5hetes kismama vagyok, a hugom down syndrómával született. Nekem mekkora esélyem van rá?
Nem vagyok szakértő, csak az jutott eszembe a
kérdésedet látva, hogy az életkor előrehaladtával nő sajnos az esély, hogy down syndromás bébi jön a világra.
Ezért is, és persze még sok más betegség kiszűrésére genetikai vizsgálatot kér az orvos, ha az anyuka vagy az apuka elmúlt már 35 éves. És elképzelhető, h ha a családban előfordult akkor is, ezt a nőgyógyászod biztosan elmondja majd.
Jó babavárást, és jó egészséget kívánok!
(egy szintén 5-6 hetes:)
Százalékosan nehéz lenne megmondani, de tény, hogy nagyobb a Down-kór fenyegetettség azoknál, akiknek a családjukban már előfordult korábban. A kórtörténetedet felveszik, akkor mindenképpen említsd meg és több vizsgálatra fognak elküldeni ezzel kapcsolatban. Azt sem tartom kizártnak, hogy Magyarországon így ajánlani fogják neked a magzatvízvételt az afp eredményétől függetlenül. Legalábbis a 35 év feletti kismamáknak szintén ajánlani szokták és ők is a magasabb kockázati kategóriába tartoznak sajnos.
Ha megoldható és megengedhetitek magatoknak, akkor lehet, hogy jó lenne, ha egy integrált tesztet is csináltatnál, ezért sajnos fizetni kell mert a magyar TB nem támogatja, viszont sokkal-sokkal pontosabb eredményt ad és korszerűbb, mint az afp, de ez is csak egy vérvétel, amit kombinálni lehet egy uh-val és megerősíteni még egy későbbi vérvétellel, egyszóval jóval kevésbé kellemetlen és kockázatos, mint a magzatvízvétel.
A nőgyógyászodtól mindenre kérdezz rá pontosan, hogy ő milyen gyakorlatot követ!
Köszi a segítséget!!
Szép babavárást!!
Genetikaliga nem örökölhető a Down sindróma. Ha a tesódnak születne gyereke, akár Down kórós emberkétől, nem biztso, hogy a kicsi is beteg lenne.
A Down kór- már a fogantatáskor kialakul, amikor a spermium nem 23 kromoszómát visz magával.
De ajánlom az integrált tesztet. Igaz, hogy borsos az ára, de 95%-os biztonságot ad. És ma már az UH gépek is elég fejlettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!