Miért kérnek az orvosok a kismamáktól pénzt a szülésért? Nem bűncselekmény ez? Elvégre a hálapénz is tilos! És ők megkapják a fizetésüket a munkájukért, nem? Amibe beletartozik a szüléslevezetés is!
Más orvosi területen is ez a helyzet:
Vannak becsületes orvosok, Akik mindenképp ellátják tisztességesen a beteget.
De vannak olyan orvosok is akiknél pénz kérdése az ellátás.
Igaz, hogy elvileg az orvos minden beteget mindenképpen a legjobb tudása szerint köteles ellátni. De hát manapság a magyar társadalom többsége nem túl törvénytisztelő (és akkor még enyhén fogalmaztam). És ez az orvosokat is érinti.
Ez azért nem bűncselekmény, mert a szülész csak akkor kérhet pénzt, ha te felfogadod a szülésedhez, azaz elvárod tőle, hogy rendelkezésre álljon, amikor beindul a szülésed.
Az már más kérdés, hogy az én dokim annak ellenére is zsebre tette az összeget, hogy ügyeleti napján szültem, a másik kismamához meg be sem jött (persze attól nem is kért pénzt). De olyat is hallottam már, hogy mire a doki beért, a kolléga már levezette a szülést, a fogadott doki mégis tartotta a markát. Na ezek valóban undorító dolgok. Mint ahogy az is, hogy az érdemi munkát a szülésznő végzi, mégis a doki nyúlja le a nagy lét.
De az természetes, ha te elvárod egy orvostól, hogy random a rendelkezésedre álljon, akkor azért fizetni kell, hiszen ő a fizetését a tényleges munkaidejéért kapja, nem azért, hogy mindenki szülését levezesse, akinek szimpatikus, munkaidőn túl is.
Én a történtek ellenére sem bánom, hogy fogadtam orvost, mert a kórházban, ahol szültem, akadt olyan, akit nem szerettem volna, ha még egyszer hozzám ér, nemhogy a szülésemet levezesse.
Akkor szoktak és akkor kell fizetni, ha te felfogadod, és amikor szülsz, akkor az asszonyról is leugrik vagy a karácsonyi vacsoránál is feláll, mert munka van. Akkor elég nagy prosztóság nem fizetni.
Az ügyeletes orvosnak meg nem kell fizetni. Elég nagy marha, aki utána tömködi a pénzt. A legtöbb szülész-nőgyógyásznak van magánpraxisa, éhen halni egyik sem fog.
Orvost pedig nem muszáj fogadni, sokan szülnek fogadott orvos nélkül. Azokban a kórházakban, amiket én ismerek, ugyanazok az ügyeletesek vannak, akiknél súlyos pénzekért szülnek, és nem bánnak másképp a betegekkel szakmailag. Persze nem lesz felesleges macerálás, lelkisimi meg hasonlók, de a bajban nem hagyják ott az illetőt.
(Hozzáteszem, otthonszüléseknél szerződésbe van foglalva, hogy a teljes összeget akkor is ki kell fizetni a bábának, ha kórházban végződik a szülés, szóval közel sem fekete-fehér a dolog...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!