Tehettem nagy kárt a babában ha a terhességem 2. hónapjában tudtam meg hogy várandós vagyok és a 12. héttől bírtam teljesen letenni a cigarettát?
szívből gratulálok hogy a babád egészsége miatt,megtudtál lépni egy nehéz döntést.
biztos nagyon odaadó anyuka vagy
Hát igen, pont az első két trimeszterben a legsérülékenyebb a baba, ilyenkor szinte bármi árt neki, főleg a cigi.
De az legalább jó hír, hogy már leraktad.
Bízzunk abban, hogy nagy kárt nem tettél benne. Van olyan ismerősöm, aki 3 gyerekkel végigcigizte a terhességet, és egészségesek a kicsik. Természetesen üzenem másoknak, hogy le kell tenni a kicsi érdekében.
Pont pár napja volt egy hasonló kérdés, nagy vita is alkult ki, szóval én örülök neki, hogy te le tetted, más ezt nem teszi meg a gyereke egészségéért.
23 hetes kismama
Nagyon ugyes vagy, hogy sikerült vegleg letenni, tényleg.
Rendben lesz minden, ne aggódj :)
szintén 18 hetes kismama
Ne aggódj és ügyes vagy!
Azzal ártottál volna csak igazán, ha a 12. héttől sem teszed le. A 12. hétig a sárgatest táplálja a babát, ami már addig is ott van és nem változik, ez annyit tesz, hogy gyakorlatilag szinte mindegy, hogy a 4, 6, vagy 10 hetesen rakod le a cigit, mert abban az addig felhalmozódott nikotin és egyéb káros anyag, amit bevittél (nem csak dohányzással) így is úgy is megtalálható.
A 12. héttől veszi át a placenta a magzat táplálását a sárgatesttől, tehát onnantól kaphatja meg a baba közvetlenül mindazt, ami a te véráramlásodba bekerül, ekkor kaphat kevesebb oxigénhez a dohányzás hatására és ez vezethet koraszüléshez, kisebb születési súlyhoz (ugyanis a placenta jóval kevésbé táplálja a babát, mint egy nem dohányos placenta és hamarabb is öregedhet).
Az idegrendszer és az összes fontos szerv már kialakul a 12. hétre és sajnos a nagyobb fejlődési rendellenességek is megjelennek ekkora. Épp ezért hangsúlyozzák azt, hogy gyermekvállalás előtt fél évvel, évvel alapvető életmódváltás szükséges és itt nem csak a dohányzás beszüntetése van, hanem a helyes táplálkozás, mozgás is. Ez lenne az optimális. Ennek ellenére kíváncsi lennék, hogy tíz nőből hány teszi ezt meg...
Ezzel arra szerettem volna rávilágítani, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásod, sőt, vedd észre, hogy nagyon ügyes vagy, amiért ezt meg tudtad tenni a babádért és egy nem-dohányos szervezet sem feltétlenül tökéletesen felkészült a teherbeesésre.
köszönöm a válaszokat:)
Utolsó hozzászóló:Azért akkor tudtam meg mert előtte megjött ugyan úgy a mensim és nemgondoltam h babás vagyok:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!