Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Melyik "jobb"? A sima szülés...

Melyik "jobb"? A sima szülés vagy a császármetszés?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 8. 21:46
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
100%
Szia, nekem császár volt, érzéstelenítéssel. A szuri egyáltalán nem fájt. Mondjuk jól is csinálta za altatóorvos, mert a többi megdicsérte. Kb. 40 perc volt az egész. Nekem az volt a rossz, hogy olyan kényelmetlen volt a műtőasztal, hogy a hátam teljesen beállt. sőt 4 hónappal a szülés után is fáj 2 bordám között. Egyébként közben egyáltalán nem éreztem semmit, csak azt,hogy néha ráncigáltak. Utána viszont nem volt kellemes. Nagyon fájt, még 10 óra múlva sem tudtam az oldalamra fordulni, és az első talpra állás... De már szinte el is felejtettem az egészet!:-)
2010. ápr. 8. 22:02
 12/39 anonim ***** válasza:
100%

21.54-es vagyok. Bár nem engem kérdeztél, de nekem programozott császár lesz júniusban, a szemem miatt.

Nekem a doki azt mondta, választhatok hogy altatás vagy érzéstelenítés. Bárkit kérdeztem, mindenki az érzéstelenítést javasolja, mondván: ott magadnál vagy, hallod a baba első sírását. Altatásnál a baba is kaphat sajnos a szérumból és az nem tesz jót neki.

Maga a műtét az elejétől a végéig kb 1 óra, varrással együtt, tehát jóval rövidebb mint egy sima szülés.

Császár után viszont rosszabb a felépülés, és az első felkelés a has vágása miatt fájdalmas, ezt mondják. De sokan a sima szülésnél is megkínlódják a gátmetszési sebet, tehát az sem leányálom.

Programozott császár: megvan az időpont, hogy menjél be a kórházba x napon. Aznap van néhány vizsgálat. Másnap reggel infúzió, be a műtőbe, érzéstelenítés, s amikor ez hatott, kezdik. Elvileg nem érzel semmit, s közben beszéltetnek, hogy minden rendben van-e. Azt szokták érezni, amikor kiveszik a babát, mert azért az elég nagy súly. Baba ki, méhlepény ki, varrás. S ennyi.

Császárt szeretnél? Miért? Félsz? Azt is maximálisan megértem. Csak kérdezem.

2010. ápr. 8. 22:02
 13/39 anonim ***** válasza:
100%

Érzéstelenítésem volt,abból annyit érzel hogy egy pici szúrás,ami egy helyi érzéstelenítő,majd utána jön a spinális érzéstelenítés,de azt már nem érzed amikor beadják.Az egész kb 30-40perc volt,az első 10-15 percben már meg is van a baba,utána már csak "össze raknak" :) Az egész alatt semmi fájdalmat nem éreztem,de az igen hogy matatnak bennem... Utána 6 órát kellett feküdnöm,közben sok folyadékot kell inni,hogy elkerüld a fejfájást.Na most a dolog legnehezebb része,az első felkelés... :) Na az nagyon komoly!De utána már minden egyes felkelés egyre könnyebb.:)1-2 nap múlva már török ülésben voltam... Persze eltart jó pár hétig,hónapig amíg teljesen elmúlik a fájdalom,de én úgy hogy egy nagyon alacsony fájdalom küszöbbel megáldott ember vagyok,azt mondom hogy simán ki lehet bírni,és inkább császár mint a sima szülés.:)

2.voltam

2010. ápr. 8. 22:06
 14/39 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én császárral szültem, és nagyon nagyon szeretném, ha a következő simán menne.

A vajúdás nagyon gyors volt, 4 ujjnyival értünk be, és igazán csak ott kezdett fájni. A baba fekvése és a méreteink miatt előre felkészített az orvosom, hogy császárra számítsak. Ahogy beértünk, onnantól kb. 10 perc múlva műtőben voltam, PDA-val végig tudtam mindenről. 16h-kor indultunk itthonról, 1 óra múlva kint volt a baba. Szóval ez a része nagyon gyors volt.

Utána viszont egy sz@r éjszaka következett, egy még rosszabb reggellel, nagyon utáltam az egészet. Itthon hetekig nehézkesen keltem-feküdtem le, pedig nem vagyok egy nyávogós típus, de arra vágyom, hogy a következő babát természetes úton szülhessem meg. Igaz, összehasonlítani csak azután tudnék.

Ja, és én szülés reggelén megnéztem neten egy császáros videót, az tök jó volt, nem lepődtem meg, mi a jó életért rángatnak ide-oda közben. :)

Szerintem ne akard nagyon a császárt.

2010. ápr. 8. 22:10
 15/39 A kérdező kommentje:
Igen én nagyon félek.Inkább szülnék simán,de azt mondták,hogy az asztmám miatt császározni fog kelleni,mert sajnos nagyon fulladós vagyok.És úgytudom,hogy asztmás kismamát nem altathatnak.Jobb lenne a sima egyébként szerintem.Nem tudom majd meglátjuk mi lesz.Köszi a válaszokat!
2010. ápr. 8. 22:13
 16/39 Vilcsianyuja ***** válasza:
100%
Lehet, hogy neked az asztmád miatt eleve progis császárt javasolt az orvos? Akkor jól érzem, hogy te szíved szerint természetes úton szülnél, és inkább a császártól félsz? Ha indokolt, akkor nincs mit tenni, készítsd fel magad lelkileg (gondolom, épp ezt csinálod most :o)). Én természetes úton szültem, de ha mondjuk legközelebb császározni kellene, akkor inkább az altatást választanám, mert én éppenséggel a tűtől rettegek a gerincem mellé... és elég gyorsan kikapják a babát, hogy minél kevesebb altatót kapjon. Bár nagyon sajnálnám, ha nem látnám egyből, mikor kiszedték, mert az nagyon jó érzés (nem tudom, ott mellre rakják-e, a nyílt has miatt gondolom, nem, de akkor is jó lehet látni). Könnyű szülést kívánok!
2010. ápr. 8. 22:14
 17/39 anonim ***** válasza:
100%

22.10-es vagyok. Ha mindenképp császár lesz, és be tudják adni, a PDA a legjobb szerintem. Nincs fejfájás, tudatodnál vagy, a babát is látod. Mellre nem rakják, de odahozzák, és lehet simizni, és ez is csodálatos dolog. A tűtől féltem én is, de sokkal jobb volt, mint vártam.

Személyes vélemény/tapasztalat, hogy szerintem az altatás már maga is sokat kivesz az emberből, nyűgösebb ébredés stb., márcsak ezért is jobb az érzéstelenítés.

De a lényeg az, hogy mindketten egészségesen örüljetek a végén egymásnak.

2010. ápr. 8. 22:26
 18/39 anonim ***** válasza:
100%

Én mindig azt gondoltam, hogy csak császár ne legyen, mert pont az első terhességemnél ment a Kandász Andinak a születésekről szóló műsora és teljesen elijesztett az a zöld műtőben használt lepedő féleség, amivel teljesen "elfüggőnyöznek" az orvosoktól.

Aztán császár lett, így utólag szerencsére nem normál szülés közben kellett váltani, hanem az orvosom javasolta egyéb okokból. A fiamnak már a nyakán volt a köldökzsinór, így mindenképp császár lett volna a vége.

Viszont - tudom, hogy ilyen kevés helyen van -a férjem bent lehetett, fogta a kezem, és a kezdeti félelem, idegesség elmúlt, csak a babát vártam. Amíg teljesen ki nem ment érzéstelenítő hatása szenvedtem a zsibbadástól, utána fájt, de kértem fájdalomcsillapítót és azzal teljesen jól elvoltam. 3 nap múlva már lépcsőztem a kórházban.

A második - lehetett volna sima szülés is az orvos szerint, akinél kezdtem a terhességet - mégis császár lett, mert időközben váltottam orvost /nem ezért/ is azt vallotta, hogy, ha az első császáros, jobb, ha a többi is. Itt is szerencsém volt, nem tudták kiemelni a babát, mert a térdére volt tekeredve a köldökzsinór, ezért még egy kis bemetszé kellett utólag. Itt már minden könnyű volt és egyszerű. Már majdnem dél volt mire összevarrtak, mégis este 10-kor már lezuhanyoztam, nem volt az a fejfájás, mint az elsőnél. Mondjuk itt szólt az altatóorvos, hogy még véletlenül sem emelhetem fel a fejem, teljesen vízszintesen kellett, hogy feküdjek.

Már másnap hazamentem volna, olyan jól éreztem magam.

Szóval, szerintem ne félj a császártól. Az a legfontosabb, hogy elfogadd, hogy csak így szülhetsz. Ha már ott vagy, nem olyan rémisztő, csak azt várod, hogy láthasd a babádat, és onnantól kezdve már gyorsan történnek a dolgok. A felgyógyulás pedig változó.

2010. ápr. 8. 22:41
 19/39 anonim ***** válasza:
100%

Mi síma szüléssel indultunk és császár lett belőle, szóval majdnem mind a kettőről tudok írni. Volt minden, mire megszületett a kisfiam. Nem gáz a császár sem, én edát kaptam, így nem altattak. Gyorsan kiemelik a babát, nem kell aggódni. Az első 2 nap fáj eléggé a császár helye, én mire a 4. nap hazajöttem, egész jól mozogtam. A szobatársammal jókat nevettünk magunkon, hogy mennyire hülyén tudtunk járni, meg ilyenek. A klinikán a majd 4 kg-os kisfiam cipeltem, semmi gond nem lett belőle. Tudod minden elmúlik egyszer, ezt a pár napot is túl lehet élni.

Ne aggódj, minden rendben lesz! Szép, könnyű szülést!

2010. ápr. 8. 22:50
 20/39 anonim ***** válasza:
100%

Én az elsőt megszültem, szupergyors volt a szülésem, tényleg, már ott az ágyon utána azt mondtam, hogy jöhet a következő. Azt hiszem, szerencsém van, anyu is könnyen szült, örököltem.

A második babám programozott császár lett, szívesebben szültem volna, de nem lehetett. Érzéstelenítettek és totál bepánikoltam tőle, szedáltak is, mikor varrták össze a hasam. Hamar kiment belőlem az érzéstelenítő (csak feltételezem, hogy a stresszelésem miatt), így a 10 órás fekvést én végigszenvedtem, de nem bántam, mert mozgott a lábam. Hát én ilyen hülye vagyok, parázok a bénulástól és ezt előre ráadásul nem is tudtam.

Így én inkább szülnék, mint császár.

2010. ápr. 8. 22:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!