Valóban a 12. hétig megadott (feltételezett) kor a leghitelesebb?
Jól tudod, az első trimeszterben és az azt követő néhány hétben minden magzat egyformán fejlődik, ha egészséges, függetlenül a genetikától és az örökölt méretektől.
Én külföldön élek és épp erre alapozva itt 12. héten készítik az un. dating scan-t, ami nagyrészt csak arra irányul, hogy a méretek alapján pontosan meghatározzák a baba korát és a várható születési dátumot. Egészen addig az utolsó mensi alapján kiszámított nap van érvényben, de az uh után azt törlik és változtatják az uh alapján kapottra. Úgyhogy gondolom azért ez itt a gyakorlat, mert ebben a korban lehet, a leghitelesebben megállapítani a kort (később már egyéni méretekkel bír a baba, korábban meg valószínűleg még nem mérhető annyira pontosan és egyszerűen a méreténél fogva).
Szerintem hihetsz neki, de hangsúlyoznám, hogy elméletben meghatározott születési kor ez. Az teljesen normális, hogy a babák két héttel korábban, vagy két héttel később is jöhetnek, még akkor is, ha nem tévedtek a terhesség korának a meghatározásánál. Az, hogy 38. hétre születik meg a baba, vagy 42-re nem azt jelenti, hogy annyival benézték a dátumot, csupán arról lehet szó, hogy a babának már nem volt, vagy éppen szüksége volt még arra az időre. Úgyhogy január 11-e előtti néhány hétben már különösebb programot ne tervezz be, bármilyen biztos is az a magzati kor meghatározás. :-D
Szerintem ilyen nincs.
Én mértem a hőmet, nagyon jól látszott rajta, hogy mikor volt PÉ-m és azt is írtam, hogy mikor szeretkeztünk.
Ezt a kis papírt anno elvittem a dokinak, és ebből +/-3 nappal de meg tudta mondani, hogy mely 3 nap az esedékes, amikor a kicsi foganhatott. Ennek ellenére az UH a 12. héten idősebbnek mutatta a babát, holott akkor még csak a környékén sem voltunk együtt a párommal.
A babák mindig eltérően fejlődnek, és pár mm is hetes, napos különbségeket tud mutatni, főleg így az elején.
Nekem a 16. heti Uh volt az, amikor 2 nap különbséggel de majdnem azt a 3 nap egyikét dobta ki a gép, amelyiket a doki is mondta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!