Veszélyes lehet ez a babára? Ma kaptam meg a vércsoport meghatározást: B Rh (d) pozitív. 28hetesen kontroll. nagyon aggódom. Az orvosommal csak szerdán tudok beszélni.
Utolsó vagyok, és azért kell kontrollra menned,mert ilyenkor,ha az ellenanyagszűrés eredménye negatív,meg kell ismételni később a vizsgálatot,hogy nem lett-e pozitív azóta. Ezt nekem 24 hetesen csinálták a terheléses cukorvizsgálattal. Ha az ellenanyagszűrés eredménye pozitív,az annyit jelent,hogy a szervezeted felismerte a kicsit,mint idegen testet és elkezd ellene védekezni. Ez az ellenanyag képes arra, hogy a méhlepényen, és a köldökzsinóron keresztül eljusson a magzat szervezetébe, ahol megtámadja a vörösvértesteket, és károsítja azokat,emiatt az újszülöttben vérszegénység alakul ki. Ettől lehet újszülött korban sárgaság,ami miatt majd kék fény alá teszik pár napra a kicsit.
Amikor valakinek Rh pozitív a vércsoportja, akkor a D antigén jelen van a vörösvértestek felszínén, tehát a szervezet nem ismeri fel idegenként egy másik szervezetből származó D antigént sem. Így, amikor a magzat és az anya vércsoportja is pozitív, az anyai szervezet nem tartja idegennek a magzatot, tehát nem alakul ki immunreakció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!