Az 5 nap apaszabadságot a munkáltató vagy az állam fizeti?
A baba anyakönyvvi kivonatát az apuka bemutatja a munkahelyen és 5 nap szabadságot kap rá, amit legkésőbb a baba 2 hónapos koráig ki kell vennie. Plusz éves szinten jár 2 nap pótszabadság, amit ( ha Te táppénzen vagy pl ) szintén az apa szokott kivenni, legalábbis az első 1-2 évben.
Ezt a szabadságot a munkáltató fizeti ki az apukának és majd ők visszaigénylik. Ezt kormányrendelet szabályozza. Tehát a munkáltató csak megelőlegezi.
És egyébként távolléti díj jár rá.
12.44-es vagyok és le vagyok döbbenve azon amit írtál, hogy a munkáltató azzal az 5 nap szabadsággal vacakol, ami végülis nem is az Ő fizetési terhe, Ő csak megelőlegezi. Hát ez durva :(
De természetesen segítek, ez a Magyar Államkincstár hivatalos honlapja, és ITT írják le. Illetve jó is ha a Párod megmutatja a munkáltatójának, mert ugyanezen az oldalon ott van alul az a nyomtatvány is, amin majd a cég visszaigényli.
Tehát a link:
Remélem tudtam segíteni és minden rendben lesz :)
Sok sikert Nektek!
26 hetes kismama
12.44-es vagyok és nagyon szívesen. Az én Páromnak is van vagyonőri végzettsége, és dolgozott is kis ideig benne, de pont azért hagyta abba, amit Te is írtál... :( Neki szerencséje volt, mert kapott egy másik állást a saját szakmájában, már fél éve ott van, ez egy normális cég (nagy áruházlánc), itt nem mernek vacakolni a fizetési dolgokkal.
Drukkolok, hogy ne legyen semmi gond Nálatok.
És mikor születik a baba? Nálunk június közepén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!