Terhes lettem, de nem tudom hogyan tovább?!
18 vagyok,nem terveztük,de összejött a baba.
Nem szeretném elvetetni és a párom se,így megszeretnénk tartani,abortusz ellenes vagyok.
Tegnap teszteltem pozit,de nem tudom hogyan tovább.Mik várnak rám,a babára,a páromra.
Olvasgattam már ezekről,de mindegyik más és más,így nem hiszek ezekben.Persze azt tudom,hogy orvoshoz kell mennem,de nem tudom mikor,mik várnak rám és mindent szeretnék tudni.
6-7-8 vagyok újra. (Köszönöm a kedves ismeretlennek a lepontozást, ha már nem vetted a fáradságot, hogy kommentben kijavíts...)
Nézzük az új kérdéseidet. :)
"Sokat segítettél,ezek hallatán már most félek mi lesz." Semmi nem lesz. Az igazság az, hogy ha a jóisten is úgy akarja, megmarad a baba, ha nem, mert nem elég erős ahhoz, hogy felvállalja az életet, akkor ha fejre állsz, is elmegy, sajnos. Ezt az infót sajnos tudomásul kell venni, majd jó mélyre eldobozolni az agyadban és csak a jóra, a pozitívumokra kell koncentrálni, mert másképp megkattansz. Mondok egy jót: Magyarországon, ha egy nőnek barnás folyása van terhesség alatt, akkor kap progeszteronpótlást (Utrogestant vagy Duphastont). Más országban kinevetnek és hazaküldik, hogy majd elintézi a természet. Szóval nézd, itt sokkal nagyobb esélyünk van megtartani és kihordani végül a babát, ha az elején rezeg a léc, mint ha külföldön lennénk. Hát nem szuper? :) Ebből a szempontból jó dolgunk van! Több ultrahang és szűrővizsgálat is van, amit, ha olyan a hangulatod, felesleges procedúrának érezhetsz, de voltaképpen jó dolog, mert értünk van.
"Elöbb nem szeretnék menni,a párom bent lehet ezeken?"
Nézd, nekem azt mondták, nem kell(ene) bejönnie. Máshol úgy van, hogy a vizsgálat idején nem, de az ultrahangra behívják. Igazából törvény biztosította betegjogod van arra, hogy egy fő kísérőt vigyél magaddal bármilyen vizsgálatra, így akár hüvelyi ultrahangra is - más kérdés, hogy a dokik erről hajlamosak megfeledkezni a saját kényelmük vagy bármi más okán. Kérdezz rá, az a biztos. :) A genetikai ultrahangokon tuti bent lehet (12. és 18. hét).
"Gratulálok neked is a baba miatt!Boldog babavárást!Első baba?"
Köszönöm szépen, igen! :)
"Sajnálom,hogy veszélyeztetett lettél,akkor most csak ágyban kell lenned?"
Nem, már nem kell, mert a veszély elhárult, olcsón megúsztuk, de a veszélyeztetett státusz végig megmarad már. A sportot abbahagytam, nem futkározok, nem emelek és próbálom elengedni azokat a dolgokat, amikre csak idegességgel reagálnék. Nem könnyű! :)
"És miket lehet inni?Sport?Nyáron hova lehet elmenni,fürdeni?"
Inni? Hát a legjobb a víz, persze. Nekem néha lecsúszik egy kis kóla is, ha rámtör az álomkór. Sosem kávéztam terhesség előtt se, csak ha ilyen álomkór tört rám. Nekem a védőnő azt mondta, hogy aki rendszeresen (napi több) kávét ivott terhesség előtt, az max. napi egyet igyon, így hát úgy ítéltem meg, hogy néha egy pohár kóla belefér, aztán aki megkövez, megkövez, ez van. Sport? Ha eddig sportoltál, akkor óvatosan lehet folytatni, de ha eddig nem sportoltál, akkor ne most kezdd el. Ez az általános alapelv. Én fél évet crossfiteztem. Egy hónapig csináltam, lejárt a bérletem, abbahagytam, rá két hétre lettem veszélyeztetett. A lelkemnek nagyon hiányzik, de ez kemény sport, úgyhogy ennyi. Amíg le nem járt a bérlet, addig könnyített gyakorlatokat végeztem. A crossfitmom.com oldalán trimeszterenként le voltak írva ezek a könnyített gyakorlatok, hogy pl. felülés, fekvőtámasz helyett mit lehet, ezeket tartottam. És az általános elveket: csak úgy eddz, hogy ne izzadj, folyamatosan pótold a folyadékot és azonnal hagyd abba, amit csinálsz, ha kezdesz kifulladni és nem tudsz beszélni.
"Fogászaton mit néznek,nekem fogpótlásom volt.Azt is nézik?"
Régen azt tartották, hogy minden kihordott gyerekkel elveszítesz egy fogat. Ha nem viszel be elég kalciumot, ásványi anyagot, akkor a baba a te szervezetedből vonja ki, ami neki kell, hát így romlottak régen meg a nők fogai. Ezért is kell elmenni ellenőriztetni, van-e új lyuk, kell-e tömni, ilyenek. Igazából azt tartják, hogy évente egyszer-kétszer illik elmenni a fogorvoshoz, megelőzni a bajt, hiszen ha fáj, akkor már megette a fene. Szóval valahogy ezért kötelező a terheseknek. Nekem megnézték minden fogam, két tömést kell kicserélni, szerencsére nem olyan rosszak a fogaim, fogpótlásom nincs, szóval ezt nem tudom.
"Hogy ne kelljen sok gyógyszert szedni,hogy lehet összeállítani az étrendet?"
Én a vitamint nem gyógyszerként fogom fel. :D Úgy vagyok vele, hogy egyszerűbb bekapni pár tablettát, mint megenni fél kiló kiwit télen a C-vitamin miatt, vagy minden nap meginni egy liter tejet, hogy 1000 mg kalcium bejusson a szervezetembe. (Szeretem a tejet, de képtelen lennék minden nap egy litert meginni.) Arról nem is beszélve, hogy az új tanulmányok szerint a D-vitamin sokkal hasznosabb vitamin, mint azt sok éven át gondoltuk, és az sem mellékes, hogy télen nincs napfény, hogy a szervezeted magad állítsa elő, szóval én ebből is napi 2000 IU-t szedek (két icipici tabletta a háziorvos által felírt Freseniusból). A D-vitamin is jó ám a csontoknak. ;)
Ha nagyon keveset szeretnél szedni, akkor is kell napi 400 mikrogramm folsav. Én dm sajátmárkás Das Gesunde Plust vettem, ebben van 3 féle B vitamini is, a 60 szemes (kéthavi adag) volt 6 vagy 700 forint. Emellé bedobsz egy multivitamint és máris többet tettél magadért és a babádért, mint a magyar lakosság nagyjából fele. :)
A terhesvitaminoktól nekem több ismerősöm is kifejezetten rosszul volt.
De én a kalciumot mindenképpen javaslom, legalább napi 500 mg-ot. Ez három szem tabletta eddig. :)
Szoktak még szedetni magnéziumot is, ha gyakran támadnak a méhösszehúzódások, sajna nekem erre is szükségem van, napi 1 szem Magnerot tuti lecsúszik (500 mg). Nem árt, ha van otthon, mert bár nem fáj, nagyon kellemetlen érzés.
"Terhestorna mire jó?"
Fogalmam sincs, milyen gyakorlatokból áll...
"Vagy ha császároznak utána mit kell tenni,hogy lent rendbe jöjjek?"
Erre majd válaszol egy bennfentes. :)
"Körülményekről,családról,mint például?Az összes betegséget,allergia ilyesmi?"
Puskázok a kiskönyvből, mik vannak eddig kitöltve.
1. oldal: Személyes adatok, állandó lakcím, tartózkodási hely, foglalkozás. Apa neve, születési ideje, címe, foglalkozása.
2. oldal: Első menstruáció hány évesen volt. Hogyan védekeztél. Mikor volt az utolsó menstruációd. A szülés várható, területileg illetékes/választott intézményének neve. Nekem egy üres helyre be lett írva az is, hogy átlagosan hány nap hosszú volt a ciklus és hány napig véreztem.
3. oldal: volt-e már műtéted, vérátömlesztésed. Milyen gyerekbetegségeken estél át. A várandós anyánál előforduló betegségek (belgyógyászati, nőgyógyászati, idegrendszeri, szemészeti). Az apánál előforduló betegségek. Az anya-apa családjában előforduló betegségek (öröklődő stb.). Káros szenvedélyek. Gyógyszerérézkenység.
5. oldal: van a tetején egy hétjegyű környezeti kód, erről itt olvashatsz bővebben, 9. válasz:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes..
Meg beszélgettünk is kicsit, tervezett-e a baba, ilyenekről. Legalább egy óráig tartott az első látogatás.
"És ha rendellenesége lesz a babának,mitörténik?"
Genetikai tanácsadásra küldenek tovább, meg további vizsgálatokra. Amniocentézisre esetleg. Ezt szerencsére nem tudom...
"Igen mindent leírtam most,a kelengye lista is megvan,mikor kéne beszerezni ezeket?"
Teljesen mindegy. :) Aki babonás, az képes 9 hónapig semmit nem venni. Mi abszolúte nem vagyunk azok, így már az első ultrahang után, amikor fél centis sem volt még a kicsi, vettünk neki egy fehér pulcsit. Annyira nem ezen múlik. Ha egy gyerek egészséges, akkor is megmarad nektek-veletek, ha korán vásárolsz neki, ha pedig bármi baj van, meghalhat az utolsó hetekben is odabent, vagy szülésnél, nagyon-nagyon ritka, de sajnos láttunk már ilyet. Szomorú, de az az igazság, ezt kell felmérni és helyén kezelni. Mi ezt tudtuk, vállaltuk. És felismertük, hogy az emberek nagy része babonás és nagyon nem nézi jó szemmel, ha az ember lánya első érzelmi felindulásában akár egy kis zoknit is vesz. Úgyhogy ha veszel is valamit, inkább ne beszélj róla senkinek, jobb a békesség, mert még a végén "jó szándékában" valaki olyat talál mondani, amitől érzelmileg padlóra kerülsz. Tapasztalatok szerint félidő után kezdik az emberek elhagyni a "már ilyen korán vásárolsz? nem szabad!" kiszólásaikat.
Na, de hogy a kérdésre is válaszoljak, én félidős vagyok, de már vettünk egy új matracot a kiságyba. És hiba volt. Ezért én azt mondanám, hogy ha valami olyat veszel, ami új és drágább (autósülés, babakocsi, matrac, bútor jellemzően, ami ilyen drágább), akkor minél később, hogy a garanciát minél tovább ki tudd használni. Mire a babánk megszületik, fél év marad a matracunk egyéves bolti garanciájából. Hülyeség volt!!! Tanulj a mi hibánkból! :D
Fel kell mérni, hogy ki tud ezt-azt kölcsönözni vagy örökbe odaadni. Mi kaptunk egy zsáknyi (nem túlzás) babaruhát 0-3 hós méretben, tehát kb. a kezdő méretből csak hazahozós ruhát fogunk neki venni. Ez nagy segítség! De fogunk kapni kádat, kaptunk kölcsön már rugalmas hordozókendőt. Mivel tavaly mindenkinek született babája, senki nem tudott kiságyat adni kölcsön, így azt pl. vettünk. Kellett egy fiókos komód a ruháknak, mert a mi szekrényeinkben nincs hely. Még hátra van az autósülés, a babakocsi (mindkettő használt lesz, előbbi valami jobb márka, utóbbi valami nagy kerekű fajta, márka mindegy). Talán ezek a nagy költségek. Meg vannak az apróságok, ezeket ráér apránként, tényleg.
"úgy állítják be az anyukákat,hogy ha ezt-azt nem veszed meg a gyereknek rossz anya vagy..."
Rossz hírem van: a bababizniszben MINDEN erről szól. Úgy vesznek rá a fogyasztásra, hogy lelkiismeret-furdalást keltenek benned. Nagyon csúnyán kihasználják ezt a gyártók. Holott a valóság ezzel köszönő viszonyban sincs. Nem kéne annyi mindent összevásárolni, de hát ez egy fogyasztói társadalom. Néha én is érzek lelkiismeret-furdalást, hogy mi pl. csak a matracot vettük eddig újonnan, használt a komód, a pelenkázófeltét, az ágy, a ruhák 99%-a... Hogy mit fog szólni a gyerek, ha felnő. Erre valaki csak annyit kérdezett: a te anyukád mindent újonnan vett neked (ez tényleg így van), de ha használt dolgokat vett volna, kevésbé szeretnéd? Ugye, hogy nem. Ha a gyereket egészséges lelkűnek neveled, akkor nem fog ezeken 20 évvel később fennakadni. "Gondolj arra, hogy száz év múlva mindegy lesz." A gyereknek nem a kacatok kellenek, hanem a szülei... Jó, később, ha intézményesíted, akkor jönnek a tehetős gyerekek és az ő játékaik meg márkás cuccaik, de az soká lesz, még ráérünk addig. :)
"Most vettem gravidát az jó?"
Nem tudom, nincs tapasztalatom. :)
Üdv!!
1-es
Gratulálok mindkettőhöz.
Ingyenes a tb?Köszönöm szépen a válaszodat.
Jó babavárást!
6-7-8
Remélem nem én pontoztalak le,mert ha igen akkor bocsánat nem akartam,sok dolgot elmondtál ami télleg nagyon jó tudni.
Sajnos ezt tudom,hogy ha nem életképes akkor tökmindegy mit csinálok akkor is elmegy.
De,itt legalább többet foglalkoznak evvel,hallottam 1-2 nőtől,hogy külföldön haza küldik az embereket.
Értem,akkor bejöhet,ha szeretném és ha a doki is megengedi.Ultrahangon azért bent lehet,remélem.
Néha nagyon álmos vagyok,olyankor néha szoktam inni kólát,kávét elötte sem bírtam.
Igen eddig is sportoltam,rendszeresen,lépcsőzés,futás stb..
De ha nem fogom bírni,úgy is leállok.
Mi az a crossfit?
Akkor jobb ha elkezdem szedni a vitaminokat.
Én is szeretem a tejet,de azért ennyire nem,akkor inkább szedem a tablettákat,vitaminokat.
Sok gyümölcsöt és zöldséget eszem,húst alig eszem,halat nem szeretem.
Akkor összeszedem a vitaminokat otthonra,jó ha van otthon.
Amit leírtál vitaminok,azok a legfontosabbak amit kell szedni?
Én se vagyok babonás,akkor lehet venni neki ezt azt,úgyse bírnám ki,hogy ne vegyek semmit.
Jolvan akkor tanulok a ti hibáitokból is,mi is gondoltunk arra,hogy sok mindent veszünk a baba születése elött,de ha meg nem jó vagy valami történik akkor vissza lehessen vinni.
Van egy ismerős/barátom,nagyon rendesek,még ott dolgoztam bébicsőszként.
Annyira kedvesek hogy,ha kislányom lesz ők szeretnének pár dolgot venni neki,viszont ha kisfiú akkor 100e forintot addnak.
De már kaptam sok babaruhát is.
Nem mi nem szeretjük a kölcsön vett cuccokat,inkább megvesszük,kedves tőlük,de nem.
És a kisbabád kisfiú lesz vagy kislány?
Milyen nevet szeretnétek neki adni?
És mit csinálsz egész nap otthon?
Nem unalmas?De legalább nem vagy veszélyeztetett,de azért óvatosan.
6-7-8-as, Boldog Babavárást neked is. Látom első baba.
Kedves kérdező, én az Elevitet szeddem, de a Gravida is tökéletes terhesvitamint.Amúgy C-vitamin pótlás sem árt.Sok kálcium bevitel és vas,ez mind lényeges, én a terhesség végére vashiányos lettem. A fogászat lényeges, én múlt évben tömettem tettettem rendbe mindent. Illetve fontos, az kimaradt, hogy egy rákszűrésed biztos lesz, ha nem csináltattál az elmúlt egy évben. Még egy fontos, keveset aludj a terhesség előrehalattával a hátadon, ez fontos tanács, az elején nem gond de később lényeges.
Nálunk ha fiú lesz az apja nevét kapja, ha lány meg válogatunk, az elsőnél nem volt gond, egyhangúlag tudtuk hogy Krisztina lesz ha lány. Kis eleven és cserfes csajszi. :)
Ha van kérdésetek én is szivesen válaszolok bármibe.
6-7-8 vagyok. :)
"Mi az a crossfit?"
https://www.youtube.com/watch?v=tzD9BkXGJ1M
"Amit leírtál vitaminok,azok a legfontosabbak amit kell szedni?"
Én ezeket találtam a legszükségesebbeket, de kaptam lepontozást érte, amikor előadtam másik kérdésnél. :D Van, aki a terhesvitaminra esküszik.
"És a kisbabád kisfiú lesz vagy kislány?
Milyen nevet szeretnétek neki adni?
És mit csinálsz egész nap otthon?
Nem unalmas?De legalább nem vagy veszélyeztetett,de azért óvatosan."
70%-ra mondták, hogy kislány. Neve még megbeszélés alatt... :)
Nem vagyok egész nap otthon, egy hét kórház és két hét fekvés után visszajöttem dolgozni, mert a táppénz nagyon kevés lett volna. Mindezt persze az orvos tudtával és engedélyével teszem. Irodai munkám van, nem stresszes, úgyhogy majdnem olyan, mintha feküdnék. :)
Kérdezted még feljebb az uszodát. Valahol azt olvastam, hogy ha nem vagy hajlamos a fertőzésekre, akkor lehet úszni egész sokáig. Én sajnos nagyon könnyen elkapom, úgyhogy valószínűleg kihagyom majd, pedig imádom a vizet.
1-es, köszönöm a kedves szavakat! :) És köszi, hogy leírtad a rákszűrést, az kiment a fejemből. És a fekvés is! Boldog babavárást neked is!
1es vagyok.
Igazán nincs mit, annak idején sok jó tanácsot kaptam. :)
Igen a szűrés nem árt, én még a nyár végén megnézettem magam, minden évben hasonló időbe szűretem magam, így mindig megúszom a terhesség alatt, így is van elég vizsgálat. :)
A víz kerülendő, általába, meg a meleg gőzös fürdő, az is tágítja az ereket és koraszüléshez vezet.
6-7-8
Tőlem meg sem kérdezte a doki, mikor voltam szűrésen, automatikusan levette a kenetet, pedig fél évvel azelőtt voltam, igaz, nem nála. :)
Pedig egy éven belül egyszer lehet, nekem a dokim ezt mondta, egyszer hamarabb mentem mint egy év, megvizsgált, de kenetet nem vett le, mondván még korai , nem lehet 2 egy évben.
/1-es/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!