Mennyi szabi jár egy gyerek után? És azt ki veheti igénybe? Én is meg a férjem is? Vagy hogyan működik ez?
Segítene nekem valaki?A nyilatkozatban az van:
Alulírott .......................nyilatkozom,hogy az xy évi xy pontja alapján a gyermek (....fő)(itt a gyerek/ek számát kell beíírni????)után járó pótszabadságot igénybe veszem.
Utána van olyan hogy igénylő aláírása(ez ugye értelem szerű.)
Aztán van még lejjebb olyan hogy:
Kijelentem hogy a fenti nyilatkozatban közöltekről tudomásom van és a pótszabadságot nem veszem igénybe.
Ez alatt van hogy házastárs aláírása.
Na most akkor ez mi?Arra gondoltam hogy egyikőnk igényelheti csak?És aki nem igényli annak kell aláírni hogy ő nem veszi igénybe?
Bocsi a sok kérdésért és hogy hosszú lettem.
A válaszokat előre is köszönöm!!
Ja még egy.Nov.-ben szültem.Akkor tavalyra jár szabi a baba után vagy nem?
A baba után jár két nap. Mivel Te most otthon vagy vele, ezért nyilatkozol, hogy nem veszed igénybe, tehát az apuka megteheti!
Október végén szültem, tavalyra nem járt!
Munka törvénykönyve:
132. §
(2) A szülők döntése alapján gyermeke nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt évenként a tizenhat évesnél fiatalabb
a) egy gyermeke után kettő,
b) két gyermeke után négy,
c) kettőnél több gyermeke után összesen hét
munkanap pótszabadság illeti meg. A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti."
Az októberi születésű baba anyukáját nagyon át akarják verni, ne hagyd magad!
A ... részre a Munka törvénykönyvének (1992 évi 22. tv.) 132.§ 2 pontja jön (nem tudom, miért nincs kitöltve).
Nekünk most olyan nyomtatványt adtak a férjem munkahelyéről, amin az én munkahelyemnek kellet nyilatkoznia, hogy én nem igénylem. Ez azért kell, mert csak az egyik szülő igényelheti.
Utolsó voltam:
Persze nekem is alá kellett írnom.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszát!!!!!!
Akkor tavalyra már nem jár?
Jaj, nyuszi :)
"A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti."
Ez azt jelenti, hogy ha a gyerek december 31-én este 11:59-kor születik, akkor is jár még apának vagy anyának a +2 nap arra az évre.
Arról nem szól a munka törvénykönyve, hogy van-e elévülési idő az igénylésre, vagyis szerintem ha 2009-re is kitöltötök most egy ilyen nyomtatványt, akkor 2009-re is el kell, hogy számolják a +2 napot. De nem tudom, hogy más törvényben van-e erre vonatkozó elévülési idő.
Kedves utolsó!
Most olvasom amit írtál és köszi szépen mert akkor mondom is a férjemnek hogy kérdezzen csak rá,mert hallgatnak mint a szaros disznó.Ha jár nehogy már elzsiványkodják!!!
Köszi szépen mégegyszer!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!