Most akkor hogyan számoljam a heteimet? (Kifejtés lent)
Na az a helyzet, hogy tudjuk a fogantatás időpontját, aszerint most vagyok 34. hetes. A doki és az UH szerint is 34. hetes vagyok. De ugye az orvosok szerint mikor megfogan a baba, akkor én már 2. hetes vagyok. A fogantatástól számolva viszont a 38. héten szülök.
Szóval akkor most mi van? A baba kisebb 2 héttel, vagy a baba fogant meg akkor, amikor nem is lehetett volna? De ez már az elejétől... szóval mikor azt mondta a doki, hogy hat hetes, az a fogamzás után hat héttel volt....
Szóval akkor most hogy van? Remélem érthetően írtam.
Előre is köszönöm.
Köszi, ezt én is tudom, a lényeg nem ez volt. :)
Boldog babavárást!
Szia !
Szerintem az UH.megállípítása után, már az a pontosabb, behatárolt adat..Én is eddig 1-2 héttel előrébb voltam, míg mult héten, az akkor 13 hetes 3 napos terhességem, 11 hetes +6 naposra minősítették...amin nem lepődtem meg,mert tudtam, hogy a bab csak kb.-1-2 héttel fiatalbb, mert mi is tudtuk a fogantatás kb.időpntját.Megkérdeztem a védőnőmet, hogy most akkor innentől mit kell számolnom...?És mondta, hogy az UH.-os megállapítást.:)Pl.a neten a kalkulátorok az utsó mensi alapján (2hetet beleszámolva) márc. végére 27-re adták ki a szülés időpontját, de most az UH-os április 6-ot adta meg ! Tehát szerintem 27 és ápr.6 között még meg is lehet :)SZóval, a jól meghatározott UH-os vizsgálat után azt a kort kell figyelembe venni .
Én is azon a véleményen vagyok, hogy az uh alapján kapott terhességi kort tartsd mérvadónak (az az uh a legpontosabb ilyen szempontból, amelyik a 12. hét környékén volt, a későbbieknél a baba genetikai adottsága már nagy mértékben közbejátszik).
Egyébként meg azt javaslom, hogy a 34. héten már ne is foglalkozz ilyesmivel, biztos, ami biztos, az utolsó két-három hétre ne tervezz különösebb programot, mert akkor tulajdonképpen már bármikor szülhetsz. Nem véletlenül mondják azt, hogy a terhesség 40hét +- 2hét, mert ebbe a +- kategóriába már beleértik az elszámolás lehetőségét, azt, hogy ez a módszer a 28 napos ciklusra lett meghatározva és nem mindenkinek 28 napos, mint tudjuk, illetve a babák egyéni érettségétől, placenta állapotától is függ, hogy meddig tud, vagy akar bent maradni.
Szia,
Az utolsó előtti válaszoló vagyok és most találtam egy választ a kérdésedre a neten a babnet.hu-n, ahol orvos válaszol....Itt van ilyen témára, ahol szintén ez merült fel kérdésnek, hogy vki hány hetes lehet, HOGY KELL SZÁMOLNI !? :
Válasz:
Érdekes a kérdése, azért, mert a kismamák fejében sokszor nagy a zűrzavar a terhességi hetek értelmezését illetően. A terhességi heteket mindig az utolsó menses első napjától számítjuk, hiszen a fogamzás időpontja bizonytalan. Ezért a számított hetek általában 2 héttel előrébb járnak annál, amit egy laikus egyébként kiszámítana. A keveredés elkerülése érdekében tehát el kell felejteni a fogamzás számolgatását, és az utolsó mensesre kell hagyatkozni. Ez alól kivétel az, amikor ultrahang során a várt hetektől eltérő értéket kapunk, ilyenkor a fogamzás nyilvánvalóan később következett be valamilyen okból. Ezekben az esetekben a terhesség korát, és a szülés várható időpontját is a koraterhességi ultrahang alapján számítjuk.
Ha a terhesség egyébként rendben van, akkor semmi jelentősége annak, hogy miért történt a fogamzás később.
Dr. Ács Nándor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!