Az én esetemben mi/mik fognak nekem járni? Miket kell szülés előtt elintézni, és miket a szülést követően.
Munkanélküliről fogok menni szülni. December 31-ig volt egyhuzamban 4 év munkaviszonyom, de már az évre nem hosszabbítottak szerződést.
Így is jár nekem a Gyed? És miket vehetek igénybe?Mikor és hogyan kell igényelnem?
Szia!
A kérdés az, hogy a "munkanélküli" mit takar?
Álláskeresési járadék idejébe vagy már az álláskeresési segélybe fogsz szülni?
Ha a járadékba, akkor azt kell tenned, hogy szünetelteted a járadékot, megigényled a tgyást az oep-től (összege a járadék alapjául szolgáló jövedelem 70%-a). Ez 168 napig jár, utána vissza kell menned járadékra, majd pár nap után megint szüneteltetni kell és igényelni a gyed-et (szintén oep, szintén a járadék alapjául szolgáló jövedelem 70%-a, max. a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a).
Ha a segélybe akkor az van, hogy sajnos az állami szervek által kiadott tájékoztató füzetek eltérően fogalmaznak: egyik szerint nem jár semmi, más szerint jár. És sajnos még az is ott van, hogy ahány ügyintézőhöz mész, annyi választ fogsz kapni :(
Egyedül a tgyást lehet szülés előtt 28 nappal igényelni, menete az, amit már leírtam.
Akkor sima minden. Járadékról egyértelműen lehet tgyásra, gyedre menni. Csak arra kell figyelni, amit az első válaszomban is írtam: a tgyásról menj vissza járadékra, majd pár nap után szüneteltesd újra és igényeld a gyed-et. Ha nem így teszel, hanem a tgyásról igényled a gyed-et, EL FOGJÁK UTASÍTANI!
Olvasd el alaposan az oep honlapjáról:
Választás egyes ellátások közt/a választás napjának meghatározása c. részt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!