14+4 hetes kismama vagyok, 0+ a vércsoportom. Pozitív lett az ellenanyag szűrés. Írnátok nekem ezzel kapcsolatban?
szia,szerintem első körben nyugodj meg:) Számtalan oka lehet,nekem előző két terhességnél nem volt gond(én ab+,férjem 0+),most viszont nekem is pozitív lett..Jövő hétre várom az eredményt,de mikor levették a vért,én kérdezgettem közben,mondta a hölgy,hogy kb. attól kezdve,h esetleg megfáztam,allergiás vagyok,stb,bármi okozhatja,és nem olyan ritka dolog ez..Az viszont nagyon ritka,hogy bajt okoz...
Mondta,h ez a szűrés elvben kimutatja majd, hogy mi ellen termel,és általában a további teendőkre vonatkozó javaslattal küldik vissza az eredményt,ha netán még mindig pozitív lesz.(az is lehet,hogy nem)
Kedves kérdező, ahogy fentebb is helyesen írták, kiválthatja az ellenanyag termelést fertőzések is, de gyakran az előző terhességek/szülések/vetélések során találkozik az anyai szervezet azzal az antigénnel,amire az ellenanyag termelődik.
Így ahogy a fentebbi két esetben is látszik, többedik terhességben (és Rh negatív, de "0" vércsoportú anyáknál is) gyakrabban előfordul.
Ritkán okoz problémát, ugyanis a legveszélyesebb ellenanyagot,az ún. anti D-t a negatív kismamák megkapják, ha Rh pozitív gyerekük születik, így nem tanul meg a szervezetük védekezni ez ellen, így védik a későbbi terhességeket.
Ami problémát okozhat, említés szintjén már szintén leírták: az ellenanyag károsíthatja a magzat vérkeringését, vérszegénység, sárgaság léphet fel, de többet nem is sorolok.
Sokminden függ attól, hogy milyen típusú ellenanyagot találtak, és annal a szintje hogyan változik a terhesség során.
Ne aggódj, az orvosoddal remélhetőleg át tudod beszélni a dolgokat, a Te esetednek megfelelően, de csak annyit tudok mondani, hogy nem szokott ebből gond lenni, csak gyakrabban ellenőriznek, nehogy mégis baj legyen. (Általánosságban ez igaz, ha találnak ellenanyagot)
Békés, nyugodt babavárást és jó egészséget kívánok!
*így védik ki a későbbi terhességek során az anti D termelésből fakadó problémákat.
Javítottam mert nem egyértelmű.
Ezerféle antitest van, nálad melyiket találták?
Nem mind a vércsoporttal függ össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!