Szlovákiában mennyi a gyes?
Párom szlovákiai magyar én magyar vagyok,nemsokára megszületik a babánk.
Melyikünk menjen gyes-re?
Köszönöm a választ!
Párom magyar de szlovák állampolgár.
Gondolom ő is mint férfi elmehetne gyes-re?!
Vállalkozó jelenleg tehát ez a "munkahelye" is,minden kötelezőt fizet természetesen.
Megkérdezhetem hogy te anyuka vagy Szlovákiából?
Szia!
Januártól 256 euró a gyes Szlovákiában a baba 2 éves koráig. 2 éves korától 3 éves koráig 164 euró. Szóval, ha megszületik a babátok, 2 éves koráig 256 eurót kapna a férjed, utána már csak 164 eurót a babátok 3 éves koráig. Az egyszeri támogatás a baba születése után 6 hónapos koráig igényelhető, kb. 830 euró (feltétel az is, hogy a babának meg kell élnie 28 napot). A gyesnél a feltételeket már a többiek megírták.
A törvényből én azt vettem ki, hogy a magánvállalkozók nem kapnak gyest, csak a járulékokat fizeti helyettük az állam (pl. betegbiztosítás). Bocs, ha tévedek, ennek inkább nézzetek utána.
Utolsó vagyok.
Azt elfelejtettem, hogy a baba születése után az első 6 hónapban a fizetése alapján kapná a pénzt, az utolsó 3 havi fizetés 55 % - át.
Köszönöm a válaszokat!
30 hetes kismama vagyok.
Párom szerette volna ha az ő lakhelyén(Szlovákiában) telepedünk le de én h@lye ragaszkodtam Budapesthez a szülés miatt.
Hihetetlen ami ebben az orzágban megy.
Itt 28 ezer ft(kb.104 euró) a gyes amit májustól már csak 2 évig kap az anyuka.
Egyszeri anyasági támogatást 63 ezer ft-ot(kb.233 euró) kapok majd:-(
Hihetetlen ami ebben az orzágban megy.
Hú, de sajnálom! Az anyagiak miatt MOST tényleg jobb választás lett volna Szlovákia. Nem gondoltam volna, hogy Magyarországon ilyen kevés pénzt kapnak a kismamák. Azt nem próbálnátok ki, hogy mivel a férjed szlovák állampolgár itt, nálunk kérvényezitek a gyest? Vagy ez nem lehetséges? Mert ő még nem kapta meg a magyar állampolgárságot, úgyhogy elvileg ide tartozik, az itteni törvények vonatkoznak rá. Bár én ehhez nem nagyon értek, nem tudom ilyen esetben valójában mit is lehetne tenni. Szerintem a férjed érdeklődhetne a lakhelyéhez tartozó munkaügyi hivatalnál. Megérné.
Eszem megáll milyen sz@r helyzet van MO - on. Eddig azt hittem, nálunk sem túl rózsás a helyzet, de nálatok katasztrófa. Aztán az a próblémájuk a "nagyfőnököknek", hogy kevés baba születik. Hát, ne csodálkozzanak.
Azért én kívánok nektek sok boldogságot, jó egészséget és kitartást!
14:23 - as válaszoló
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!