Néha nem naponta nem is hetente árthat a babának ha megkivánom az energiaitalt és iszom is egyet? Még 7hetes leszek!?
Én is nagyon kívánom az energia italt, de nem egészséges még nem terhesen sem, így nem iszom.
Napi 1-2 kv-t iszok, amit az orvos engedélyezett.
20 hkm
Én is energiaitaloztam, de amint megtudtam, hogy babát várok azonnal le is tettem. Mai napig van, hogy megkívánom, de tudok nemet mondani. Rengeteg koffeint tartalmaz.
Főleg az első 12.hétben kéne oda figyelni mit eszel, iszol, és az ilyen nagy mértékű koffein tartalmú dolgokat kerülném.
Jó, látom, vannak végtelenül ostobák, akiknek a gyerek egészsége is mindegy, csak a napi vackukat magukba tömhessék. Kettővel előttem írónak:
"Leginkább a szív-és érrendszeri panaszokkal együtt élőknek kell messzire elkerülniük az energiaitalokat, mivel a sok koffein és cukor jelentősen növeli a vérnyomást és emeli a pulzusszámot."
Gondolom arról van tudomásod, hogy alapjáraton megemeli a terhesség a pulzust és rosszabb esetben a vérnyomást. Biztos, hogy azt is tudod, hogy a toxémia és HELPP nem örökletes és nem kor vagy súlyfüggő, és nagyon sok gyermek károsodott vagy halt meg ezekben a kórképekben, amiknek az egyik nagyon súlyos tünete pl a vérnyomás emelkedés, és ennek folyománya azösszes többi. De hát csak internetet kéne tudni használni, nem csak gyakorizni.
De akkor keressünk tovább, hogy egy NEM terhes szervezetre milyen hatással van: Erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, nyugtalanságot, szapora pulzust, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is okozhat a túlzott koffeinbevitel. A manapság egyre népszerűbb energiaitalokban akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet!
„Az úgynevezett energiaitalok fogyasztásával szervezetünk terhelhetőségét akarjuk növelni. A hatás hosszú távon azonban inkább negatív és káros. Az energiaitalok rendszeres fogyasztásával a fiatalok körében is fennáll annak a veszélye, hogy egy kezdeti stádiumban lévő, s ezért nem észlelt és ezért kezeletlen szív- és érrendszeri megbetegedés felerősödik. Delius szerint a veszélyt növeli, hogy a fiatalok esetében az ilyen jellegű betegséget csak később diagnosztizálják. A szív- és érrendszer védelme érdekében semmiképpen sem ajánlott az energiaitalokat alkohollal keverni, s ha már magas koffeintartalmú italt fogyaszt valaki, gondoskodnia kell a megfelelő mennyiségű (nem alkoholos) folyadékbevitelről is.”
Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos
Aki nem szokott a koffeintartalmú italok fogyasztásához, -vagy 18 év alatti gyermekek esetében- annál a túladagolás akár halálhoz is vezethet - mondták el a szakértők.
De hagyjuk, mert úgyis dönteni fogja magába, aki magasról tesz a gyerekére. Ha meg előjönnek a problémák, akár születés után, akkor meg jönnek ide a kérdések, meg a hazugságok, "de én mindent megtettem, hogy egészséges legyen" címmel, meg a magyar egészségügy okolása.
Mondjuk úgy, hogy telibe hánynám az ilyet.
Na látom megy a baromságok össze hordása...
Itt nem arról van szó, hogy továbbra is önti magába a napi 2 energiaitalt.... hanem nagyon ritkán 1-1.
Nem pártolom én sem, félreértés ne essék, de azt ne mondjátok már, hogy egész terhesség alatt elfogyasztott 2-3 db-ból probléma lesz.
Terhesség alatt leginkább leesik a vérnyomás, nem felmegy. De vannak kivételek. És ha annyira az káros benne, hogy cukor meg koffein tartalma van, akkor magyarázzátok már el, hogy akkor a kávé fogyasztás miért nem tiltott? Egy átlagos kávéban van annyi koffein mint egy energiaitalban, vagy még több is. A legtöbben cukrosan is isszák.
Mielőtt megvádolnátok, nem bátorítani akarom a fogyasztására, csak azt gondolom, hogy nem ész nélkül kéne terjeszteszteni a butaságokat.
". A manapság egyre népszerűbb energiaitalokban akár 4-5 csésze kávénak megfelelő koffein is lehet! "
Na ez marhára nem így van, max ha dupla kivitelt (fél literes, 600ml-es) fogyasztják. De azt általában többen isszák, nem egy ember.
Ami az átlagos 250ml-es mennyiséget illeti, abban 80 mg a koffein, kb. mint egy kávéban.
A többi bemásolt szutymák is a koffein túladagolás következményeiről ír, pedig 1 adag üdítő nem okoz olyat. Az egésznek csak az elrettentés a célja.
Én nem innék a helyedben sem kólát sem energiaitalt, utóbbitól nekem pl. irtózatosan hányingerem is van. Kávét, teát is csak nagyon mértékkel.
"Terhesség: árthat a babának a sok kávé
Hazánkban szinte mindenki fogyaszt több-kevesebb koffeint. Hagyományosan kávé formájában visszük be szervezetünkbe az élénkítő hatású anyagot, de sokan kedvelik a kólát, az energiaitalokat vagy éppen a koffeintablettákat is. Terhesen oly sok minden más mellett azonban erre is oda kell figyelni
Európában a felnőttek naponta átlag 200 milligramm koffeint fogyasztanak, jellemzően 100-400 mg között. Egy kávé koffeintartalma elkészítéstől függően 40-200 mg között mozog. A napi adag függ a kulturális szokásoktól is, közismert például, hogy az észak-európai országok lakói nagymértékű kávéfogyasztók. Ha szájon át fogyasztjuk, a koffein maximális hatást körülbelül 30 perc múlva fejti ki, szervezetünkből átlagosan 4 óra alatt ürül ki (a becslések 2-10 óra között változnak). A terhesség lelassítja a koffein bomlási sebességét, így általában a terhes nőkben a koffein hosszabban ideig magas szinten marad. A közismert italok mellett kis mennyiségben adalékanyagként hozzáadják vényköteles, valamint recept nélkül kapható gyógyszerekhez is (fájdalomcsillapítók, megfázás elleni szerek, fogyasztószerek, teljesítménynövelők, élénkítő tabletták).
Terhesség alatt lassul az anyagcsere, így lassul a koffein-lebontása is, ezért kisebb mennyiséggel érjük el ugyanazt a hatást, mint nem várandós állapotban. Ez a fő indok a terhesség során a koffeinbevitel csökkentésére - származzon az bármiféle forrásból. Bár az óvatosság nem árt, a legtöbb kutatás eredménye azt látszik alátámasztani, hogy a kismamák megihatnak naponta egy csésze kávét vagy koffeintartalmú üdítőitalt anélkül, hogy terhességüket veszélyeztetnének, vagy fokozódna a koraszülés gyakorisága. A kutatók egyetértenek abban, hogy napi legfeljebb 200 milligramm koffein nagyobb kockázat nélkül fogyasztható, tehát naponta egy csésze átlagos kávé biztosan nem veszélyes a magzatra, főleg ha sok tejjel hígítva isszuk azt meg.
Ennél nagyobb mennyiségű koffein bevitele a magzatban már nem kívánatos hatásokat fejthet ki, például befolyásolja a magzati szívfrekvenciát. Ráadásul a magzat éretlen szervei csak nagyon hosszú idő alatt tudják lebontani a szervezetbe jutott koffeint. A koffein megzavarja a kalcium felszívódását az édesanya szervezetében, ami szintén nagyon fontos a magzatnak. Terhesség alatt tehát különösen fontos a mértékletesség. Legyünk különösen óvatosak az első 12 hétben, mert magzatunk ebben az időszakban még sérülékenyebb, bár a koffein iránti érzékenység a 32-36. hét között a legkifejezettebb.
Vannak szerencsések, akiknek terhességi tüneteivel együtt "kávéundoruk" is kialakul, gyakran már a kávé illatától is erős hányingerük támad. Talán meglepő, de általában ez az amúgy sok kávét fogyasztók között gyakori, úgy véljük, hogy szervezetükben felhalmozódnak a koffein bomlástermékei. Persze előfordul, hogy egy kismama nemhogy undorodna tőle, hanem még jobban kívánja a kávét, és akár a vele együtt járó cigarettát. Ám dohányozni, akár egy szálat is szigorúan tilos terhesség alatt, hiszen tudjuk, annak számos magzati szövődménye lehet. Fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy nem is annyira a kávé veszélyes, hanem a vele együtt elfogyasztott élvezeti szerek.
Ezt teszi velünk
A koffein központi idegrendszeri izgatószer, éberségfokozó és figyelemfenntartó, képes fokozni a szellemi és fizikai erőfeszítést és teljesítményt a kifáradás előtt. Segíti a vérerek összehúzódását, így enyhíti a migrén nyomását és a fejfájást, ez megmagyarázza, miért alkotórésze számos fájdalomcsillapító gyógyszernek. Segíti a gyorsabb és tisztább gondolkodást, valamint javítja az általános koordinációt is. Rendelkezik enyhe vízhajtó hatással is, ami terheseknél nemcsak kellemetlen, hanem káros is, ellazítja a hörgőket, növeli a gyomorsavtermelést (ezért gyakran fokozza a kismamáknál amúgy is meglévő gyomorégést), gyorsítja az anyagcserét (számos fogyást elősegítő készítmény is tartalmazza). A mérsékelt koffeinmennyiség fokozza a szívműködést, a légzést és az anyagcserét, emeli a vérnyomást és a testhőmérsékletet.
Aki terhesen sem tud lemondani a reggeli kávéról, sokat tehet azzal is magzatjáért, ha másképpen készíti el, mind eddig. Érdemes inkább az azonnal oldódót választani, mint a pörköltet, illetve rövid ideig főzni a kávét, hiszen a koffeintartalom az elkészítési mód (hosszabb főzési vagy kivonatolási idő) függvénye is.
dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos"
„Étel, ital [mg/100ml]
Mountain Dew 15,2–18,5
Coca-Cola 9
Coca-Cola light 9
Pepsi Cola 10
Pepsi light 10
egyéb szénsavas üdítőitalok 0 vagy változó
kávé (amerikai, hosszú) 40-80
presszókávé (dupla) 50-175
ristretto (szimpla) 25-50
instant kávé (elkészítve) koffeinmentes, vagy 30-50
koffeinmentes kávé 1,5-2
tea koffeinmentes, vagy változó
instant tea változó
Ice Tea 2-3
csokoládé (főző, ét) változó
csokoládé (nem édes, édes, ét) változó
csokoládé (tej) változó
csokoládészirup változó
kakaóital (elkészítve) koffeinmentes, vagy változó
kakaópor (holland) koffeinmentes, vagy kb. 78
energiaitalok 9,8-100
Red Bull 32”
Hát nem tudom.Én 10 hetes terhes vagyok a vérnyomásom a béka segge alatt.Nekem javasolták a kávét(persze mértékkel)de nem tudpm meginni.
Az energiaital meg koffeintartalomtól függetlenül is egy egészségtelen lötty .Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!