj meg büszke volt magára, hogy ő milyen talpraesett, hogy nem fizetett.
2016. nov. 15. 10:42
14/18 A kérdező kommentje:
Hát igen, ez sem fair dolog, az biztos!!
Én nem mernék ügyeletesnél szülni, egy dolog miatt. Ismerősöm ügyeletesnél szült, vele együtt három másik is. Az volt a "szerencséje" hogy nála ismerték fel leghamarabb a komplikációt,így rajta elkezdett dolgozni az ügyeletes. Közben kiderült, hogy az egyik másik babánál is komoly baj van, az ügyeletes ugye nem mehetett, mert épp életet mentett, és mire kerítettek valakit a másik kismamához, a babát már nem tudták megmenteni. Tudom, ritka eset, de előfordulhat, hogy egyszerre többnél lép fel komplikáció, ráadásul az én esetem alapból bonyolult, így nem kockáztatok.Nem vág földhöz az az összeg amit a terhesgondozásra és szülésre költünk, és nyugodt is vagyok.
2016. nov. 15. 15:59
16/18 A kérdező kommentje:
15-ös válaszolótól szeretném kérdezni, hogy ti mennyit adtok szülésnél? Terhesgondozásért havonta én is kibírnám azt a néhány ezer ft-ot, de egy szülést biztos nem intézhetek el tízezerből. Mert max.annyit adnék az orvosnak. Többet nem, mert inkább a babára vagy magamra költeném.
15ös vagyok. Mi 100 ezret adtunk. De persze, ha nem lett volna rávaló, akkor ügyeletesnél szülök, a gyerekemtől nem vonom el a pénzt.
2016. nov. 16. 14:39
18/18 A kérdező kommentje:
Értem. Köszi a választ! :)
Kapcsolódó kérdések: