Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Igaz az hogy az első pár...

Igaz az hogy az első pár hétben nem árthat a babának a dohányzás és az alkohol?

Figyelt kérdés

Egy vàlaszban olvastam itt, hogy amikor még a kismama nem tudja hogy babàt vàr, nem kell aggódni hogy dohànyzott vagy alkoholt fogyasztott, mert nem egy a vérkeringés.

Nekem ez olyan hihetetlen, hisz hiàba nincs a babànak még szìvverése, akkor is az anyàból "tàplàlkozik" és a szervezetében megvannak a kàros anyagok.

2016. szept. 22. 11:43
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Hát megosztóak a vélemények és biztos le leszek pontozva de azért leírom én hogyan tudom.

A vérkeringés igaz később kapcsolódik össze, de az alapvető fejlődési szakasz az első 3 hónapban a leges-legfontosabb. Hisz pár sejtből egy kis embrió fejlődik ki, kialakulnak a szerves stb. Az idő előrehaladtával pedig már inkább csak súlygyarapodás lesz.

Ebből a szempontból a legfontosabb az első szakasz.

Másrészt mivel a legtöbben nem is tudják, hogy várandósak, ezért képtelenség kizárni a dohányzást, alkoholt. Az más kérdés, hogy aki babát tervez, már jóval előre le kellene állnia a káros szenvedélyekkel (olvastam tanulmányt miszerint az 1-2 évvel korábbi dohányzás nyomait is kimutatták a méhlepényen már). Azonban sokan ezt nem tudják/akarják megtenni. Mindenkinek a saját döntése ez, hisz ő viseli a következményeit is. Az alkohol valamivel jobb, mert az gyorsabban kiürül a szervezetből, tehát egy átbulizott éjszakának nem marad meg a nyoma még pár hetes terhességnél (van akinek később sem).

Hozzáteszem egy kis pohár vörösbor azért nem fog megártani később sem. De tényleg mindenkinek egyéni döntése. Tény, hogy kellene annyi akaraterődnek lennie, hogy ha le akarsz szokni akkor le is tudj. Hiszem a babázással még ez lesz a legkisebb megpróbáltatás...

2016. szept. 22. 11:52
 2/7 anonim ***** válasza:
Az alkohol miatt nem kell aggodni, ha jol tudom, kb a 6. hetig nincs kozos verkeinges. A dohanyzas mas, az nem urul ki olyan gyorsan a szervezetbol, annak a nyomai evek utan is ott vannak. Az egyik ismerosom eppen kokainozott amikor a gyerek fogant. Nagyon felelotlen, de minden orvos azt mondta nekik, hogy nyugi, a gyerekre nem lesz hatassal, ha ez egyszeri volt. Nem is lett semmi baja, teljesen normalsi kisfiu.
2016. szept. 22. 12:14
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Mi se terveztük a teherbe esesemet,igy elég vas nyaralason voltunk túl,mikor kiderult,hogy babat várok..cigit leraktam,inni nem ittam azóta..minden oké a gyerekkel,semmi karosodasa,pedig mar 5 éves;)

Amugy azert mondják,mert ha ilyenkor karosodik az embrio,akkor egyszeruen kiürül,es te valoszinuleg nem is fogsz tudni arrol,h terhes voltal..

2016. szept. 22. 13:15
 4/7 anonim ***** válasza:
Az első pár hetet pontosítsuk. A beágyazódásig és utána egy-két hétig valóban nem szokott gondot okozni, mert ahogy utolsó is írta, ezek a terhességek megszakadnak, ha károsodás éri az embriót. De az 5-6. héttől a 12.-ig fejlődnek a szervek, és marha érzékeny időszak ez... Nem biztos, hogy egyszeri ivás vagy dohányzás kárt okoz, lehet hogy több sem (alkoholista és dohányos nő is szülhet egészséges gyereket), viszont nő az esélye a bajnak. Egy embrió sem szereti, ha a kis idegrendszere épp nagyon fejlődik, és a kedves mamája megvonja az oxigént a dohányzással vagy épp toxikus anyagokkal táplálja. Lehet nem lesz látványos baja, csak 120-as IQ helyett 90-es. Közös vérkeringés soha sincs (mivel ott a méhlepény, mint "határőrség"), de számtalan anyag átdiffundált, ami károsíthatja a babát. Inkább úgy kell elképzelni, hogy minden ilyen behatás növeli az esélyét a bajnak, és felelősségteljes anya már a terhessége ELŐTT is elhagy minden ilyen szert.
2016. szept. 22. 14:49
 5/7 anonim ***** válasza:
A dohányzásról írták a többiek hogy sajnos nagyon lassan ürül, ez van. Az alkohol nem tudom pontosan mikortól káros. De szerintem normális nő mindkettőt abba hagyja mikor tudomást szerez a várandósságáról. Elég gusztustalan dolog lenne még elmenni 1-2 hetet inni, bulizni avval az ürüggyel hogy eddig meg addig még úgysem árt.
2016. szept. 22. 14:49
 6/7 A kérdező kommentje:
Természetesen a terhesség elejét úgy értem, hogy míg nem tud róla az anya, ez jobb esetben 5-6. hét, persze biztos vannak kirívó esetek későbbi időre vonatkozólag, de maradjunk az àtlagnál. És olyan terhességekre amik nem tervezettek tehàt nem lehet "leàllni" időben. Tehàt a kérdés nem arra vonatkozik, higy a kismama tudja, és iszik cigizik még 1-2 hetet, merthogy úgysem àrt.
2016. szept. 22. 15:02
 7/7 A kérdező kommentje:
De akkor a vàlaszokból ítélve tényleg így van. Ezek szerint ha koràn kàrosodik "kilöki" a szervezet. Vagyis ilyesmit ìrt egy vàlaszoló.
2016. szept. 22. 15:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!