Én nem tudok leszokni a dohányzásról.12 hetes terhes vagyok. Az orvos azt mondta inkább szívjam mint hogy görcsöljek érte. Persze mértékkel. Mennyire nagyon ártalmas?
A kis molekulasúlyú anyagok, mint a alkohol, nikotin, kokain, heroin, átjutnak a méhlepényen és eloszlanak a magzat szöveteiben, ám míg a fogamzást követő első két hétben a magzat nem fogékony a teratogénekre (morfológiai vagy funkcionális zavart okozó anyagok), addig a beágyazódást követően a magzat gyakorlatilag teljesen védtelen lesz ezen anyagokkal szemben.
Ami általánosságban kitűnik, hogy a különböző kábítószerek hatására nő a lepényleválás és a koraszülések aránya (az intravénás drogok a legveszélyesebbek, itt 25-30% a koraszülés gyakorisága), és a hirtelen halvaszületések is gyakoribbak (a gyermek fejlődésében tapasztalt későbbi következményekről cikksorozatunk következő részében írunk majd).
Ha valaki dohányzik a terhessége alatt, vegye számításba, hogy egy szál cigarettából 1 mg nikotin és 10-15 mg szénmonoxid szabadul fel, ami nemcsak az idegsejtek fejlődését befolyásolja, hanem a növekedést is, azaz minél több doboz cigit pusztítunk el, annál többet teszünk a pici növekedése ellen.
Megfigyelték továbbá, hogy a dohányos anyák gyermeki gyakrabban elhíznak - bár ennek okára nem jöttek rá -, de ez még mindig nem ér fel a súlyos alkoholizmus veszélyeivel, ami amellett, hogy a legelterjedtebb "drog" (Magyarországon 800 ezer regisztrált alkoholistáról tudnak), egyben a legszembetűnőbb fejlődési zavarok okozója is.
Én ezt találtam... :(
CSak annyira, hogy elhal a méhlepényed, nem táplálja a babát, aki ezért kicsi lesz és nagy eséllye koraszülött, nem beszélve az egyéb károsodásról.
Döntsd el, melyik a fontosabb számodra, mert mindent lehet, csak akarni kell!!!
Azt kérdezted, hogy van-e aki dohányzott terhesség alatt...
Van! Anya 18 éves volt amikor "közbejöttem", akkor mar két éve cigizett. Hát, a terhessége alatt sem hagyta abba, és (szerencsére) nem lettem koraszülött, és beteges sem vagyok így 23 évesen sem :)(Ja, és én még egyetlen szál cigit sem szívtam el életem során...)
Az egyik barátnőm is cigizett végig a terhessége alatt is és az ő kislánya is makkegészséges.
Ezek biztos, hogy ritka és szerencsés esetek, mert tényleg nagyon káros a cigi a babákra nézve, de szerintem ezt te is tudod jól, azért próbáld csökkenteni a mennyiséget!
A kérdés azonban az volt, hogy vannak-e ilyen tapasztalatok. Hát vannak :)
Ja és attól, ha cigizel, még nem leszel rossz anya (tapasztalat):)
Hát amint látjuk,vannak kivételes esetek-hála az Ègnek!-de azért inkább ne kockáztass...Szerintem is csak akarat kérdése az egész.Dohányoztam én is,régóta,igaz nem sokat,de a baba óta egyetlen egyet sem!Mára rosszul vagyok a cigifüsttöl,márcsak a tudat miatt is.
Kívánom,hogy sikerüljön mielöbb leszoknod és minden rendben legyen!
A cigizéseddel nem csak a gyerek életét teheted tönkre, hanem a sajátodat is. Ha beteg gyereked születik, megvan a program egy életre, az állandó ápolása, felnöttként is. Lehet, hogy ez túlzás,de mivel elég önző vagy, talán ezzel lehet rád hatni. Gondold át!!
Egy ex-dohányos kismama
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!